(FOTOGALERIJA) NA PLAVOJ POZORNICI: Pobjednik 19. Fiumanke je Maxi Jena by ACI

Foto: Dean Miculinić

Najljepši pogled na riječki akvatorij došlo je pogledati mnoštvo Riječana i turista koji su s riječkog Lukobrana pratili početak najveće riječke regate

Odjedrena je još jedna Fiumanka – drukčija, posebna, riječka…. Prizor koji mi Riječani čekamo čitavu godinu.

Samo tada more ispred Rijeke postaje plava pozornica na kojoj stotine jedara točno u podne započne svoj ples, kraseći vizuru našeg grada. Ne kaže se uzalud – stavi prst u more i povezan si s čitavim svijetom, a naš „prst u moru“ je naša regata koja u Rijeku privlači brojne zaljubljenike u plovidbu, vođene istim ciljem – dignuti jedra i predati se moru i vjetru. I Rijeka tada postaje grad koji živi s morem i uz more, koji diše, smije se, pjeva, pleše…jedri. U pravom smislu teče, pun života!

Najljepši pogled na riječki akvatorij došlo je pogledati mnoštvo Riječana i turista koji su s riječkog Lukobrana pratili početak najveće riječke regate.

Točno u 12 sati po GPS vremenu startala je 19. Fiumanka s nešto manje od 200 brodova koji su jedrili u dvije grupe: regatnoj i obiteljskoj. Regatna grupa jedrila je do Omišlja, a obiteljska do Kostrene. Na samom početku već su se izdvojili favoriti Fiumanke: Maxi Jena by ACI, Adriatic Europa, Molo Longo i Generali brodovi su između kojih se vodila bitka za ukupnu pobjedu na ovogodišnjoj Fiumanki.

U trenutku starta vjetar je bio zapadnjak, jačine 10 do 12 čvorova, tijekom regate bio je u opadanju, no izdržao je upravo onoliko koliko je posljednjim jedrima trebalo da uplove u riječku luku. Regata se jedrila prema pravilima Fiumanke koja se zasnivaju na sigurnosti plovidbe, a sudjelovanje na Fiumanki je potpuno besplatno za sve sudionike.

Prvom brodu nije dugo trebalo da prođe cilj – prvi koji je to učinio u regatnoj grupi je Maxi Jena by ACI. U cilj je ušao u 13:36:17 i time postigao novi rekord Fiumanke, jer je dosadašnji rekord bio oko dvije minute sporiji.

Tako je Maxi Jena by ACI postala pobjednik 19. Fiumanke, u svom trećem sudjelovanju na Fiumanki, koje im je donijelo prijelazni pokal za najbrži brod. Upornost i spretnost slovenske posade u prolasku 15 nautičkih milja duge rute Maxi Jeni by ACI isplatila se – čestitamo skipperu broda Gasperu Vincecu i cijeloj posadi!

U obiteljskoj grupi koja se jedrila do Kostrene pobjedu je odnijela jedrilica Eline s kormilarom Petrom Predovićem s vremenom od 13:25:00. Victory Cup pokal za najmlađu posadu osvojila je posada broda Molo Longo koja je imala prosjek godina 32.

Što se tiče 6. Europske medijske regate, ukupni pobjednik je list La Voce del Popolo. Drugo mjesto zauzeo je Kanal Ri, a treće mjesto mađarska TV kuća MTVA. Ukupni je to rezultat nakon tri odjedrena plova, jučerašnja dva i današnji treći.

Svečana dodjela održana je u 20:30 na terminalu uz veliki vatromet i nastup Super cover benda, a zabava je nastavljena na Gatu Karoline Riječke gdje su brojne posjetitelje zabavljali Koktelsi i PleteRi.

Riječka luka proteklih nekoliko dana pretvorila se u marinu prepunu brodova, a pohodili su je i ove godine u velikom broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja. Svake godine Fiumanka uvodi nove programe koje vezuje uz more i jedrenje, na samom početku nove turističke sezone, tako da kad je Fiumanka u pitanju, tada jedrenje nije samo jedrenje, a regata nije samo regata.

Zadovoljstvo nam je reći da su sva događanja i prateći programi 19. Fiumanke koja se održala od 7. do 10. lipnja 2018. godine protekli uspješno i bili odlično posjećeni. Na prostoru Rive Boduli održan je sajam „Kupujmo hrvatsko“, s oko osamdeset izlagača iz čitave Hrvatske, uz cjelodnevni animacijski program. Na trgu ispred Terminala bili su smješteni izlagači čija je ponuda vezana uz usluge u nautici.

U regati su još jednom podjednako uživali natjecateljski raspoloženi jedriličari, kao i oni kojima je draže rekreativno nadmetanje i druženje. Svake godine sve veća i atraktivnija, ovogodišnja Fiumanka još je jednom grad na Rječini učinila središtem jedrenja, zabave i druženja te najljepšu sliku riječkog zaljeva sa stotinama bijelih jedara odaslala u svijet.

Sljedeće godine čeka nas velika obljetnica – 20. Fiumanka za koju se već sada počinjemo pripremati kako bismo omogućili da Fiumanka u još većem sjaju dostojno obilježi svoje jubilarno izdanje. „S galebom bijelim u krilu Trsata nek’ sretno jedri naša regata, uz snažne ruke i jedra bjanka, Kvarnerom plovi naša Fiumanka“, stihovi su njezine himne kojima ćemo joj poželjeti da uspješno zajedri ka svojem 20. izdanju!

Foto: Dean Miculinić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari