Županija i Grad Rijeka trećemajcima osigurali bon od 300 kuna za kupnju namirnica

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sastanak Vlade s hrvatskim županima sutra u Guvernerovoj palači

Sastanak Vlade Republike Hrvatske i svih hrvatskih župana održat će se sutra s početkom u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. O tome i drugim aktualnostima novinare su na redovnom tjednom press kolegiju izvijestili župan Zlatko Komadina te pročelnice Dragica Marač i Edita Stilin.

Osim sastanka Vlade i čelnika regionalnih samouprava, ovaj tjedan će se održati i 17. sjednica Županijske skupštine, a ključna točka dnevnog reda je ponovno izglasavanje Proračuna za 2019. godinu.

Na sastanku u Guvernerovoj palači bit će riječi o prelasku Ureda državne uprave pod nadležnost županija, pitanju gospodarenja otpadom kao i o brojnim drugim aktualnim temama. Župan je istaknuo da na sastanku očekuje odgovore na aktualna zbivanja u Županiji, konkretno za opstojnost brodogradnje. Također, što se tiče ponovnog izglasavanja Proračuna, ističe da je optimist, smatra da je proračun realan i održiv, održane su konzultacije s oporbom te postoje sve indicije da će na 17. sjednici Županijske skupštine biti izglasan. U Proračun je uvršten i amandman za pomoć bolnici Lopača koja je teško oštećena u požaru u kolovozu ove godine.

Župan je nakon konzultacija s članovima Kriznog stožera za 3. maj donio odluku o isplati bona od 300 kuna svakom zaposleniku 3. maja. „Županija će osigurati 200 kuna, a Grad Rijeka 100 kuna,“ istaknuo je župan.

Pročelnica Marač je naglasila da će bonovi biti dostavljeni u kadrovsku službu 3. maja, a moći će se iskoristiti od sljedećeg tjedna pa do 15. siječnja za kupnju namirnica.

„Što se tiče Fonda solidarnosti za djecu i mlade, do sad je pristiglo 157 zahtjeva,“ rekla je pročelnica i dodala da do kraja godine očekuju između 300 i 400 zahtjeva.

Izrazila je nadu da će proračun ipak biti izglasan jer kroz javne potrebe Županija sufinancira 76 radnih mjesta, uglavnom na području Gorskog kotara.

Najavljena su i ulaganja u društvene domove u Klani i Jelenju u iznosu od 28,5 tisuća, odnosno 14,5 tisuća kuna. Pročelnica Marač je svima čestitala Dan ljudskih prava te istaknula da Županija intenzivno radi na njihovom promicanju.

Pročelnica Stilin istaknula je kako je ovogodišnji proračun UO za odgoj i obrazovanje najveći u povijesti te iznosi 160 milijuna kuna. Tijekom 2018. godine izvršeni su radovi na 60 školskih zgrada te energetska obnova škola u Barbatu, Čabru, Vrbovskom, a i veliki projekti poput škole Punat i sportske dvorane škole Hreljin. Uskoro će biti završeni radovi energetske obnove školskih zgrada u Novom Vinodolskom i Kraljevici, početkom 2019. godine u Rabu i Cresu te kasnije i u Lovranu.

„Aplicirali smo na regionalne centre kompetentnosti kao doprinos reformi srednjeg strukovnog obrazovanja,“ istaknula je pročelnica te dodala da je Ugostiteljska škola Opatija regionalni centar kompetentnosti.

Sutra će biti objavljena javna nabava za novi veliki projekt UO za odgoj i obrazovanje, a radi se o rekonstrukciji i dogradnji OŠ Jelenje-Dražice te izgradnju školske sportske dvorane, a vrijednost je oko 31 milijun kuna.

Završen je natječaj za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja. Od 32 studenta, 9 je novih stipendista, a uskoro će biti potpisani i ugovori o stipendiranju.

Županija sufinancira razne programe iznad standarda, odnosno izvan školskog kurikuluma, poput literarnih, dramskih i sportskih programa. Za tu svrhu Županija za osnovne škole izdvaja 700 tisuća kuna, a za srednje škole milijun kuna.

Također Županija je aplicirala za Pravilnik o školskoj shemi voća i povrća Ministarstva poljoprivrede pa tako jednom tjedno u 29 škola, odnosno 16 osnovnih, 10 srednjih, 3 učenička doma redovito stiže voće i povrće za učenike od 1. do 8. razreda i za srednjoškolce, a mlijeko i mliječni proizvodi za učenike od 1. do 4. razreda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja