OD 23. DO 30. RUJNA

Započeo Europski tjedan sporta: Kroz 7 dana bit će održane brojne aktivnosti za sve generacije

Od 23. do 30. rujna Zajednica sportskih udruga grada Rijeke Riječki sportski savez, uz pokroviteljstvo i potporu Grada Rijeke, obilježava Europski tjedan sporta 2020. godine.

Kako je istaknuo Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza, Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Nacionalni koordinator za provođenje je Ministarstvo turizma i sporta, a u sklopu ovog događaja organizirat će se aktivnosti diljem Europe.

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna sporta bit će održane brojne aktivnosti, namijenjene svim generacijama, s ciljanim temama za svaki pojedini dan.

Centralni dan Europskog tjedna sporta #BeActive Rijeka održat će se u subotu, 26. rujna, na riječkom lukobranu. Uz održavanje Fiumanke – jedne od najpoznatijih jedriličarskih regata na Jadranu, tog će dan građanima Rijeke biti prezentirane sportske aktivnosti na otvorenom kao što su sportski ribolov, nordijsko hodanje, planinarenje, windsurf foil i Tai Chi.

Organizator Fiumanke Davor Perović izrazio je zadovoljstvo što se istodobno održavaju Europski tjedan sporta i ova jedriličarska regata. Unatoč tome što se prvi odvija put u odgođenom, jesenskom terminu, odazvalo se i više posada nego što su organizatori očekivali.

U petak, 25. rujna na Rivi Boduli održat će se Dan promicanja vježbanja na radnom mjestu s djelatnicima niza tvrtki, koji će se okušati u mornarskom veslanju, windsurfu i stand up paddlingu.

U nedjelju, 27. rujna na riječkom lukobranu na rasporedu je natjecanje u sportskom ribolovu na moru te Dan otvorenih vrata fitness centara.

Ponedjeljak, 28. rujna je namijenjen starijim sugrađanima. Naime, Šahovski klub “Rijeka” i Matica umirovljenika grada Rijeke organizira šahovski turnir “Memorijal Ivan Farkaš – Penzići za penziće”. Prijava je slobodna za sve umirovljenike grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Posljednjeg dana obilježavanja Europskog tjedna sporta u srijedu, 30. rujna djeca OŠ Zamet će imati priliku upoznati jedrenje na dasci kroz trening s Enricom Marottijem, svjetskim prvakom u jedrenju na dasci, u “Marotti Windsurf Centru” u Voloskom.

Obilježavanjem „Školskog dana“ Riječki sportski savez predstavlja drugu fazu projekta “Škole vodenih sportova grada Rijeke – AquaRiMove”. U suradnji sa kineziolozima, školama, sportskim klubovima članicama RSS-a, trenerima te sportskim radnicima djeci osnovnih i srednjih škola Grada Rijeke i PGŽ-a prezentira se pet vodenih sportova – jedrenje, windsurf, veslanje, ronjenje na dah i stand up paddling.

Projekt „Riječki sport za sve“

Tijekom Europskog tjedna sporta bit će predstavljen projekt RiSS „Riječki sport za sve“, pokrenut na inicijativu Grada Rijeke, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Riječkog sportskog saveza, koji su ujedno i članovi Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a kojem je glavni cilj uključivanje djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti.

Kako je kazala Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, projekt RiSS je započeo iz potrebe uključivanja djece slabijeg socioekonomskog statusa u sportske aktivnosti grada Rijeke. Do sada je ostvarena suradnja sa udrugom Terra, Dječjim domom Tić i udrugom Centar za kulturu dijaloga te je do sada ukupno 39 djece dobilo priliku uključiti se u sportske aktivnosti klubova članica Riječkog sportskog saveza, bez naknade. Kada epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, besplatne sportske aktivnosti ponudit će se i obiteljima koje koriste zajamčenu minimalnu naknadu, ali o tome će javnost bili naknadno obaviještena.

Projekt će se predstaviti i u sklopu tribine za trenere na temu “Odgojni aspekti rada u sportu sa djecom i mladima u riziku od socijalne isključenosti”. Tribina će se održati 28. rujna u 13,30 sati u Gradskoj vijećnici, a zbog poštivanja epidemioloških razloga, bit će je moguće pratiti i online.

Vodič za upise u sportske klubove 2020.

Ujedno, građanima će se distribuirati „Vodič za upise u sportske klubove 2020.“, koji će se uskoro naći u poštanskim sandučićima Riječana. Kako je istaknuo tajnik RSS-a Bradić, radi se o dorađenom vodiču, u kojem se pored sportskih klubova koji imaju programe za djecu i mlade, navode i popis sportskih klubova osoba s invaliditetom, objekata Rijeka sporta sa svojim sadržajem te fitness klubovi i različiti organizirani programi rekreacije u Rijeci, besplatni i uz plaćanje. Također, popisane su i rekreativne zone, planinarska društva te navedeni podaci o sportskoj ambulanti. Vodič je dostupan i na stranicama Riječkog sportskog saveza te Zajednice sportova Primorskog-goranske županije.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe, a nacionalni koordinator provođenja je Ministarstvo turizma i sporta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari