EU PROJEKT TEMPUS

Na Korzu otvorena izložba „Protoci“ o razvoju i povijesti riječke luke

U sklopu EU projekta TEMPUS na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Protoci“ posvećena razvoju i povijesti riječke luke.

Ovom izložbom razvoj i povijest riječke luke promatramo kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture. Jedino tako možemo sagledati veličinu i važnost lučkog središta, njegovu evoluciju te naposljetku i perspektivu. Ta četiri temeljna pojma, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada.

Ova izložba ističe povijesni aspekt razvoja luka i njihov utjecaj na okruženje u raznim epohama, a svim zainteresiranima se nastoje približiti znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima vezanim uz život luka.

Projekt TEMPUS okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice.

Projektom se želi povezati tri pilot-grada – Rijeku, Ravennu i Solin sa njihovim lukama i stvoriti novi prostor društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu.

U ime organizatora, otvaranju izložbe su prisustvovali Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Nikša Mendeš, muzejski savjetnik, jedan od autora izložbe, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke i Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Zamjenica gradonačelnika Krpan naglasila je da su regeneracija i valorizacija industrijskih i lučkih područja u gradovima apsolutno nužne, a pozicija riječke luke u samom centru grada govori  o njenom povijesnom, kulturnom, industrijskom, ali i komercijalnom značenju, što zapravo i predstavlja četiri osnovna protoka riječke luke, prikazanih na izložbi.

„Uporabom ovih prostora za stvaranje novih društvenih, turističkih i kulturnih sadržaja dostatno se naglašavaju mogućnosti i potencijali riječke luke, ali i luka u Ravenni i Solinu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Nikša Mendeš istaknuo je da su izložbom ponajviše željeli istaknuti kako se luka, od malog srednjevjekovnog porta, razvila do prekooceanske luke.

Izložba je uslijed pandemije bolesti COVID-19 prvi puta predstavljena u virtualnom izdanju u siječnju 2021. na mrežnoj stranici http://myportheritage.eu/.

Projekt TEMPUS sufinancira Europska komisija u okviru programa Italija – Hrvatska INTERREG V A 2014-2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari