KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Župan Komadina: ”Mjere su tu kako bismo sačuvali zdravlje stanovnika, bolnički sustav, ali i turističku sezonu”

Foto: PGZ, Mateo Levak/Riportal

Zbog novih epidemioloških mjera koje su od danas na snazi u Primorsko-goranskoj županiji, a koje, između ostalog, zabranjuju sva javna okupljanja i događanja, redoviti press kolegij održan je preko zoom platforme.

Kako je uvodno naglasio župan Zlatko Komadina mjere koje znače i djelomično zatvaranje Županije bile su nužne u situaciji velikog rasta broja novooboljelih koji se prelio i na bolnički sustav. Iz tog razloga već prošli tjedan pri opatijskoj Thalassotherapiji otvoren je i sekundarni Covid odjel. “Zahvaljujem građanima na razumijevanju jer su sve ove mjere isključivo usmjerene spašavanju zdravlja naših stanovnika, bolničkog sustava, ali i turističke sezone.

Nadajmo se da će mjere donijeti i rezultat, a to najviše ovisi o odgovornosti samih građana. Zahvaljujem i medicinskim djelatnicima u svim sastavnicama zdravstva u našoj Županiji na iznimnim naporima koje ulažu u ovom trećem epidemijskom valu. Uz poštivanje ovih mjera, kao i nastavkom cijepljenja, nadajmo se i smirivanju ove krajnje ozbiljne zdravstvene i epidemiološke situacije”, poručio je župan.

Podsjetio je također da smo i u tjednu u kojem se tradicionalno obilježava Dan županije. „Umjesto svečane akademije imamo nažalost epidemiju. Ujedno smo i na kraju četverogodišnjeg mandata kojeg su obilježile brojne investicije u svim resorima iz naše nadležnosti. Mandat zaključujemo dovršetkom tri kapitalne investicije, dogradnje i rekonstrukcije škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom, što je generacijski projekt za cijelu Grobinštinu, novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i jedinstvenog projekta iz područja zaštite i promocije naše prirodne baštine, Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici koji će kroz koji dan biti i otvoren.

Dogradili smo i školu u Matuljima, otvorili Dom za starije osobe u Rabu, pokrenuli veliki investicijski ciklus u lukama, nastavili s ulaganjima u izgradnju i rekonstrukciju Lječilišta Veli Lošinj. Ovaj mandat obilježila je i velika investicija u kulturnu baštinu, projekt Putovima Frankopana koji je obuhvatio revitalizaciju 17 kaštela i 3 sakralna objekta. Sudjelovali smo i u provedbi projekta Rijeka 2020 koji je donio i niz kapitalnih investicija u okviru art kvarta u Benčiću. A to je tek dio svega što se projektno, programski i investicijski odradilo kroz protekle četiri godine“, rekao je župan.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najavila je i nastavak ulaganja u projekte kulture. Naime, kako je rekla u fazi potpisivanja je građevinska dozvola za potpunu obnovu i rekonstrukciju Guvernerove palače što je projekt vrijednosti preko 100 milijuna kuna. “S obzirom da se radi o zaista velikom, financijski zahtjevnom projektu, prijavit ćemo ga na europske fondove čim se otvori mogućnost za apliciranje. Kroz ovaj projekt bit će rekonstruirana cijela palača, stavit će se u funkciju i do sada neiskorišteni prostori te stvoriti uvjeti za modernu, multimedijalnu prezentaciju bogate muzejske građe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja“, rekla je Šišić.

Također je izvijestila da je Ministarstvo kulture i medija u okviru financiranja javnih potreba u kulturi odobrila 300.000 kuna za novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine koja u Kastvu djeluje od 1981.godine. Isti iznos sredstava osigurat će i Primorsko-goranska županija, kao i Grad Kastav što će omogućiti potpuno novu, modernu prezentaciju bogatog kulturno-povijesnog života Kastavštine. Resorno ministarstvo također je odobrilo i 100.000 kuna za realizaciju druge i treće faze uređenja Memorijalnog centra Lipa pamti koji će obuhvatiti obnovu i širenje muzejskog prostora u samo mjesto Lipa, takozvani Muzej izvan Muzeja, što predstavlja integraciju ovog jedinstvenog memorijalnog muzejskog postava sa zajednicom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari