ŽIVI ZID UPOZORIO: Samo u Rijeci prosvjednici moraju Gradu platiti korištenje javne površine za održavanje prosvjeda!

Danas poslijepodne aktivisti županijskog ogranka Živog zida u Rijeci su održali konferenciju za novinare s ciljem upoznavanja javnosti s odredbama kojima Grad Rijeka krši ljudska prava i temeljne slobode građana.

d

Antonio Dražović, predsjednik Živog zida Primorsko-goranske županije, ovom je prilikom upozorio građane Rijeke da gradonačelnik Vojko Obersnel krši Ustavom zajamčeno pravo državljana na mirno okupljanje i javni prosvjed. Naime, sukladno članku 42. Ustava RH, navodi Dražović, svakom se priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed dok se člankom 4. “Zakona o javnom okupljanju” pod mirnim okupljanjem i javnim prosvjedom podrazumijeva svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi koje se održava radi javnog izražavanja i promicanja političkih, socijalnih i nacionalnih uvjerenja i ciljeva.

c

„No, čini se da navedeni članci ne vrijede i za našeg Gradonačelnika koji je uveo obvezu plaćanja korištenja javne površine na kojoj se javna okupljanja i mirni prosvjedi održavaju. Tako je primjerice na nedavnom prosvjedu “Protiv skupog Energa” tražio od organizatora da plati 225 kn za korištenje 20 m2 prostora ispred Energa. Da bi apsurd bio veći, upravo je Obersnel kao predsjednik skupštine Energa potpisao štetni ugovor kojim je deset tisuća riječkih kućanstava dovedeno na rub egzistencije. Drugim riječima, isti onaj tko je dozvolio pljačkaški način poslovanja gradske tvrtke sada izdaje i naplaćuje dozvolu za javno iskazivanje nezadovoljstva ogorčenih građana koji godinama upravo zbog njega plaćaju enormno visoke račune grijanja. Iz svega navedenog može se zaključiti – onaj tko nema novaca nema pravo na miran prosvjed!“, konstatirao je Antonio Dražović.

Antonio Dražović upozorio je na ovu „krajnje socijalno neosjetljivu i diskriminirajuću praksu Grada“ te je s žaljenjem istaknuo da je Rijeka “jedini grad koji udara na siromašne i obespravljene građane namećući im plaćanje same mogućnost izražavanja njihova nezadovoljstva”.

Dražović je ujedno najavio da će Živi zid organizirati novi masovni prosvjed “Protiv skupog Energa” na kojem će blokirati ulaz u zgradu Poglavarstva grada Rijeke ukoliko se u međuvremenu ne ispune zahtjevi građana kojima je dosta plaćanja najskupljih računa grijanja u državi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari