PROGRAM ZA UTORAK

ZIMSKA PRIČA IZ BENČIĆA: U utorak zabavno poslijepodne i večer za velike i male!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Pozivamo vas na programe koji se u sklopu Zimske priče iz Benčića, u utorak, 14. prosinca, u popodnevnim satima održavaju za sve male i velike posjetitelje u kvartu kulture Benčić.

U dvorištu Benčića od 16.00 sati uz glazbu Radia Roža, posjetitelji se mogu okrijepiti toplim napicima i ukusnim zalogajima koje nude ugostiteljske kućice.

U 19.30 na pozornici počinje nastup KUD-a  Zametski koren – jednog je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. 

U Dječjoj kući se utorak održava:

U 17.00 pa u 18.00 sati igra za djecu uzrasta 7 do 12 godina, sastavljena od mozgalica, zagonetki, slagalica, pravih i krivih tragova te puno šifri i lokota pod nazivom KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA.

U 17.30 pa u 19.30 sati predstava za djecu stariju od 3 godine IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U 17.30 sati radionica ŠAŠAVE GIF ČESTITKE za djecu od 8 do 12 godina.

U 17.30 sati radionica KALEIDOSKOP: ZAVIRI U ČAROLIJU za djecu od 9 do 11 godina.

U 18.00 sati čitaonica FINDUSOV BOŽIĆ za djecu stariju od 5 godina.

U Palači Šećerane, u prizemlju, održava se sajam rukotvorina RIJEČKA MOOSTRA.

Od 17.00 do 18.00 sati Ervin Dubrović održat će predavanje RIJEČKA KOMPANIJA ŠEĆERA.

Od 17.00 do 19.00 sati održava se likovna radionica ZVJEZDANA NOĆ za djecu i odrasle.

Od 17.00 do 20.00 sati mogu se razgledati  izložbe: NEPOZNATI KLIMT: LJUBAV, SMRT I EKSTAZA; STALNI IZLOŽBENI POSTAV O RIJEČKOJ POVIJESTI I PALAČI ŠEĆERANE i 750 GODINA LJEKARNIŠTVA NA TLU HRVATSKE 

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 17.00 do 20.00 sati može se pogledati izložba SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN, VIDEORETROSPEKTIVA te instalacija PLATTFORMER, PING PONG U GRADU / SONIC PLATTFORMING

Ulaz u Zimsku priču iz Benčića je iz Krešimirove ulice (ispod volte).

CJELOVIT PROGRAM ZA UTORAK

Program je  moguće ga je otvoriti i putem QR koda na plakatu kojim se najavljuje manifestacija.

UTORAK, 14. PROSINCA 2021.

11.00 – 20.00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  STALNI IZLOŽBENI POSTAV // NEPOZNATI KLIMT: LJUBAV, SMRT I EKSTAZA // 750 GODINA LJEKARNIŠTVA NA TLU HRVATSKE // SAJAM RIJEČKA MOOSTRA (prizemlje) //

POPUST NA SUVENIRE I MUZEJSKA IZDANJA

12.00 – 20.00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN, VIDEORETROSPEKTIVA // PLATTFORMER, PING PONG U GRADU / SONIC PLATTFORMING, INSTALACIJA 

17.00 – 18.00 SATI: ERVIN DUBROVIĆ: PREDAVANJE RIJEČKA KOMPANIJA ŠEĆERA

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, svečana dvorana, za građanstvo

Predavanje Riječka kompanija šećera mr. sc. Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke, prati nastanak i razvoj Povlaštenog  tršćansko-riječkog trgovačkog društva 1750. – 1809. Ulaz se ne naplaćuje, no broj osoba u publici je ograničen te su prijave obavezne na: https://forms.office.com/r/EuVHB72p6w

17.00 – 19.00 SATI: LIKOVNA RADIONICA ZVJEZDANA NOĆ

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), za djecu i odrasle

Likovna radionica Zvjezdana noć sastoji se od dva dijela – učimo o zvijezdama i zviježđu. Što je zvijezda? Izrađuje se 3D zvijezda od papira. Što su zviježđa? Izrada spravice koja omogućava prikaz pojedinog zviježđa. Radionicu pod vodstvom Izabele Peculić organizira Udruga Art & Fun. Broj sudionika je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

 17.00 -17.45 SATI I 18.00 – 18.45 SATI: KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA

Dječja kuća, Kontejner, uzrast: 7- 12 godina

17.30 SATI I U 19.00 SATI: PREDSTAVA IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA

Dječja kuća, Dvorana, uzrast: 3+, trajanje: 40 min, cijena: 30 kn

17.30 – 19.00 SATI:  RADIONICA ŠAŠAVE GIF ČESTITKE

Dječja kuća, Dnevni boravak, uzrast: 8 – 12 godina

Na  radionici Šašave GIF čestitke polaznici će naučiti osnove stop animacije te će uz pomoć voditeljice snimiti i izraditi svoje šašave blagdanske čestitke u jednostavnom GIF formatu. Radionica će se sastojati od dva dijela – izrade dvodimenzionalnih likova i motiva od kolaž papira, osmišljavanja pokreta i kadrova, a zatim će se izraditi kratka stop animacija.  Radionicu u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vodit će umjetnica Tanja Blašković. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/53j8x4sYsSVWUZwdA

17.30 – 18.30 SATI: RADIONICA KALEIDOSKOP: ZAVIRI U ČAROLIJU

Dječja kuća, Šuma Striborova, uzrast: 9 – 11 godina

Optičke igračke su savršena forma za upoznavanje djece s procesima animacije, a ujedno su i njeni začetnici. Očaravajuće iluzije pokreta koje stotinama godina nakon njihova nastajanja fasciniraju kako one mlađe, tako i one nešto starije, zapravo su nešto što možemo izraditi i sami. Na ovoj ćemo se radionici upoznati s poviješću optičkih igračaka. Polaznicima ćemo predstaviti kaleidoskop kao ne samo optičku napravu, već i neiscrpnu inspiraciju umjetnicima i dizajnerima koji su, koristeći se iluzijama ove naprave, crpili inspiraciju za složene crteže i ukrase za tkanine, tapete, keramiku… Osim što nas gledanje kroz kaleidoskop opušta i smiruje, omogućuje nam da se nakratko odvojimo od stvarnosti i svakodnevni svijet gledamo na novi način. Uz pomoć prethodno pripremljenih materijala, izradit ćemo vlastiti kaleidoskop, ali i zaviriti u čarolije koje su izradili ostali sudionici. Cilj je polaznike radionice upoznati s povijesti optičkih igračaka te načinom na koji su utjecale na procese stvaranja animacije i filma, ali i suvremene procese dizajna i umjetnosti. Radionicu organizira Art – kino. Za sudjelovanje na radionici potrebna je  prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

 18.00 – 18.30 SATI: ČITAONICA FINDUSOV BOŽIĆ

Dječja kuća, Dječji odjel Stribor,  uzrast: 5+

S godinom se opraštamo uz omiljenog mačića Findusa i njegova starčića Pettsona čije priče o božićnim običajima griju srca djece cijelog svijeta. Nek’ zagriju i naša! Pridružite nam se na čitaonici 14. prosinca u DO Stribor gdje će knjižničarke djeci čitati priču Findusov Božić poznatog švedskog autora Svena Nordqvista. Čitaonicu organizira Gradska knjižnica Rijeka.  Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave na čitaonicu putem e-maila: stribor@gkri.hr. U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime djeteta, datum čitaonice na koju se prijavljuje, telefonski broj roditelja. 

19.30 – 20.30 SATI: KONCERT: KUD ZAMETSKI KOREN

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića

KUD Zametski koren jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Osnovano je 1922. godine te, s prekidom za vrijeme 2. svjetskog rata, djeluje punih 99 godina. U sklopu KUD-a su kroz povijest djelovali tamburaški orkestri, pjevački zborovi, muške klape, big band, dramske i druge sekcije. Danas broji stotinjak članova, među kojima je 30-ak aktivnih u tamburaškim orkestrima. Usmjereni su na razvoj kulturnog amaterizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari