ZRAČNA LUKA RIJEKA: Novim zračnim linijama protiv pada broja putnika

Foto: Ilustracija (Riječanin)

U Zračnoj luci Rijeka predstavljena je ljetna sezona letenja kao i neke nove zračne linije

Na konferenciji za novinare najavljena je ljetna sezona letanja u Zračnoj luci Rijeka koja službeno započinje od ljetnog računanja vremena ovu nedjelju. Na konferenciji za novinare sudjelovali su direktor Zračne luke Tomislav Palalić i zamjenik župana Marko Boras Mandić.

Direktor Zračne luke Tomislav Palalić naglasio je da je promet osovina gospodarstva te da je bilo potrebno uložiti mnogo energije uz pomoć PGŽ, ministarstava turizma i prometa te turističkih zajednica i “pokrenuti sve iz nule”.

Palalić očekuje povećanje broja putnika

Palalić je najavio da se u 2018. godini očekuje povećanje broja putnika od preko 40% u odnosu na prethodnu godinu. Najavivši nove charter linije za Pariz, Nantes i Lyon, Palalić je istaknuo da se tako otvara i francusko tržište, a što je bitno i za uspostavljanje kasnijih redovnih avionskih linija. Također je najavio i promocije, nagradne igre te oglašavanje kroz sustav turističkih zajednica kako bi se javnosti približile nove i stare linije.

Na novinarsko pitanje o ostvarenih 3% manje broja putnika, Palalić je pojasnio da iako je broj putnika bio manji, ostvaren je rekordan profit koji  godišnje raste po stopi od 50%, na prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna te stopi porasta prihoda od 20% godišnje, a ostvareno je i najveće povećanje broja operacija sa 4.000 na 5.000. Istaknuo je da su svi rezultati ostvareni  iz dostupnih resursa i iz vlastitih prihoda, bez ikakvih subvencija koje se ne koriste već tri godine, pri čemu se ulaže i 20% proračuna u udruženo oglašavanje radi poticanja avio kompanija u uvođenje novih linija.

Foto: Ilustracija

Boras Mandić: Avio gosti rade razliku u turizmu

Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je kako se nakon svih godina nastojanja pozicioniranja riječke uz bok drugih zračnih luka došlo do rezultata te najavio ostvarivanje rekordnih rezultata zračne luke s oko 200.000 putnika.

Pritom je istaknuo i da avio gosti rade razliku u turizmu, posebno u produženju sezone, te se povećava kvaliteta našeg kraja i kao avio destinacije, a ne isključivo cestovne.

Boras Mandić pohvalio je i suradnju s Ministarstvom turizma i ministrom Garijem Capellijem te Hrvatskom turističkom zajednicom koji su prepoznavši situaciju dali obol promoviranju riječkog aerodroma.

Najavivši početak ljetne sezone letenja u Zračnoj luci Rijeka, Boras Mandić također je najavio i letove tri nova operatera – Condor, Transavia i Small Planet Airlines – koji će povezivati Rijeku s Frankfurtom, Eindhovenom i Katowicama. Pri tom je, spomenuvši RyanAir-ovu liniju prema Frankfurtu, naglasio kako putnici iz Rijeke imaju sada dvije linije prema tom važnom međunarodnom i interkontinentalnom avionskom čvorištu.

Također je najavio kako će i nakon ove sezone linija za Koeln biti otvorena cijelu godinu, kada će Croatia Airlines uvesti liniju za Munchen, te bi se tako približilo cilju ostvarivanja dnevne dinamike povezanosti sa značajnim zračnim lukama.

Zamjenik župana istaknuo je i potrebu osvještavanja i građana ovog područja, a ne samo turista, čime bi se razvoj zračne luke usmjerio i za gospodarski razvoj i mobilnost građana, navevši kako već sada postoji 50 destinacija na koje građani mogu letjeti.

Neravnopravan položaj Zračne luke Rijeka

Boras Mandić podsjetio je i na neravnopravnost kod koncepta “Public Service Obligation” namijenjenog razvoju domaćih linija, prije svega onih nerentabilnih i onih koje nisu ekonomski opravdane, kojom je od dostupnih oko stotinjak milijuna kuna za letove prema Rijeci namijenjena subvencija za tek oko 3.500 do 4.000 sjedišta, dok ostali dobivaju i za preko 200.000 putnika.

Boras Mandić ponovio je pozive nadležnima da se i prije kraja trenutno važećeg ciklusa P.S.O.-a, 2020. godine, pokrene revizija, kako bi se omogućili ravnomjerni razvoj i ravnopravnost riječke zračne luke čime bi se ostvareni rezultati u broju putnika približno i udvostručili.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari