MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Župan Komadina čestitao pripadnicima operativnih snaga Međunarodni dan civilne zaštite

Foto: PGŽ

Pripadnici operativnih snaga civilne zaštite najbolji su komunikatori i promotori humanosti, poručeno je na prijemu povodom Međunarodnog dana civilne zaštite na kojem je župan Komadina sa suradnicima zahvalio svim sastavnicama Stožera civilne zaštite PGŽ na predanom radu i izvrsnoj suradnji, izrazivši nadu da će intervencija ipak biti što manje.

„Hvala svim vašim djelatnicima i želim vam što manje intervencija gdje će biti potrebne sve sastavnice već da držite redovan ritam u vašim djelatnostima“, rekao je župan koji smatra da prostora za razvoj sustava još ima, no da je situacija u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, misleći pritom na pandemiju COVID-19 i potrese, natjerala svih na puno veću suradnju. „Samo se naša županija suočila s nizom nepogoda, no dobro smo odgovorili na sve te zadaće i izbjegli veće posljedice“, zaključio je Komadina.

Foto: PGŽ

Načelnik Stožera Mladen Šćulac naglasio je da od 2013., nije bilo godine koja nije bila zahtjevna.

„Samo u 2023. zahvatila nas je bura, ledolom, poplave i pandemija, gdje su sve službe surađivale kroz Stožer. Svaka ima svoje specifičnosti, a mi smo gledali kako im čim prije olakšati“, naglasio je i dodao da su u toj godini održane i dvije operativne vježbe u Centru za obuku interventnih službi u Šapjanama, a u fokusu je i prilagodba klimatskim promjenama koje će biti sve teže. No, zaključuje Šćulac, Stožer je garancija da brinemo o svim našim sugrađanima u Primorsko-goranskoj županiji.

Foto: PGŽ

Na prijemu kojim se prigodno proslavio i Dan civilne zaštite u RH koji se, kao i međunarodni, obilježava 1. ožujka, rezimirajući proteklu godinu, predstavnici operativnih snaga kao najvažnije događaje istaknuli su uspješno provedenu akciju izmještanja i neutralizacije bombe iz riječke luke, sanaciju mora i obale uslijed istjecanja lož ulja u Kostreni, kontrolu pandemije hripavca kao i uvođenje edukacije kojom će se vatrogasci i policajci obučiti za pružanje pomoći unesrećenima do dolaska hitne medicinske pomoći.

Na sve te, i veliki broj drugih akcija i zadaća uspješno provedenih u Hrvatskoj i inozemstvu, ponos je izrazila Ermina Duraj, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine, ujedno i zamjenica načelnika Stožera CZ, koja je rekla kako su članovi pokazali velikodušnost i hrabrost, navodeći za primjere akcije spašavanja uslijed razornih potresa u Albaniji i Turskoj.

Govoreći o ulaganjima Županije u civilnu zaštitu, župan je izdvojio 744 tisuće eura koji su osigurani u ovogodišnjem proračunu kao i nabavu 16 novih vozila hitne medicine te poručio da je pokrenut niz kapitalnih projekata poput, između ostalih, izgradnje Zdravstenog centra Rujevica Zapad i skladišta u Centru u Šapjanama.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari