ŽIVOT DJECE U UDOMITELJSKOJ OBITELJI: Slikovnica “Vjeverica u obitelji medvjeda” pomaže mališanima u prilagodbi na novu sredinu

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u prostorijama Informativno– edukativnog punkta Ureda za mlade PGŽ predstavljena je slikovnica „Vjeverice u obitelji medvjeda” autorice Hane Rižovski Delogu, psihologinje Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor, i ilustratora Marijana Mavrića.

“Vjeverice u obitelji medvjeda” prva je slikovnica za pripremu i prilagodbu djece na smještaj u udomiteljskoj obitelji na našim prostorima. Rezultat je suradnje Primorsko-goranske županije i Centra Izvor – pravnog sljedbenika Doma za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi Izvor. Promociji slikovnice i dodjeli police životnog osiguranja Zaklade „Vaša pošta“ nazočio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Centar Izvor počeo je razvijati izvaninstitucionalne usluge, u prvom redu poludnevni boravak i razvoj kvalitetnog udomljavanja djece, te savjetodavni rad u prostorima Centra i domu korisnika.

Polica životnog osiguranja Zaklade „Vaša pošta“ ove je godine uručena Mateju Gorupiću, nekadašnjem štićeniku Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Izvor u Selcu, danas smještenom u udomiteljsku obitelj Pleše.

Primorsko-goranska županija već treću godinu, zajedno s partnerom Zaklade Croatia osiguranjem, sudjeluje u radu zaklade „Vaša pošta“.

Zaklada „Vaša pošta“ Hrvatske pošte osnovana je u sklopu projekta „Dobri ljudi djeci Hrvatske“ s ciljem pružanja novčanih potpora djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi tako da se za vrijeme djetetovog boravka u instituciji na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti 6 tisuća eura. Iznos s police štićeniku se isplaćuje u trenutku kada napušta dom i započinje samostalan život, tako da kroz svojevrsnu rentu, u razdoblju od dvije do tri godine, dok ne pronađe posao, ima riješenu osnovnu egzistenciju – troškove stanarine i režija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari