ZAŠTITA UČENIKA I ZAPOSLENIKA

Zbog zaštite zdravlja učenika dio izvannastavnih programa u riječkim osnovnim školama na čekanju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako bi se zaštitilo zdravlje učenika i zaposlenika osnovnih škola u uvjetima epidemije koronavirusa, u školama se privremeno neće organizirati dio projekata i programa iz tzv. širih javnih potreba u školstvu.

Kako je na današnjem gradonačelnikovom kolegiju istaknula pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, kako bi doprinio cjelovitom razvoju riječke djece i zaista stavio najbolji interes svakog djeteta u fokus, Grad Rijeka izgradio je bogat i prepoznatljiv sustav odgojno-obrazovnog nadstandarda, za koji se svake godine izdvaja oko 10 milijuna kuna.

No, u nastojanju da se u ovoj vrlo nepredvidivoj epidemiološkoj situaciji maksimalno zaštiti zdravlje učenika i zaposlenika škola, u školama se privremeno neće organizirati projekti i programi koji podrazumijevaju, između ostaloga, terensku nastavu, heterogene skupine i bliske socijalne kontakte.

Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj

Među njima su i prepoznatljivi i od strane učenika vrlo dobro prihvaćeni program zavičajne nastave „Moja Rijeka“ te Građanski odgoj i obrazovanje, kao i dio programa za darovitu djecu te Školica zdrave prehrane.

No, uvažavajući specifičnost, lokaciju i potrebe svake pojedine škole i učenika, kao i činjenicu da je uslijed teške ekonomske situacije u kojoj su se našle brojne obitelji važnije no ikad osiguravati adekvatnu podršku našim najmlađim sugrađanima, i dalje će se provoditi dio programa.

Radi se o programima koji podrazumijevaju homogene učeničke skupine i predstavljaju fundamentalnu potrebu djece i roditelja, naravno uz poštivanje aktualnih mjere i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tako će učenicima s teškoćama u razvoju i dalje biti na raspolaganju pomoćnici u nastavi, kao i pomoćnik za učenike romske nacionalne manjine i romski pomagač u OŠ Škurinje. Nadalje, i ove godine se nastavlja s programom osiguravanja produženog boravka i provođenja cjelodnevne nastave, programom podrške učenicima u riziku od školskog neuspjeha „Školsko poslijepodne samo za mene u OŠ Nikola Tesla“ namijenjenog djeci u socijalnom riziku te daje podrška nastavi euritmije i obrade drva u Osnovnoj waldorfskoj školi.

Grad Rijeka nastavit će sa (su)financiranjem svih programa i projekata nakon poboljšanja epidemiološke situacije.

Učenicima iz socijalno ugroženih obitelji subvencija dijela troškova učitelja u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi

Grad Rijeka sufinancira program produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada u osnovnim školama Grada Rijeke, a roditelji učenika sufinanciraju prehranu te – ovisno o dohotku po članu kućanstva – snose i dio troškova rada učitelja koji provodi program.

Temeljem Socijalnog programa Grad Rijeka subvencionira troškove marende i prehrane u produženom boravku učenika, a na današnjem je kolegiju odlučeno da će preuzeti i subvencioniranje dijela troškova rada učitelja koji izvode program.

Kako je istaknula Jasna Kalanj iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, navedeno pravo ostvarili bi roditelji odnosno staratelji učenika koji će ostvariti pravo na pomoć za podmirenje troškova marende i prehrane u produženom boravku učenika, odnosno neće biti potrebno podnositi dodatan zahtjev.

Grad Rijeka će sufinancirati dio troškova rada učitelja u iznosu od 100,00 kuna mjesečno, a isplaćivat će se osnovnim školama temeljem njihovih zahtjeva. Radi se o približno 500 učenika za koje će u školskoj godini biti potrebno osigurati financijska sredstva u iznosu od oko 300 tisuća kuna, a do kraja prvog polugodišta 100 tisuća kuna.

Grad Rijeka u projektu integracije mladih osoba na tržište rada

Imenovani su članovi projektnog tima EU projekta “NEETRA – Integracija mladih osoba NEET na tržište rada”. Projekt je namijenjen mladima koji se nalaze u tzv. NEET statusu (mladih u dobi od 15 do 29 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja niti u sustavu obrazovanja odraslih i pri tome nisu registrirani u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje), a kako bi im se omogućio pristup tržištu rada te ih se osnažilo za aktivno sudjelovanje na tržištu rada.

Projektom će se educirati 250 mladih osoba u području osposobljavanja za potrebe tržišta rada kao i u području osobnog rasta i razvoja. Također, adaptirat će se i opremiti prostor u svrhu pokretanja Ureda za savjetovanje i pružanje podrške mladima u NEET statusu te provođenja informativnih i edukativnih programa u području osposobljavanja za potrebe tržišta rada.

Radi se o projektu koji je dobio podršku kroz ITU mehanizam Europske unije, odnosno putem Urbane aglomeracije Rijeka. Osim Grada Rijeke, partneri u projektu su Općina Viškovo, Grad Kastav te Dom mladih Rijeka.

Grad Rijeka i ove će godine obilježiti Svjetski dan učitelja tradicionalnim druženjem s prosvjetnim djelatnicima iz gradskih odgojno-obrazovnih ustanova, koji su u protekloj 2019./2020. godini otišli u zasluženu mirovinu i tako im zahvaliti za dugogodišnji rad u prosvjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari