ŽIVIMO ZDRAVO

„Zelenim danom“ u parku Mlaka obilježen Svjetski dan zaštite okoliša; Mališani s roditeljima vježbali na otvorenom

Foto: Facebook/Udruga Portić

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja 2021 godine u parku Mlaka  održan je treći „Zeleni dan“, organiziran u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i projekta „Živjeti zdravo“.

Tijekom obilježavanja prisutna djeca i njihovi roditelji mogli su se uključiti u zajedničko vježbanje i tradicionalne zabave i sportske igre na otvorenom pod vodstvom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, sudjelovati u radionici „Budi Eko za sve“ u organizaciji Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” Rijeka, te se zabavljati i družiti na novopostavljenim spravama za djecu.

Naime, kako bi tjelesna aktivnost bila što dostupnija svim dobnim skupinama, ovog svibnja park Mlaka je opremljen klackalicama na oprugama za djecu s teškoćama u razvoju, njihalicom, gredama za balansiranje, penjalicom s mrežom te ljuljačkom košarom, ispod kojih je postavljena antistres podloga. Na podlozi je nacrtana igra školica, a u parku je postavljena i klupa za dojenje sa stolićem za prematanje te koš za selektiranje otpada. Park je opremljen uz pomoć EU sredstava u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Organizacijom “Zelenog dana” želi se ukazati na važnost zaštite okoliša, važnost kvalitetnog druženja roditelja s djecom te važnost boravka u prirodi, jer je dokazano kako boravak među zelenilom, povećava koncentraciju, smanjuje stres i krvni tlak te poboljšava mentalne sposobnosti.

Prvi „Zeleni dan“ održan je 2019. godine na prostoru terapijsko-rekreacijskog centra Udruge Pegaz, kada je dvjestotinjak Riječana svih generacija imalo je priliku uživati u besplatnim radionicama vezanim uz ekologiju i zaštitu okoliša, brigu o konjima i domaćim životinjama, a bile su upriličene i mnoge zabave i sportske igre na otvorenom.

Zbog epidemije bolesti COVID-19, te pridržavanja svih epidemioloških mjera i preporuka, u 2020. godini Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je bez aktivnosti koje uključuju okupljanje većeg broja osoba, pa su tako za tu prigodu u Izlozima Grada Rijeke bili organizirani „Zeleni dani” koji su uključivali izložbu umjetničkih radova od recikliranih materijala, kao i popratne informativne tekstove povezane s tematikom zaštite okoliša.

U 2021. godini „Zeleni dan“ je ponovno okupio djecu i odrasle u zajedničkim aktivnostima na otvorenom, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka. Događaj su organizirali Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ te Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić” Rijeka.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja i to od 1972. godine, kada je na Stockholmskoj konferenciji utemeljen ovaj dan s ciljem da svaki pojedinac postane svjestan okoliša u kojem živi te aktivno sudjeluje u njegovom očuvanju i poboljšanju.

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari