SUSRET S NOVINARIMA

Župan Komadina: Novom poreznom reformom unosi se financijska i pravna nestabilnost u županijski sustav

Župan Zlatko Komadina na redovitom susretu s novinarima kritizirao je novi krug porezne reforme rekavši kako se ne radi o reformi već o intervenciji u porezni sustav.

„Generalno govoreći, za pozdraviti je svaki potez koji dovodi do većeg raspoloživog dohotka i podizanja standarda naših građana. Međutim, u prethodnim krugovima država je osigurala kakve-takve kompenzacijske mjere, no ovaj put ih nema. Prepušteno je gradovima i općinama ili izgubiti taj dio prihoda ili donijeti nepopularnu mjeru i povećati iznos poreza na dohodak“, rekao je župan istaknuvši kako je u 2022. godini od 36 primorsko-goranskih gradova i općina njih 11 imalo uveden prirez, pri čemu je isti naplaćen u iznosu od 78,1 milijuna kuna, od čega se 65,5 milijuna kuna odnosi na Grad Rijeku.

„Imamo situaciju da Vlada procjenjuje koliko je novaca dovoljno proračunima gradova i općina. Kao da postoji jedan nevidljivi strop do kojeg se dopušta da rastu prihodi jedinica lokalne samouprave. Oduzima nam se komponenta razvoja jer ako vam raste proračun više od planiranog, možete ta sredstva usmjeriti u kapitalne projekte i razvojne programe, npr. poticanje zapošljavanja. Treba uravnotežiti sve razine vlasti da jednako snose posljedice poreznih reformi, a možda smo došli i do točke kada treba razmišljati da PDV u dijelu bude prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave“, navodi župan i skreće pozornost da se u izmjenama poreza svih ovih godina ne spominju županije.

„Drugim riječima, svi drugi određuju visinu poreza i sve je uređeno pravilima države, a nama se postavlja pitanje kako ćemo planirati proračun iduće godine kada ne znamo koje će porezne stope donijeti gradovi i općine. Unosi se pravna i financijska nestabilnost u županijski sustav“, zaključuje uz najavu da će se o ovoj temi raspravljati na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije u četvrtak u Osijeku.

S današnje konferencije za novinare, župan je uputio čestitku građanima Primorsko-goranske županije i Republike Hrvatske povodom sutrašnjeg Dana državnosti.

„Danas, nakon 30 godina možemo reći da imamo svoju domovinu Hrvatsku, ali ne smijemo ostati bez naroda. Izazov je svim nositeljima vlasti zaustaviti iseljavanje, posebno mladog i obrazovanog stanovništva“, navodi župan. U tom kontekstu, osvrnuo se i na prijedlog Zakona o izbornim jedinicama istaknuvši kako, među ostalim, radi pravne nesigurnosti ovakvih poteza građani nemaju povjerenja u institucije i sustav.

Od drugih aktualnosti, župan je izvijestio da nastavna godina počinje 4. rujna 2023. godine, a završava 21. lipnja 2024. godine, odnosno 24. svibnja 2024. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Ujedno je čestitao PU primorsko-goranskoj na rješavanju slučaja eksplozija u Rijeci i okolici što je važno zbog, kako je naveo, sigurnosti građana, ali i gostiju, s obzirom je u tijeku predsezona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari