KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Zbog povećanih rashoda i strukturnih gubitaka za Dom zdravlja PGŽ županija izdvojila 7 milijuna kuna

Na današnjem redovitom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina, pročelnica Dragica Marač i pročelnici Ljudevit Krpan i Mladen Brajan izvijestili su o aktualnostima iz resora zdravstva, socijalne politike, regionalnog razvoja i poduzetništva.

Odlukom o rasporedu sredstava za aktivnost „Dostupnost na primarnoj razini zdravstvene zaštite“, Domu zdravlja Primorsko-goranske županije, predlaže se sufinancirati rashode redovnog poslovanja u ukupnom iznosu od 7 milijuna kuna, izvijestio je župan Komadina.

Dodao je da je početak pandemije u 2020. godini donio značajne promjene u poslovanju zdravstvenih ustanova kojima su se posljedično smanjivani prihodi dok su rashodi kontinuirano rasli. Županija je stoga sufinancirala rashode redovnog poslovanja Doma zdravlja PGŽ, inače najveće županijske zdravstvene ustanove u kojoj je preko 800 zaposlenih, s 3,3 milijuna kuna u 2020. te s 6,1 milijuna u 2021. godini.

„Dom zdravlja PGŽ ima strukturne gubitke uzrokovane smanjenjem prihoda jer prihodi iz ugovora s HZZO-om ne rastu dok sve drugo raste, a s druge strane, porast je rashoda i radi ulaganja u kadrove bez kojih se ne može“, rekao je župan Komadina i naveo kako su trenutno u provedbi 42 specijalizacije od čega 35 na teret same ustanove.

Zaključio je kako je s obzirom na porast cijena energenata realno očekivati još ovakvih situacija, a u proračunu Županije rezervirana su sredstva za intervencije prema zdravstvenim ustanovama. Bude li potrebno, Županija će reagirati i rebalansom proračuna, naglasio je župan.

Resorna pročelnica Dragica Marač informirala je da se, nakon otvorenja II. faze Parka Seniora u Domu za starije osobe Volosko oprema Senior caffe, a u Domu Kantrida uređena je kuhinja.

Do kraja ove godine u planu je završetak idejnog projekta Doma za starije osobe Prsten koji će biti realiziran u suradnji sa šest jedinica lokalne samouprave, a glavni projekt vrijedan 3,7 milijuna kuna kandidiran je za sufinanciranje europskim sredstvima. Slijedi izrada idejnog projekta Doma za starije osobe Cres kao dislocirana jedinica Doma za starije osobe „Marko A. Stuparić“ Veli Lošinj, u partnerstvu s Gradom Cresom, a resorna pročelnica najavila je i obilazak dvaju prostora u župnom dvoru u Čabru i Ravnoj Gori koje Riječka nadbiskupija nudi Županiji na korištenje u svrhu smještajnih kapaciteta za starije osobe u Gorskom kotaru.

Župan Komadina dodao je kako je na temu stavljanja u funkciju imovine Nadbiskupije u funkciju Županije proteklog tjedna održan sastanak s nadbiskupima Josipom Devčićem i Matom Uzinićem na kojem se predložilo pokretanje Centra za osobe koje pate od demencije na Vežici, kao svojevrsnog dnevnog boravka s uslugom privremenog čuvanja osoba, što je ocijenjeno kao velika potreba urbanog načina života.

Na novinarsko pitanje o podizanju cijena usluga za korisnike u Domovima za starije osobe, pročelnica Marač kazala je kako je, za razliku od ostalih županija koje su poskupile od 35 do 60%, Primorsko-goranska cijene minimalno povećala i to tek u drugoj polovici godine za 12 %, odnosno po stopi inflacije.

Resorni pročelnik Ljudevit Krpan osvrnuo se n Konferenciju „EU dan“ održanu u Gorskom kotaru na kojoj se informiralo sudionike o mogućnostima korištenja sredstava europskih fondova za brdsko-planinska područja u tekućem financijskom razdoblju. Naveo je i kako se kod resornog ministarstva inzistiralo da se osiguraju pozivni natječaji isključivo za gradove i općine te stanovnike i poduzetnike Gorskog kotara, a po uzorima na ulaganje u županijske luke iz programa Konkurentnost i kohezija.

Govoreći o ulaganjima u luke, najavio je II. fazu uređenja sekundarnog lukobrana u luci Rab. Pritom je infrastruktura samo osnova, a kroz projekt prekogranične suradnje „FRAMESPORT“ stvorit će se pametnu luku s digitalnim praćenjem plovila. Podsjetio je i kako se 22. rujna u Ravnoj Gori održava sjednica Županijske skupštine na temu Gorskog kotara, a u materijalima su jasno artikulirani zahtjevi prema državi.

„Tražimo od države da se prepozna kvaliteta pojedinih dionika i prijavitelja, u ovom slučaju Primorsko-goranske županije i prijavitelja s područja županije, a ne da nas se diskreditira i odbacuje kao prerazvijene jer mi to nismo na razini EU, a želimo dostići barem prosjek razvoja EU“, rekao je pročelnik i apelirao na središnja tijela kazavši kako su projekti spremni, a potrebna su samo sredstva da ih se realizira.

O provedbi projekta „Komercijalizacija inovacija” za razdoblje od 2009. do 2021. godine izvijestio je resorni pročelnik Mladen Brajan. Kako je naveo, sredstva za razvoj i plasman inovacija na tržište dodjeljuje Zaklada FIPRO, a PGŽ svake godine ulaže od 100 do 150 tisuća kuna u Zakladu. Do sada je financiran 31 projekt s gotovo tri milijuna kuna od kojih je PGŽ uložila 1,4 milijuna kuna u zadnjem razdoblju, a raspoređeno je i dodatnih 150 tisuća kuna. Radi se o 50 posto bespovratnih sredstava, a drugih 50 posto korisnici vraćaju u proračun Zaklade čime se generiraju sredstva za buduće inovatore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari