DAN SIGURNOSTI PROMETA

Video | Želite li voziti e-romobil, e-monocikl, segway… – ovo morate znati! Sve je u Rijeci lijepo objasnila i policija, pogledajte video!

U Rijeci je obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Više u video prilogu!

Danas je u Rijeci na Jadranskom trgu obilježen 3. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa koji je poslužio kao dodatna prilika da se građane neposredno upozna s posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i odgovornom ponašanju u prometu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža, tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova među kojima je i Rijeka.

Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati građane, posebice vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu, o novim prometnim pravilima koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona te educirati o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu.

Nova kategorija vozila, pod nazivom „Osobna prijevozna sredstva“, uključuje vozila poput električnog romobila, električnog monocikla, segwaya, hoverboarda i sličnih. Promotori su u interaktivnom informativnom kutku posjetitelje informirali o istaknutim novim prometnim pravilima, a svi zainteresirani građani imali su mogućnost zaigrati i edukativni kviz, provjeriti svoje znanje te preuzeti reflektirajuću naljepnicu i informativni letak.

Također, svima su na raspolaganju bili dostupni i foto rekviziti #uModiSuNovaPravila i #VozimOdgovornoStižemSigurno kako bi i vlastitom fotografijom popratili obilježavanje.

Iz Službe prometne policije PU primorsko-goranske policijski službenik Jure Jurković upoznao je medije o važnosti obilježavanja nacionalne kampanje U modi su nova pravila kojom se ističu nove izmjene odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojima su regulirana osobna prijevozna sredstva (e-romobil, električni motocikl..)

Novim odredbama Zakona uređen je i način prometovanja s navedenim vozilima, obveznost nošenja zaštitne kacige, ali i najniža dob vozača, kao i novčane kazne za prekršitelje u rasponu od 300 do 1000 kuna.

Krajnji je cilj nove kampanje „U modi su nova pravila“ i obilježavanja 3. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa dodatno usmjeriti pozornost građana na važnost i nužnost poštivanja novih, ali i postojećih prometnih pravila, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i ljudskih stradanja na cestama jer samo je odgovorna vožnja sigurna vožnja.

Više u video prilogu Kanala Ri!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari