EVO KAKO IM JE BILO

Galerija | Župan Komadina u posjeti uspješnog studija Tabitha’s Glass Emporium iz Drivenika

Župan Zlatko Komadina i resorna pročelnica Alessandra Ban posjetili su Tabitha’s Glass Emporium, studio za fuzirano staklo sa sjedištem u Driveniku koji zapošljava 17 osoba, a dizajniraju i ručno izrađuju mnoštvo staklenih inkluzija koje služe kao materijal za daljnju izradu radova. Svi su proizvodi izrađeni prema najvišim standardima pod pažljivim okom dizajnerice i obrtnice Tabithe Burrill, ujedno pionirke jedinstvenog procesa izrade zamršene vitrigrafske murrine.

Tabitha’s Glass Emporium korisnik je potpora iz „Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. – 2025.“ u 2023. godini, a u okviru kojeg su u ovogodišnjem županijskom Proračunu osigurana ukupna sredstva u iznosu od oko 1,2 milijuna eura.

„Ugodno sam iznenađen s ovim studijem u Drveniku. Gospođa Tabitha, rodom iz Londona, ovdje je pronašla svoj dom i svojom kreativnošću stvorila proizvodni pogon. Osim što prodaje umjetnička djela, prodaje i sirovinu za njihovu izradu. Radi se o jedinstvenom proizvodu koji ima dušu. Ono što je vrlo zanimljivo je da su sve zaposlenice žene iz okolnih mjesta u Vinodolskoj općini. Riječ je o sjajnom primjeru kreativnog, ženskog poduzetništva“, naveo je župan.

Prodaja staklenih inkluzija odvija se preko webshopa. Tržište na kojem posluju je cijeli svijet, od Amerike, Australije, Novog Zelanda, Europe do Japana i Kine. Najveći postotak klijenata je iz Amerike. Osim staklenih inkluzija, održavaju i razne radionice gdje se polaznici upoznaju s čarolijom stakla te izrađuju posebne, prigodne poklone od stakla za domaće klijente.

“Kad sam se odlučila preseliti u Hrvatsku, odlučila sam da ću napraviti kreativni biznis. Tad sam ugledala fuzirano staklo koje mi je izgledalo kao najljepši materijal koji sam ikad vidjela. Hrvatska je izuzetno inspirativna zemlja. Imate predivne krajolike, klimu i ljude. Spajajući sve to zajedno dobili smo prekrasne, lokalne proizvode koje odlaze ljudima diljem svijeta. Najveće tržište nam je Amerika, Kanada i Engleska i nadamo se da ćemo se probiti više u Europu, a imamo i nekoliko klijenata u Hrvatskoj. U planu nam je proširiti se u veći prostor i voljeli bi održavati radionice diljem Hrvatske koje bi ugostile ljudi iz cijeloga svijeta”, rekla je Tabitha.

Program mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije poduzetnicima omogućuje i olakšava primjenu novih suvremenih tehnologija koje doprinose povećanju produktivnosti i prepoznatljivosti, realizaciju kvalitetnijih proizvoda i bolje iskorištenje resursa te poticanje energetske učinkovitosti. Također, pruža se potpora novoosnovanim tvrtkama i obrtima tj. poduzetnicima početnicima kako bi se omogućila konkurentnost poduzetnika na ruralnom području Županije naročito na području Gorskog kotara i otoka.

Kreiranjem i provedbom ovog Programa potiče se ravnomjeran i održiv razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije, gospodarski rast usmjeren na podizanje produktivnosti i atraktivno poslovno okruženje za zapošljavanje, rast i ulaganja te razvoj mikroregija aktiviranjem razvojnih potencijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari