ZAVRŠIO RIJEČKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

Zatvoren rekordno posjećeni 15. Vrisak

Riječki festival autora i sajam knjiga Vrisak na svoju petnaestu godišnjicu preselio se u art-kvart „Benčić“, novo kulturno središte Rijeke, te je u dvorištu kvarta, Dječjoj kući, art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 11. do 18. rujna domaćoj publici predstavio preko četrdeset književnih, filmskih i glazbenih programa.

Na otvorenju Vriska proglašen je pobjednik ovogodišnje V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman, koju je osvojio književni i filmski kritičar Dragan Jurak za postmodernistički roman „Peléov priručnik“.

Uz večernje razgovore i promocije knjiga, Vrisak je organizirao i poseban program za najmlađe čitatelje, Vrisak Junior, na kojem su predstavljene četiri slikovnice i ilustrirane knjige za djecu i mlade, čime je festival nastavio razvijati programe za predškolce i osnovnoškolce, shvaćajući da ljubav prema čitanju i književnosti treba kontinuirano poticati na zabavan i interaktivan način. Također, na posebnom programu Vrisak Cinema projiciran je regionalni hit, film „Ljeto kada sam naučila letjeti“, redatelja Radivoja Andrića, koji je osvojio srca djece i njihovih roditelja.

Tema koja se provlačila kroz čitav festival bila je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i naše životne obrasce, pa i nas kao ljude. Uz razgovor studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci s Pavaom Pavličićem, o ovoj temi smo se bavili i u posebnom programu „Književnost piše zeleno“ u kojem je publici predstavljen „Snjegolomac“, jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti, koji je nastao prema originalnoj ideji Jacquesa Loba o svijetu nakon atmosferske apokalipse. Stripove je na Vrisku predstavio jedan od autora stripa, Benjamin Legrand, a publika je mogla pogledati i istoimeni film iz 2013. godine u režiji  Bong Joon Hoa.

Na Vrisak je stigla i mlada švedska autorica i umjetnica Moa Romanova, koja je s prevoditeljicom Željkom Černok predstavila svoj debitantski strip „Čudakinja“, za koji je dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. Također, iz Švicarske je na Vrisak došao Karl Rühmann, autor hita „Pikule ciglene boje“, koji je promovirao V.B.Z.-ov novitet „Heroj“, švicarski roman o ratu u bivšoj Jugoslaviji u prijevodu Dalibora Jolera.

I ove je godine Vrisak ugostio najzanimljivije regionalne autorice i autore koji su razgovarali o svojim novim knjigama pa je publika imala prilike upoznati Magdalenu BlaževićAlmina KaplanaSrđana GavrilovićaSenku Marić i Srđana Valjarevića.

U sklopu programskih cjelina „Knjiga ispod čekića“ i „U fokusu“ promovirali smo romane, priče, poeziju i memoare domaćih autorica i autora koji su obilježili ovu, a zasigurno će obilježiti i iduću čitalačku godinu, a nismo zaboravili ni na sjajne riječke pisce pa su na festivalu gostovali Jan BolićIvica Prtenjača, Vedrana RudanFrida Šarar Zoran Žmirić.

Ulaz na sve programe je bio besplatan, a riječka je publika bogati program i kontinuitet ove riječke priče nagradila punim dvoranama.

Sajamski dio Vriska traje do 29. rujna pa pronađite brojne naslove po sniženim cijenama u Bazarigovom prolazu i na Jadranskom trgu u Rijeci te u V.B.Z.-ovim knjižarama.

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari