REDOVNI PRESS KOLEGIJ PGŽ

Županija osigurala sredstva za školski nadstandard, poduzetništvo u kulturi i potpore poljoprivrednim gospodarstvima

Na redovitom press kolegiju PGŽ, zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području PGŽ. Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dvije osobe s područja Županije pozitivne su na koronavirus, a 11 je osoba ozdravilo.

“Suzbijena su žarišta epidemije koja su postojala te je danas situacija poprilično povoljna. 84 osobe su još aktivne, a 387 osoba je u samoizolaciji, među kojima je i jedan razred Obrtničke škole u Opatiji te jedan razred Srednje talijanske škole u Rijeci. Po jedan zaraženi učenik je u svakom razredu. Za učenike u samoizolaciji je organizirana nastava po B modelu, online, a profesori i nastavnici i dalje rade, jer po procjeni epidemiologa nisu bili u izravnom kontaktu,” rekla je Medarić. Dosada je bilo ukupno 526 zaraženih osoba na području PGŽ.

Što se tiče točaka sa prošlotjednog Kolegija, zamjenica je govorila o dodjeli sredstava po nadstandardu koji je obuhvaćen u školskom kurikulumu, koji nije obvezan, već ga škole same određuju, a PGŽ shodno sredstvima to i sufinancira. U tu je svrhu određeno 170.300,00 kn od čega je Ugostiteljskoj školi Opatija raspoređen iznos od 9.600,00 kn za programe „Suvenir kao dio turističkog proizvoda“ i “Vrhunsko, a NAŠE”, Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja 6.700,00 kn za program ERASMUS+, Učeničkom domu “Podmurvice” za program DOMIJADA 2020. iznos od 6.000,00 kn, a najveći iznos od 148.000,00 kn Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, za IB DP program međunarodne mature na engleskom jeziku koji će se omogućiti 2021. godine. Ova sredstva su dodijeljena za dodatne edukacije i dobivanje licence, a PRHG je treća škola u Hrvatskoj koja će omogućiti taj program.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je dnevni red 32. sjednice ŽS koja će se održati 24. rujna u Sportskoj dvorani “Matija Katalinić” u Kastvu. Rekao je kako se očekuje da će na dnevnom redu s naknadnim dopunama biti 21 točka, a prve dvije odnose se na promjene u sazivu članova. Tako vijećnički mandat aktivira Tonči Hrabrić iz HSP, a iz viječnićkih klupa odlazi Siniša Gavran (stranka MB385). U Skupštinu se vraća i Petra Mandić (Most), a Nerea Pulić odlazi nakon ostavke. Na predstojećoj Županijskoj skupštini odlučivat će se i o dodjeli godišnji nagrada PGŽ. Zatim o polugodišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna, financijskom planu ŽUC te drugim temama.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević od odluka s prošlotjednog Kolegija župana izvijestila je o prijedlogu plana davanja koncesija za 2021.godinu koji je upućen u javnu raspravu. Za koncesioniranje je predviđeno 18 lokacija od kojih se polovica odnosi na one koncesije koje istječu u slijedećoj godini, a devet je novih.

O raspisivanju javnog poziva za potpore poduzetnicima u kulturi govorila je resorna pročelnica Sonja Šišić te navela da će se dodijeliti ukupno 100.000 kuna za programe realizirane u ovoj godini. Rok za prijavu je do 2. listopada. Izvijestila je također da će se 440.000 kuna iz proračuna rasporediti za održavanje sportske infrastrukture na Platku i u Delnicama za objekte kojima upravlja Goranski sportski centar. Naime, kako je istaknula zbog situacije s epidemijom koronavirusa, došlo je do pada očekivanog prihoda od upravljanja tim objektima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari