Zbog cijena grijanja: Još jedna opomena „Energu“ i gradskim vlastima!

Prosvjednici protiv visokih cijena "Energa"

Gotovo tisuću Riječana okupilo se u srijedu poslijepodne u centru grada kako bi još jednom izrazilo svoje nezadovoljstvo visokim cijenama grijanja u stambenim objektima koje diktira glavni gradski distributer toplinske energije, tvrtka Energo.

Prosvjednici su jasno izrazili svoje stavove
Prosvjednici su jasno izrazili svoje stavove

Nakon okupljanja i zviždanja ispred zgrade Energa na adresi Dolac 14, prosvjednici su se prošetali Korzom te zastali ispred zgrade gradskog poglavarstva gdje su predstavnici inicijative „Protiv skupog Energa“ održali kraće govore pred okupljenom masom. Među mnoštvom se moglo razaznati kako su predvodnici ove inicijative osim građana i neke političke stranke, kao što su Socijalistička radnička partija, novopečena stranka Radnička fronta te Akcija mladih.

Prosvjed protiv visokih cijena grijanja "Energa"
Prosvjed protiv visokih cijena grijanja “Energa”

Podsjetimo, cijela afera oko Energa nastaje početkom prosinca prošle godine kada je cijena isporučene toplinske energije skočila s 0,37 kuna po kilovatsatu na visokih 0,50 kuna. Gradonačelnik Obersnel te direktor Energa Sanjin Kirigin isprva su tvrdili kako poskupljenje cijene grijanja nije u njihovoj nadležnosti, već je za to odgovorna Hrvatska energetska regulatorna agencija, HERA.

Naknadno se ispostavilo kako je to neistina, što je uzrokovalo još veći gnjev ionako ogorčenih korisnika koji su dobivali račune za grijanje veće od tisuću i pol kuna, i koji s pravom sumnjaju u manipulaciju cijenama. Zanimljivo za usporediti jest primjerice cijenu grijanja po kilovatsatu u glavnom gradu Zagrebu, koja iznosi za riječke prilike vrlo jeftinih 0,15 kuna.

Glavni cilj prosvjednika, kako se moglo čuti među mnoštvom, jest ponajprije smanjenje cijena centralnog grijanja za šezdeset posto, lakše isključivanje za one koji ne žele Energov sustav, ukidanje paušala te preispitivanje poslovanja gradskog distributera.

Prosvjed se nastavlja sutra u 9 sati ujutro ispred zgrade gradskog poglavarstva.

Tekst i foto: Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari