ZAŠTITA MORA: Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio mobilnu aplikaciju Plavo oko!

Foto: Ilustracija

Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša

Povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 8. lipnja Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio je mobilnu aplikaciju Plavo oko koja je producirana uz izložbu podvodne fotografije Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna.

Na konferenciji za medije, prisutnima su se obratili: dr.sc. Željka Modrić Surina, ravnateljica Muzeja Milvana Arko Pijevac, muzejska savjetnica i autorica projekta Borut Kružić, viši dokumentarist i autor projekta Marko Andrić, direktor RI-ING NET d.o.o., autor softvera i koautor projekta

Plavo oko, http://plavo.oko.hr je aplikacija namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenja mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti.

Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na, i u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Prilikom susreta s nepoznatom, zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom možete doznati što ste vidjeli, da li je vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna.

Prijavom na aplikaciju Plavo oko i popunjavanjem podataka stići će informacije o vašem opažanju u prirodi, neobičnom događanju ili snimljenoj vrsti uz morsku obalu, u ili na površini mora. Istodobno, u najkraćem mogućem roku stiže povratna informacija o kojoj se vrsti radi, njezinoj biologiji i ekologiji kao i o rješenju problema, ako se radi o onečišćenju.

Zabilježenim podacima stručnjaci dobivaju korisne podatke koji im služe u daljnjim istraživanjima, a povratnim podacima o snimljenoj vrsti ispravno informiraju javnost.

Dostavljanjem fotografija i podataka građani, pojedinci aktivno sudjeluju i pomažu u stručnim i znanstvenim istraživanjima (Citizen Science), čime se postiže bolji pregled kretanja određene vrste ili grupe organizama i učinkovitije je organiziranje u poduzimanju mjera zaštite Jadranskog mora.

 

Svrha korištenja aplikacije je uzajamna – brza informacija i obrazovanje građana kao i učinkovito djelovanje odgovornih službi i stručnjaka u rješavanju mogućih problema u zaštiti Jadranskog mora.

Uzajamnim prijenosom informacija stvara se potpunija slika o stanju bioraznolikosti i kretanjima mogućih opasnih vrsta ili eventualnih onečišćenja mora.

Izložbu Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna (koja je izložena na dvije lokacije: u Prirodoslovnom muzeju Rijeka i na riječkoj ribarnici) i prateću mobilnu aplikaciju Plavo oko omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views