40 MILIJUNA KUNA

Galerija | Završena rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres; Otoci creskog arhipelaga bolje povezani!

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna postavio je temelje za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, a uz postojeću infrastrukturu čini jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu koja će uvelike unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa i susjednih otoka

Zahvaljujući prijevremenom završetku radova na projektu rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, grad Cres već ove sezone posjetioce dočekuje u novom ruhu. S većim kapacitetima za prihvat putnika i modernim uvjetima za nautičare, najznačajniji projekt Županijske lučke uprave Cres napravio je veliki iskorak u daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva i turizma te postavio temelje za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima arhipelaga, gospodarskim centrima u okruženju te medicinskim i obrazovnim centrima. Novi vanjski lukobran zapadnog dijela luke Cres proteže se kroz 185 metara dužine i 6 metara širine creskog lučkog bazena, a 280 metara dugačak kopneni dio luke omogućava kvalitetan i sigurniji pješački pristup iz centra grada.

„Očekujem da ćemo vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta naše lučke uprave, jer su ovim projektom postavljeni čvrsti temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine“, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako su upravo kvalitetno pristanište i linija preduvjet za očuvanje života na otocima.

„Završetkom ovog projekta Cres je dobio jednu potpuno novu vizuru, ali i svu potrebnu infrastrukturu za daljnji razvoj gospodarstva i turizma grada, ali i cijelog otoka“, izjavio je gradonačelnik grada Cresa Marin Gregorović te naglasio kako je riječ o najvećem i najvažnijem projektu Županijske lučke uprave Cres od njenog postojanja.

Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić zahvalila je svima koji su zaslužni za uspješnu realizaciju ovog projekta te istaknula da je uz projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, na području Primorsko-goranske županije u tijeku još niz projekata, sufinanciranih europskim sredstvima, ukupne vrijednost 222 milijuna kuna. „Projekt Županijske lučke uprave Cres, kao jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, prvi je završen, na što zaista možemo biti ponosni“, zaključila je Medarić te nadodala da se veseli završetku i ostalih projekata koji će uvelike utjecati na bolju prometnu i turističku povezanost.

Zadovoljstvo finaliziranim projektom izrazila je i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te naglasila kako je od ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 40 milijuna kuna,  gotovo 30 milijuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. „Realizirani projekt Županijske uprave Cres predstavlja svojevrsni primjer dobre prakse ulaganja u infrastrukturu hrvatskih otoka“, istaknula je.

Osim stvaranja preduvjeta za uvođenje većeg broja linijskih brodova u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, osobama smanjene pokretljivosti na raspolaganju je prilagođeni pristup mjestu ukrcaja, a vozilima dostave i hitnih službi dostupan je i prohodan putnički terminal. Novoizgrađenim lukobranom osigurava se i nužna zaštita akvatorija unutar luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe na očuvanje imovine stanovnika Cresa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari