Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova traži da na izbornim listama bude najmanje 40 posto žena

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ poziva političke stranke i druge ovlaštene predlagatelje da ispune zakonsku obvezu i prilikom sastavljanja kandidacijskih lista za predstojeće parlamentarne izbore primijene načelo ravnopravnosti spola i osiguraju zastupljenost na listama najmanje 40 posto žena.

Zaključeno je to na tematskoj sjednici Povjerenstva na koju su pozvani i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u aktualnom sazivu Županijske skupštine. Pozivu su se odzvali predstavnici SDP-a, HNS i Hrvatskih laburista koji su u svojim diskusijama istaknuli kako je poštivanje principa ravnopravnosti u prvom redu stvar političke volje samih stranaka, a ne zakonskih propisa koliko god oni bili obvezujući i usprkos predviđenim novčanim sankcijama.

Osim brojčane zastupljenosti govorilo se i o pozicioniranju žena na listama ali i njihovoj prepoznatljivosti kod birača, jer ocjena je, da nisu dovoljno medijski prisutne.

Predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović Filipčić naglasila je kako se od 2000. godine bilježi stagnacija učešća žena u političkim tijelima od pa se tako u Hrvatskom saboru broj zastupnica kreće u rasponu od 20 do 25 posto, a kao problem istaknula je i činjenicu da su za žene uglavnom rezervirani niži položaji u hijerarhiji odlučivanja.

Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine rekao je da je ponosan na visoki postotak zastupljenost žena kako u samoj skupštini, tako i u skupštinskim odborima i tijelima ali i u samoj županijskoj upravi gdje je više od 50 posto žena na pročelničkim funkcijama. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari