U uvali Svežanj uskoro novi sadržaj za kupače. Bit će gotovo prije ljeta

Klupice, kabina za presvlačenje, tuš, toranj za spasioca, postolje za Plavu zastavu i slična oprema naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj

Žurkovo – obalna šetnica u Kostreni uokvireno uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom, omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju svih generacija ove regije. Plaže na obali Kostrene međusobno se znatno razlikuju, a na području koje se može obići za manje od sat vremena, nalazi se prelijepa plaža Svežanj, koja će zahvaljujući programu Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, biti podvrgnuta dizajnerskoj intervenciji.

Naime, kako bi se plaža još više i bolje istaknula, međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu opremu za plažu, koja će se na Svežnju trajno smjestiti u lipnju ove godine.

Klupice, kabina za presvlačenje, tuš, toranj za spasioca, postolje za Plavu zastavu i slična oprema naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj, koja nije preplavljena isključivo turistima, već pruža utočište lokalcima, radnicima, studentima i umirovljenicima.

Upravo ta činjenica autore ove urbane opreme, ujedno i Lungomare Art umjetničke instalacije, obvezuje na posebno pažljiv pristup temeljen na potrebama i željama dosadašnjih te budućih korisnika plaže, a osim izravnog interveniranja u okoliš, što će povećati broj načina na koji posjetitelji mogu koristiti ovaj prostor, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora.

U zagrebačkoj radionici Prostoria d.o.o., ovih se dana izrađuju probni uzorci kabine za presvlačenje, tuš i klupa koji će se postaviti na Svežnju, a uz sve ostale predmete, upravo ovakva urbana oprema ima potencijal za daljnju proizvodnju i distribuciju diljem kostrenske obale, s obzirom na to da će autorska prava ostati Općini Kostrena, koja ih onda može umnožavati i postavljati na druge plaže tijekom sljedećih godina. Urbana oprema uključuje još i izradu vidikovca, a osim ove umjetničke intervencije, plažu Svežanj očekuje i nekoliko važnih komunalnih zahvata.

Glavni partner Europskoj prijestolnici kulture u provedbi ovog projekta je Općina Kostrena, a nova će oprema biti predstavljena javnosti 12. lipnja ove godine, na dan podizanja Plave zastave.

Lungomare Art Europske prijestolnice kulture na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će kroz 2020. godinu biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju. Poznati europski kustos Michal Koleček, ovu je važnu zadaću povjerio renomiranim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji svojim trajnim umjetničkim instalacijama tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari