PREDSTAVIO REZULTATE

Video | OPATIJA Gradonačelnik Kirigin o prvoj godini mandata: Dio programa realiziran, kreće izgradnja Treće ceste, bazena, Trga Slatina…

Gradonačelnik Fernando Kirigin točno je godinu dana na čelnoj funkciji u Gradu Opatiji, a tim povodom sa zamjenicom Kristinom Đukić predstavio je rezultate svoga rada u proteklih 12 mjeseci, ali i projekt izgradnje gradskoga bazena u društvu arhitekta Ivana Brozine te čelnika Vaterpolo kluba Opatija Danijela Premuša i Gabriela Strižića.

– Prošlo je točno godinu dana od stupanja na dužnost gradonačelnika Grada Opatije te je vrijeme za analizu ostvarenog. Mogu reći da je iza nas izazovnih, ali uspješnih 12 mjeseci u kojima smo velik dio najava iz predizbornog programa realizirali, kao i pokrenuli one projekte koji traže dugoročno planiranje i provedbu. Među takvim projektima je izgradnja gradskog bazena, kojim ćemo ostvariti desetljećima željeni cilj pružanja doma za sportaše vodenih sportova, brojnu djecu koja treniraju plivanje i vaterpolo, pružiti prostor za rekreaciju građanima, omogućiti razvoj sportskog turizma ali i zaokružiti – posebice uz novi stadion na čijem se planiranju paralelno radi – opatijsku sportsku infrastrukturu koja će biti na doista vrhunskoj razini, istaknuo je Kirigin.

Transparentnost proračuna, povlašteno parkiranje i veće naknade umirovljenicima

Među najvažnija realizirana predizborna obećanja ubrajaju se uvođenje potpune transparentnosti proračuna kojom svatko može na novim gradskim mrežnim stranicama provjeriti sve isplate iz proračuna i imati uvid na što se troši svaka kuna javnog novca, novi koncept povlaštenog parkiranja kojim su Opatijci dobili 1.042 sata povlaštenog parkiranja godišnje za simboličnih 10 kuna mjesečno, ali i nova odluka o Socijalnoj skrbi koja je proširila i pravednije raspodijelila gradske socijalne mjere. Novom odlukom, povećane su božićnice i uskrsnice za umirovljenike, ali i proširen krug građana koji ima pravo na naknade koje iznose ukupno 1.000 kuna, 1.200 kuna ili 1.400 kuna godišnje ovisno o visini prihoda. Također, svim  umirovljenicima s mirovinom do 4.000 kuna se dodatno iz proračuna isplaćuje i 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje. Ukupno je za ovu mjeru u 2022. godini iz gradskog proračuna izdvojeno 3,5 milijuna kuna, a prava je koristilo čak 1.526 naših sugrađana, što je čak 400 korisnika više u usporedbi s prethodnom godinom.

Foto. Riportal

Revitalizacija zaleđa i cesta za Dobreć

– U našem predizbornom programu zaleđe Opatije  i njegova revitalizacija zauzima jedno od prioritetnih mjesta. Izvršili smo završne radove kao i radove unutarnjeg opremanja Doma “Janko Gržnić” na Veprincu. Organizacijom za stanovništvo potpuno besplatnih radionica, plesova, igraonica, učenja stranih jezika, uspjeli smo da Dom u kratko vrijeme postane središte svih zbivanja, kulturnog i društvenog života na Veprincu. Započeli smo s radovima na primjerenom uređenju okoliša doma, a naš je cilj realizacija obimnog projekta uređenja centra i povijesnih staza što će dati dodatnu vrijednosti Veprincu, srednjovjekovnom gradu bogate povijesti, koji valja dodatno ucrtati na turističku kartu Kvarnera, kroz projekt Veprinčanke arhitektice Petre Klanjac Majkić. Drago nam je što možemo poticati i podržati opatijske stručnjake i pokazati kako Opatija ima sjajne ljude u svim djelatnostima. Upravo domaćim snagama i znanju dajemo posebnu potporu, jer oni posebnim senzibilitetom pristupaju projektima u svom kraju, istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Dodala je kako je uređen i centar Poljana ispred butige i ambulante, slijedi uređenje manjeg dječjeg igrališta na istoj lokaciji, a projekt uređenja SRC Poljane jedan je od onih koji je uz manje izmjene spreman za prijavu na europske fondove, baš kao i uređenje jednog većeg i sadržajnijeg dječjeg igrališta na Pobrima.

– Na iduće Gradsko vijeće ide i prijedlog uvođenja potpuno novih poticaja – Poticaja za poljoprivrednike koji smo pripremili, za čime postoji sve veći interes naših sugrađana u zaleđu, a za koje nam je svoju suglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, poručila je Đukić.

Jedna od osnova razvoja zaleđa je i kvalitetna prometna povezanost. Upravo zato, na inicijativu Grada Opatije, radi važnosti prometnice koja bi ubuduće čvor Dobreč na autocesti A8 – Tunel Učka trebala povezati s Lovranom došlo je do zajedničkog udruživanja Grada Opatije, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga i Županijske uprave za ceste PGŽ. Pri kraju je izrada idejnog rješenja za navedenu prometnicu koja će dijelom preuzeti ulogu buduće opatijske zaobilaznice i omogućiti kvalitetniji pristup lokalnom stanovništvu autocesti A8. Idejno rješenje će ubrzo biti prezentirano i ministru Butkoviću od kojeg Grad Opatija i susjedi očekuju pomoć u realizaciji toga za stanovnike Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage jako važnog projekta.

Završetak europskih projekata i nove prijave za europske fondove

Tijekom proteklih godinu dana u završnu je fazu ušlo nekoliko većih projekata sufinanciranih iz europskih fondova: uređen je i otvoren Centar za inkluziju, poludnevni boravak s bogatim sadržajima za osobe s invaliditetom, u suradnji s opatijskom Udrugom osoba s invaliditetom, pred otvaranjem idućeg tjedna je uređen Trg Ika kroz projekt Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki, za koji je Grad Opatija u suradnji  s lokalnim stanovništvom tražio izmjenu projekta kako bi se u obzir uzele želje i potrebe lokalnog stanovništva. Još jedan važan projekt je revitalizacija Ville Angioline u sklopu projekta UA Rijeka “Povežimo se baštinom”, a radovi na zahtjevnom preuređenju ove nulte zgrade opatijske baštine su u punom jeku.

– Dodatno, otvoren je Centar za inovacije u turizmu Hubbazia kroz koji je do danas prošlo 30-tak korisnika, mladih ljudi s poslovnom idejom te je, što nas posebno raduje, njih dvoje otvorilo svoje tvrtke. Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj – program je smjenskog rada u Dječjem vrtiću Opatija produljen na još dvije godine, naglasio je Kirigin.

Novo ruho Slatine, manifestacije i komunalni radovi

U tijeku je 2. Faza opsežnog i dugotrajnog arhitektonskog natječaja za Trg Slatina (Trga i plaže Slatina s Pančerom) koja će ponuditi stručna rješenja za uređenje jednog od ključnih dijelova Opatije. Turizam je definitivno ključni element gospodarskog rasta Opatije, a dosadašnje stanje Slatine nije dostojno grada koji nosi titulu kolijevke hrvatskog turizma i jedne od najuspješnijih cjelogodišnjih destinacija u zemlji.

– Zahvaljujući pomnom planiranju i suradnji sa Stožerom civilne zaštite i u punom jeku pandemije koronavirusa uspjeli smo održati stabilne turističke rezultate, kao i uspješne manifestacije poput nikad ljepšeg i većeg Adventa, dočeka Nove godine. Najsvježiji turistički rezultati obećavaju da je pred nama još jedna izvrsna turistička godina. U prvih 5 mjeseci 2022. Opatiju je posjetilo 102 tisuće gostiju koji su ostvarili 274 000 noćenja, čime smo gotovo dostigli broj noćenja iz rekordne 2019. godine, istaknuo je Kirigin.

U suradnji s građanima i mjesnim odborima, komunalni radovi fokusirali su se na ključne lokacije identificirane kao najproblematičnije. Ističe se uređenje i asfaltiranje prometnice Ulice dr. I. Pošćića na Tošini, koja je bila crna točka u prometu i ucrtavanje pješačkog prijelaza nakon dugo iščekivane dozvole Hrvatskih cesta te postavljanje kamere i dodatne prometne signalizacije za sigurnost kod škole Ičići.

VIDEO DANA:

Treća cesta, plaža Tomaševac, Dom zdravlja i Vatrogasni dom te javna rasvjeta

Uz cestu za Dobreć, koja je značajna za stanovnike opatijskog zaleđa, jedan od ključnih projekata za cijelu rivijeru jest izgradnja Treće ceste. Ugovoreno je projektiranje u fazama od Kosićeva do Matuljske ceste, kao i priprema dokumentacije za realizaciju izgradnje Treće ceste od Matuljske ceste do rotora Matulji.

Dvije investicije važne za standard i sigurnost građana su Dom zdravlja Opatija i Vatrogasni dom. Potonji projekt je kompletno spreman i sa svim ishodovanim aktima za gradnju čeka pogodnog natječaja za sufinanciranje iz europskih fondova.

– Projekt Zdrastvene ustanove Doma Zdravlja PGŽ koji se nalazi visoko na listi naših prioriteta. Kako sada stvari stoje ubrzo ćemo obavijestiti javnost nadam se i o početku realizacije i tog za naše građane izuzetno važnog projekta, istaknuo je Kirigin.

Jedan od projekata koji iz faze planiranja prešao u fazu realizacije je rekonstrukcija javne rasvjete kod koje je izmijenjen model načina financiranja.

– U finalnoj fazi je i projekt uređenja Plaže Tomaševac prikladnim sadržajima u dječju plažu. Nadopuna novim igralima za djecu su na ovoj plaži već započeta, a zamijena starih novim igralima za djecu ubrzo očekuje i plažu Slatina.  Radi se još i na više manjih projekata koje se nastoji pripremiti za prijavu na pogodan natječaj za europske fondove, zaključio je Kirigin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari