PRIKAZUJE RAD CENTRA

Centar za rehabilitaciju Rijeka na Korzu postavio izložbu „Isti smo u različitosti“

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Isti smo u različitosti“, kojom se slikom i riječju prikazuje rad Centra za rehabilitaciju Rijeka i život njegovih korisnika, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama te djece s teškoćama u razvoju.

Centar za rehabilitaciju Rijeka pruža usluge smještaja, boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, odgoja, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organizirano provođenja slobodnog vremena s ciljem podizanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom. U Centru je trenutno smješteno 243 osobe (cjelodnevni i poludnevni smještaj) o kojima se brine 159 djelatnika.

VIDEO DANA:

Letina: Osobe s invaliditetom su ravnopravni članovi zajednice

Kako je kazala ravnateljica Centar za rehabilitaciju Rijeka Iva Letina, postavljanjem izložbe želi se senzibilizirati javnost prema osobama s autizmom, cerebralnom paralizom ili drugim teškoćama.


„Želi ukazati kako te osobe nisu i ne bi trebale biti isključene iz društvenih tokova, kako su oni potpuno ravnopravni članovi naše zajednice i kako se o njima vodi sustavna briga i pronalaze modeli načina uključivanja u zajednicu, sve kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života“, kazala je ravnateljica Letina.

Izložba je postavljena uz podršku Grada Rijeke. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je poručio kako Grad Rijeka podržava brojne programe i projekte čiji je cilj podrška osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, a ova je izložba važan korak u promociji jednakosti u našem gradu.

Otvaranje izložbe je svojim nastupom uveličao Jan Šokčević, autist nevjerojatnog glasa i talenta. Izložba se može pogledati do 1. veljače.

Kreativne radionica kao oblik provođenja slobodnog vremena, ali i terapija

Misija Centra je promicanje razvoja usluga  podrške osobama s intelektualnim teškoćama kroz njihovo aktivno uključivanje u društvenu dinamiku svakodnevnog življenja zajednice koja cijeni njihov doprinos i poštuje njihova ljudska prava i mogućnosti.

Jedan od oblika provođenja slobodnog vremena, ali i terapija, su kreativne radionice. Likovna radionica temelji se na izražavanju kroz umjetnost te su tematski osmišljene od strane likovnog terapeuta Andreja Kurtina. Polaznici kreiraju svoja djela u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloženjima te se na taj način potiče njihova kreativnost, izražavanje, poboljšanje samostalnosti i unapređenje kvalitete života. Radovi koji nastaju predstavljaju se na izložbama te tako daju dodanu vrijednost samim korisnicima, a lokalna zajednica se senzibilizira i potiče na intenzivnije uključivanje osoba s invaliditetom u društvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari