ZAZVONILA PRVA ZVONA PUSTA: Žejanski zvončari otvorili sezonu maškaranog ludovanja

Nema nam predaha: ovogodišnje maškarano razdoblje uključujući i Riječki karneval bit će nešto kraće a program zgusnutiji, no sve je krenulo već noćas kada su na Žejanama zazvonila prva zvona ovogodišnjeg Pusta

Učinili su to Žejanski zvončari koji su u prvim minutama blagdana Sveta Tri kralja prema tradiciji opasani zvoncima prošli tri kruga oko sela – po jedan za svakog od trojice mudraca – neumorno zvoneći tjerajući tako „zle sile“ od mjesta.

Danas će u Žejanama u 16 sati biti i podizanje Pusta, uz neizostavno slavlje koje će potrajati do ponoći. Slavlje tada seli u Mune gdje će se s prvim satima četvrtka također podignuti Pust, ali i zazvoniti po Velim i Malim Munama.

Iz Turističke zajednice Matulji pozivaju sudionike i promagtrače da se uključe: „Ove godine Pust je kratak, pa pozivam svih da već od prvih dana krenu i zabave se, i da iskoriste sve što će se događati do 9. veljače kada završava ovogodišnji Pust. Posebno me veseli vidjeti kakvi će biti nazivi mesopusta ove godine, s obzirom na sadašnju situaciju, a vjerujem da će biti dosta kreativnosti“, kazala je direktorica Marijana Kalčić Grlaš za podučkun.net, pozvavši svih da se odazovu pozivu na ”otvorenje Pusta” i zabave uz crno vino.

Jer prema starom običaju – koliko crnog vina popiješ na Tri kralja, toliko dobiješ nove krvi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari