Županijski stožer traži jaču kontrolu granica zbog koronavirusa: “Austrija je suspendirala Schengen!”

Češka i Austrija su tražile od Italije da ograniči putovanje svojih državljana

Stožer civilne zaštite PGŽ prošli tjedan je uputio mišljenje Nacionalnom stožeru civilne zaštite da bi regija Friuli Venecija Giulia trebala biti stavljena na popis rizičnih regija.

„Kad je regija Pijemont stavljena imali su 11 oboljelih od koronavirusa, a s jučerašnjim danom u regiji Friuli Venecija Giulia imamo 57 oboljelih. Držimo da je to mjera predostrožnosti jer smo najizloženiji utjecaju situacije iz susjedne Italije“, istaknuo je na današnjem press kolegiju zamjenik župana PGŽ Marko Boras Mandić.

Također su iz stožera tražili da se na granici poduzmu sve potrebne mjere kako bi se suzbilo moguće širenje koronavirusa. Marko Boras Mandić je rekao kako Italija tretira sve svoje regije jednako nizom mjera pa da bi i Hrvatska trebala jednako tretirati sve Talijane prilikom ulaska u Hrvatsku.

„Mislim da nije posao graničnog policajca da on utvrđuje razliku između Tarvisija i Trevisa. To je jako zahtjevno. Stvaraju se gužve na granici pa službe ne mogu obavljati kvalitetan posao“, kazao je Boras Mandić te naveo kako su pojedine zemlje, primjerice Austrija i Češka, već tražile od Italije da ograniči putovanje talijanskih državljana kao mjeru predostrožnosti.

„Od danas je Austrija suspendirala Schengen i na granici vrši kontrolu ulazaka na svoj teritorij iz Republike Italije. Mislim da je to mjera koju bi Hrvatska trebala poduzeti jer su naše službe već ionako napregnute“, poručio je zamjenik župana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari