VELIKO PRIZNANJE

Zavod za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka stekao naziv Referentnog centra Ministarstva zdravstva

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske dodijelilo je Zavodu za digestivnu kirurgiju Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka naziv Referentni centar ministarstva zdravstva za minimalno invazivnu kirurgiju kolona, rektuma i anorektalne regije.

Ovo je veliko priznanje za bolničku ustanovu s dugogodišnjom tradicijom čiju je bogatu povijest uz nastavnu, obilježila i znanstvena aktivnost te stručna postignuća od razvoja transplantacijske kirurgije do suvremenih metoda liječenja, posebno minimalno invazivne i laparoskopske kirurgije.

Riječ je o dvanaestom referentnom centru koji danas djeluje u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić na današnjem je susretu s novinarima čestitao sadašnjim i umirovljenim djelatnicima Zavoda za digestivnu kirurgiju na dugogodišnjem i predanom radu što je dovelo do stjecanja uvjeta za referentni centar koji pacijentima jamči najbolju moguću skrb. “Status  referentnog centra je nedvosmislen i siguran znak vrhunske kvalitete zdravstvene usluge u ovom segmentu”, naglasio je ravnatelj Ružić.

„Zahvalio bih se svim dionicima koji su od 90-ih godina radili na uvođenju mikroinvazivne kirurgije i stručnim rezultatima koji su doveli do današnjeg statusa referentnog centra“, rekao je dr. Ratko Salamon, predsjednik Upravnog Vijeća KBC-a Rijeka.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Predstojnik Klinike za kirurgiju prof. dr. Miljenko Kovačević naglasio je kako je ovo priznanje riječkoj kirurgiji ujedno priznanje cijelom kolektivu KBC-a Rijeka. „Klinika za kirurgiju ima značajnu povijest i veliku javnozdravstvenu funkciju. Na Klinici se godišnje napravi preko 8.500 raznih vrsta zahvata, a kvalitetu skrbi osigurava nekoliko centara izvrsnosti“, istaknuo je predstojnik Kovačević.

Danas s ponosom mogu reći kako su na Zavodu za digestivnu kirurgiju svi segmenti i svaki pojedinačni dio patologije probavnog sustava podržani od tima vrsnih liječnika koji uspješno odrađuju sve zadatke koje moderna medicina pred njih stavlja, ali su također sposobni napraviti iskorak u znanstvenom i stručnom smislu, rekao je pročelnik riječkog Zavoda za digestivnu kirurgiju prof. dr. Marko Zelić.

Na Zavodu za digestivnu kirurgiju od 2006. održava se edukacija iz programa napredne laparoskopske kolorektalne kirurgije. Program je započet 2006. pod vodstvom prof. dr. Miljenka Uravića, a danas ga vodi prof. dr. Marko Zelić. Do danas je održano više od 50 tečajeva na kojima je sudjelovalo oko 300 specijalista i sveučilišnih profesora iz 18 zemalja. Godinama se na Zavodu primjenjuju najmoderniji principi minimalno invazivnog liječenje bolesti anorektalne regije uz pomoć specijalizirane opreme.

Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka 2008. godine dodijeljen je status Edukacijskog centra za laparoskopsku kolorektalnu kirurgiju Hrvatskog društva za endoskopsku kirurgiju, a 2010. Zavodu je dodijeljen i status Edukacijskog centra za laparoskopsku kirurgiju za područje jugoistočne Europe.

Na Zavodu je 2016. ugrađen sustav za želučanu elektrostimulaciju pacijentima s gastroparezom. Od iste godine rade se barijatrijski zahvati na pacijentima s prekomjernom tjelesnom težinom te je započeto s videoasistiranim liječenjem analnih fistula, kojim su ostvareni odlični rezultati te je napravljen znatan odmak u liječenju bolesti analne regije.

Zavod za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka 2017. dobio je međunarodnu akreditaciju Centar izvrsnosti za kolorektalnu kirurgiju. Proces certificiranja provela je neprofitna nevladina organizacija SCR (Surgical Review Corporation) iz SAD-a, koja akreditacije provodi diljem svijeta. Riječ je o vrhunskom stručnom priznanju koje kao takvo i dodatno jamči sigurnost pacijentima oboljelim od karcinoma debelog i završnog dijela debelog crijeva.

Pri Zavodu djeluje i ambulanta u kojoj se prate bolesnici kod kojih je učinjena laparoskopska resekcija debelog crijeva. Podatci o poslijeoperacijskom tijeku takvih bolesnika bilježe se s ciljem prezentiranja rezultata liječenja i znanstvenog istraživanja. Djelatnici Zavoda sudjeluju u radu još dvaju multidisciplinarnih timova: multidisciplinarnom timu za maligne bolesti gornjeg dijela probavnog sustava (jednjak želudac, jetra i gušterača) i multidisciplinarnom timu za bolesti probavnog sustava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari