POREZNE REFORME

Župan Komadina na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je danas na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj se  raspravljalo se o aktualnim pitanjima vezanim uz predstojeće zakonske promjene, s naglaskom na digitalizaciju javne uprave i rad na daljnjoj fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji

Kao što je poznato Ministarstvo financija nedavno je predstavilo porezne reforme kojima se, između ostalog, predlaže preusmjeravanje sredstava u iznosu 17 posto poreza na dohodak, koji se koristi za fiskalno izravnanje, u povećanje udjela raspodjele u porezu na dohodak općinama, gradovima i županijama.

Spomenuta sredstva za fiskalno izravnanje osigurat će se u državnom proračunu. Na sjednici je  istaknuo da županije,  gradovi i općine moraju jednakomjerno sudjelovati u raspodjeli. Naime, kako je rečeno, s obzirom na obzir sve porezne reforme i štetu koju je gospodarstvu cijele zemlje nanijela pandemija koronavirusa te izdatke koje će županije morati namiriti, Izvršni odbor stava je da se mora osigurati pravednija raspodjelu poreza na dohodak između jedinica lokalne i regionalne samouprave.

S predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca razgovaralo se i o organizaciji javnog linijskog prijevoza, problematici koja je posebice došla do izražaja s organizacijom početka nove školske godineOdrživi županijski prijevoz u svom krajnjem cilju uključuje integrirani prijevoz putnika, s naglaskom na orijentiranost građanima.

Reformom javne uprave, koja je započela povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama 1. siječnja ove godine, započeli su procesi digitalizacije koji će omogućiti efikasniju javnu upravu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari