KARTA BUKE

JE LI RIJEKA (PRE)BUČAN GRAD? Kreću e-konzultacije i javni uvid o dokumentima o upravljanju bukom na području Rijeke!

Riportal

Od 24. rujna do 23. listopada bit će otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Akcijskog plana plan upravljanja bukom Grada Rijeke za 3. krug izvještavanja

Cilj izrade elaborata Akcijskog plana je upravljanje bukom cestovnog željezničkog prometa i industrijskih postrojenja radi smanjivanja ukupne izloženosti stanovništva prekomjernim razinama buke.

Akcijski plan je izrađen za prioritetna područja na kojima je u Strateškoj karti buke utvrđeno izlaganje stanovništva grada Rijeke povišenim razinama buke cestovnog prometa i željezničkog prometa te industrijskih postrojenja, sukladno kriterijima za određivanje prioritetnih područja upravljanja bukom. U sklopu prijedloga akcijskog plana, provedena je analiza za sve zone namjene prostora iz prostorno planske dokumentacije.

Sumarna karta buke

Prilikom razrade postupka za prepoznavanje kandidata područja za upravljanje bukom koristio se niz varijabli kao što su ukupan broj stanovnika unutar objekta, maksimalna razina buke tijekom razdoblja dana, večeri, noći i cjelodnevno na fasadi objekta, iznos prekoračenja dopuštenih razina buke tijekom razdoblja dana, večeri, noći, korištenje i namjena prostora i gustoća objekata osjetljive namjene. Po provedenom potvrđivanju područja upravljanja bukom, s ciljem što bolje definicije i određivanja provedivih scenarija upravljanja bukom, održani su sastanci projektnog tima te je za svako projektno područje pripremljen scenarij snižavanja i/ili upravljanja bukom.

Sastavni dio elaborata su grafički prikaz područja upravljanja bukom, grafički prikaz kandidata za „tiha područja“, pregled predloženih scenarija i mjera upravljanja bukom, obrasci predloženih scenarija i mjera upravljanja bukom po područjima upravljanja bukom.

Istodobno će se odvijati i javni uvid kako u Akcijski plan upravljanja bukom, tako i u izrađenu analizu rezultata Strateške karte buke Grada Rijeke, konfliktnih karata buke te prijedloga prioritetnih područja upravljanja bukom, kao i sumarna karta buke i prijedlog “tihih” područja Grada Rijeke.

Na Titovom trgu 3, u sali u prizemlju, bit će izloženi panoi sa kartama buke te elaborat Akcijskog plana. Javno izlaganje održat će se 29. rujna 2020. godine u Vijećnici Grada Rijeke te putem internetskog prijenosa uživo. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika koji će moći prisustvovati javnom izlaganju u Vijećnici bit će ograničen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari