ŽUPANIJA U SUFICITU: PGŽ uštedjela 2,9 milijuna kuna na materijalnim rashodima i 2,3 milijuna kuna na plaćama

Foto: Damir Kvajo

Župan Komadina je jučer izjavio da izvršenje proračuna Primorsko-goranske županije iznosi 98% a ostalih 2 % se rebalansom preraspoređuje za čitav niz namjena iz djelatnosti društvenih projekata i predfinanciranje fondova EU

„Imamo niz projekata koje moramo financirati dok ne stignu sredstva nakon realizacije projekta. 6,8 milijuna kuna je iznos o kojem će skupštinari odlučivati o njihovoj prenamjeni“, rekao je uvodno Komadina.

O samoj strukturi proračuna opširnije je govorio pročelnik UO za proračun,financije i nabavu Krešimir Parat. Istaknuo je da na razini konsolidiranog proračuna, raspoloživa sredstva u 2017.godini su iznosila 801,2 milijuna kuna, a utrošena sredstva 753,7 milijuna kuna što rezultira ukupnim viškom od 47,5 milijuna kuna.

Županijski proračun bez proračunskih korisnika iznosi 336,9 milijuna kuna, a Županija je utrošila 315,5 milijuna kuna. Raspoloživa sredstva županije su ostvarena sa 99,8%.

“Dolazimo do samog suficita županije koji iznosi 21,4 milijuna kuna, a ako uzmemo konsolidirani višak i županijski, proračunski korisnici prenijeli su 26,1 milijun kuna. Struktura navedenih neutrošenih sredstava je 4,5 mln kuna za namjene utvrđene posebnim propisima,10,1 mln kuna po osnovi ugovornih obveza i 6,8 mln kn stvarnog viška što je 2,02% od ukupno raspoloživih sredstava Županije u prošloj godini. Ostatak u iznosu 6,8 milijuna kuna je iznos koji je raspoloživ za nove namjene o kojima će odlučiti Županijska skupština. Gledajući strukturu ovih 6,8 milijuna kuna, to su zapravo uštede (2,9 milijuna kuna uštede na materijalnim rashodima, 2,3 milijuna kuna na plaćama i drugi manji iznosi rashoda…)”, rekao je Parat.

Naveo je također da će se Županijskoj skupštini predložit raspodjela za 6,8 milijuna kuna i to za predfinanciranje i financiranje županijskih EU projekata sa 2,1 milijuna kuna, za ustanove školstva i unaprjeđenje školskog standarda 1,6 milijuna kuna, za unaprjeđenje sporske infrastrukture 1.9 milijun kuna, za ustanove i programe zdravstva 1,6 milijuna kuna, za ustanove i programe socijalne skrbi 0,6 milijuna kuna, za programe unaprjeđenje mladih 0,2 milijuna kuna i ostatak do 6,8 milijuna kuna kuna koji se raspoređuje na više malih aktivnosti.

“Rebalansom se sav ovaj višak prenosi u proračun za 2018. godinu i to je glavni razlog zašto se radi rebalans koji nije jedini jer postoje i druga usklađenja prihoda. Naime, Rebalansom se Proračun povećava za 53,8 mln kuna, a najveći dio tog povećanja se odnosi se na prenesena sredstva iz 2017. (47,2 mln kn), a tek manji dio od 6,6 mln kuna na povećanje prihoda i primitaka (rast od 0,76%).Od navedenog ukupnog rasta prihoda i primitaka konsolidiranog proračuna (6,6 mln kn), 2,5 mln kn se odnosi na rast županijskih prihoda i primitaka, a 4,1 mln kuna na rast prihoda i primitaka proračunskih korisnika.Na rashodnoj strani Rebalansa, rashodi poslovanja (tekući rashodi) se povećavaju za 4%, dok se kapitalna ulaganja povećavaju za 21,4% što dovodi kapitalna ulaganja na udjel od cca 14% konsolidiranog proračuna. Ako promatramo kapitalna ulaganja samo iz županijskog dijela proračuna, govorimo o 93,2 mln kuna koji čine 22,6% (znači skori ¼) ukupnih rashoda i izdataka Županije, zaključio je Parat rekavši kako preko 30% županijskog izravnog proračuna ide na kapitalne projekte što govori da je ovaj proračun “kapitalno intenzivan”.

Na kraju pressa župan je najavio Dan otvorenih vrata EU projekata koji će se održati u petak 11. svibnja na Kampusu u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

“U sklopu programa govorit će se o županijskim projektima od Energetske obnove zgrada osnovnih škola, nastavka projekta Mala barka do projekta Focus in CD koji se bavi sve prisutnijom problematikom bolesti celijakije”, rekao je župan Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari