EVO ŠTO JE REKAO

Župan Komadina na N1: ‘Novac koji smo dobili iz EU za oporavak trebalo je rasporediti po županijama kao u Poljskoj’

Župan Zlatko Komadina gostujući jutros na N1 televiziji komentirao je više aktualnih tema od demografskih pokazatelja do inflacije i energentskog udara na standard stanovništva

Govoreći o rezultatima posljednjeg popisa stanovništva rekao je kako oni nisu neočekivani jer svi znamo da gubimo stanovnike, ne samo u zadnjih 10 godina nego još od 1991.godine.

“U tim negativnim demografskim kretanjima nije iznimka niti naša Županija gdje se događaju i vanjske i unutarnje migracije,” rekao je župan i ponovio već izrečenu tezu da je za demografski pad kriva politički dirigirana tržišna ekonomija koja je dovela do pravne i socijalne nesigurnosti građana.

Na pitanje što može učiniti Županija da se taj trend zaustavi rekao je da je Hrvatska nažalost visoko centralizirana država u kojoj s 90 posto javnog novca upravlja Markov trg pa i u podjeli odgovornosti, država je glavni krivac i s te se razine moraju stvari mijenjati ako želimo ublažiti ili zaustaviti taj negativni demografski trend.

Na pitanje o najavi nove centralizacije u sektoru zdravstva s ciljem uštede, župan je odgovorio kako 70 posto svih gubitaka u zdravstvu generiraju državne bolnice, 25 posto opće bolnice, a sve ostale zdravstvene ustanove samo 5 posto.

“Ne vidim kakve bi se to uštede mogle postići podržavljenjem županijskih specijalnih bolnice, nastavnih zavoda za javno zdravstvo, hitne medicine. Ako se želi nešto uštedjeti kroz centraliziranu javnu nabavu to se može i bez izmjene pravne osobnosti tih zdravstvenih subjekata. Jedino gdje eventualno vidim opravdanje takvog poteza jesu statusne promjene kod sustava općih bolnica”, rekao je župan za N1.

VIDEO DANA:

Komentirajući poskupljenje energenata što dovodi do velikog udara na standard stanovništva župan je rekao da će Vlada narednih dana morati povući neke poteze, a može djelovati na tri razine – ograničenjem rasta cijena, smanjenjem PDV-a ili smanjenjem trošarina.

“Posljedica je to geopolitičkih odnosa i ove igre s Rusijom koju, nažalost, plaća stanovništvo. Pa zar nismo u Omišlju izgradili LNG terminal upravo za ovakve situacije kako bi kod rasta cijena na jednom dobavnom pravcu mogli kupovati jeftiniji plin s drugih tržišta”, pitao je župan te zaključio da se i u ovoj situaciji vidi kakva je strateška greška učinjena prodajom INA-e pa sada s našim vlastitim energentima upravlja mađarski MOL.

Na pitanje o velikoj količini europskog novca koji smo dobili iz Europske unije za Nacionalni plan oporavka i ima li naša Županija spremne projekte, župan je odgovorio da projekti postoje no da se opet strogo centralizirano o njima odlučuje na razini države pa smo u situaciji da trošimo novac na pripremu tih projekata kako bi ih uopće mogli kandidirati, a ne znamo hoće li bit prihvaćeni.

“Osobno sam se zalagao za model Poljske gdje se taj novac rasporedio po županijama i one same odlučuju o prioritetima”, rekao je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari