VAŽNO

Zbog poteškoća u radu nacionalne aplikacije za upise u vrtiće, odgađa se objava privremenih rezultata upisa

Zbog značajnih problema koji su se pojavili u radu nacionalne aplikacije za upise u dječje vrtiće te dodatnih tehničkih dorada na kojima rade Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, privremeni rezultati upisa u riječke vrtiće neće biti objavljeni 10. svibnja 2022. godine kako je ranije najavljeno, nego se objava privremenih listi odgađa do daljnjega.

Kao što je poznato, Rijeka se ove godine prvi put uključila u nacionalni projekt e-Upisa i po prvi puta se upisi u dječje vrtiće provode putem nacionalne aplikacije. Aplikacija je predstavljala izazov dijelu roditelja već u samim prijavama, no proces prijavljivanja je uspješno dovršen uz podršku i pomoć koju su roditeljima pružili zaposlenici riječkih dječjih vrtića i Grada Rijeke.

Međutim, nakon završenih prijava, pregleda i dopuna dokumentacije, nacionalna aplikacija je, pri prelasku u novu fazu procesa upisa, pokazala značajne nedostatke u funkcionalnosti. Riječki tim za provedbu upisa u riječke vrtiće aplikaciji nije mogao pristupiti čitav prošli tjedan, a ni u ovom trenutku u njoj ne može dovršiti procese nužne za pripremu privremenih rezultata upisa i objavu privremenih listi.

Prema informacijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, na otklanjanju nedostataka rade stručnjaci koje je angažirao Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, no zasad ni Grad Rijeka ni riječki vrtići nemaju precizan odgovor na pitanje o vremenu koje će Ministarstvu i Središnjem državnom uredu biti potrebno za otklanjanje nedostataka u aplikaciji.
Samim time, nemoguće je do daljnjega precizirati kada će predstavnici riječkih vrtića moći pristupiti aplikaciji i dovršiti proces upisa, odnosno pripremiti i objaviti privremene rezultate.
U skladu s tim, pomaknut će se i rokovi za podnošenje prigovora roditelja na ostvarene bodove kao i datum objave konačnih rezultata.

O novim rokovima i daljnjoj situaciji Grad Rijeka i riječki vrtići obavijestit će roditelje i medije odmah po uspostavljanju adekvatnih tehničkih rješenja koja se očekuju od Ministarstva i Središnjeg državnog ureda.

Podsjećamo e-Upisi u dječje vrtiće dio su projekta „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ koji provode Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET. Izrađivač programskog rješenja (aplikacije) za e-Upise je tvrtka King ICT d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari