REALIZACIJA U DVIJE GODINE

Video | PGŽ i Grad Opatija potpisali sporazum o izgradnji novog Doma zdravlja u Opatiji

Potpisan je Sporazum o uređenju međusobnih odnosa i sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja PGŽ u Opatiji, odnosno potpune obnove i dogradnje zgrade opatijske ispostave Doma zdravlja na lokaciji Nova cesta 153

Ugovor su u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisali župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin i v.d. ravnatelja Doma zdravlja PGŽ Alen Šimatić.

„Posebno mi je zadovoljstvo da smo došli do točke da potpisom ugovora pokrenemo izgradnju Doma zdravlja u Opatiji, a što se u potpunosti uklapa u smjernice PGŽ-a o poboljšanju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite na području županije, poglavito kroz jačanje Doma zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Hitne medicine te gradnji novih objekata za naše institucije“, izjavio je župan Komadina govoreći o velikim zahvatima Primorsko-goranske županije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši pritom i projekte novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i Zdravstvenog centra na Rujevici.

Procijenjena vrijednost investicije oko 4,1 milijun eura

Procijenjena vrijednost investicije iznosi oko 4,1 milijun eura ili 34 milijuna kuna što je za više od 30 milijuna kuna povoljniji model gradnje, naglasio je gradonačelnik Kirigin izrazivši zadovoljstvo da će se stanovnicima Opatije osigurati kvalitetnija i dostupnija zdravstvena zaštita.

Investiciju će financirati PGŽ prenamjenom sredstva od prodaje objekta na neprimjerenoj lokaciji dok će Grad Opatija financirat dio troškova koji premašuju procijenjenu vrijednost, pojasnio je župan. Obveza Grada je i izgradnja pripadajućeg parkirališta za potrebe službenih vozila i korisnika usluga Doma zdravlja.

Gotovo 1100 m2 korisne površine

Kako je naveo Šimatić, na gotovo 1100 m2 smjestit će se sve trenutne djelatnosti – RTG ordinacija, ordinacija obiteljske medicine, pedijatrija, medicinsko-kemijski laboratorij, turistička ambulanta, dentalna medicina i ginekologija dok će u aneksu djelovati dvije ordinacije opće medicine, oftalmološka ordinacija, patronaža, medicina rada i multifunkcionalna dvorana.

U zgradi će biti objedinjene i usluge Nastavnog zavoda za javno zdravstvo čime će se, prema riječima Linšaka, osigurati primjereniji uvjeti za pružanje što kvalitetnije usluge zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Po potpisivanju Sporazuma, Dom zdravlja kreće u postupak provođenja nabave za projektiranje kako bi se u što skorijem roku ishodila građevinska dozvola dok se realizacija planira u naredne dvije godine.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Vojko Braut, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremena pročelnica UO za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec te Astra Gašparini pročelnica UO za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo Grada Opatije i Željko Linšak, ravnatelj NZZJZ.

Video prilog: Mirjana Marohnić/Hrvoje Skočić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari