RASTE MODERNA KNJIŽNICA

Galerija | RI TV Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka pred dovršetkom! Pogledajte fotke i video – ali i što građani misle o projektu

Gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima obišao je zgradu buduće Gradske knjižnice Rijeka čijim će dovršetkom biti završeni svi infrastrukturni objekti planirani u Art kvartu Benčić. Više u video prilogu novinarke Mirjane Marohnić i snimatelja Hrvoja Skočića

Buduća zgrada Gradske knjižnice Rijeka dovršava se u rekonstruiranom tzv. T-objektu, zgradi izgrađenoj u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća.

Radovi na obnovi tzv. T-objekta i njegovom preoblikovanju u Gradsku knjižnicu izvode se na ukupnoj površini od 5.825 m².

Pogledajte galeriju fotografija:

Filipović: ‘Možemo biti ponosni’

„Siguran sam da će građani kao i svi korisnici knjižnice biti oduševljeni kada sve bude gotovo i kada knjižnica otvori svoja vrata. Osim svoje primarne namjene, Gradska knjižnica Rijeka raznim programima i aktivnostima još će se bolje povezati s programima Dječje kuće, Muzeja grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i ovdje ćemo zaista dobiti jedan kvart kulture koji smo dugo iščekivali. Ulaganje u Art kvart Benčić na nacionalnoj razini najveće je ulaganje u kulturnu infrastrukturu od hrvatske samostalnosti i zaista mislim da možemo biti ponosni na sve što je ovdje izgrađeno“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Buduća knjižnica

Buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka bruto površine oko 1282 m2. Ukupna neto površina svih etaža iznosi 4530 m2. Etaže će biti povezane stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s trga Art kvarta Benčić. S vanjske strane ulaza nalazit će se digitalni knjigomat koji će biti u funkciji 24 sata dnevno i bit će spojen je na automatizirani sustav distribucije knjiga. Knjigomat je dio RFID sustava, odnosno radio-frekvencijskog sustava koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama.

Automatizacijski sustav će se protezati kroz veći dio tzv. “nožice” te će biti vidljiv korisnicima kao posebno atraktivan element.

Ujedno na svim korisničkim etažama postojat će uređaji za samostalno zaduživanje i razduživanje građe što će ove procese učiniti bržim i efikasnijima. Središnji korisnički pult, kao jedino mjesto za sve administrativne transakcije, nalazit će se u prizemlju. U predvorju zgrade će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene i osnovne informacije o knjižnici te o čitavom Art kvartu kojem se knjižnica nalazi.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te čitaonica i dvorana za autorske susrete i predavanja s druge strane.

Odjel za mlade

Odjel za mlade sa sadržajima iz područja stvaralačke kulture kao što strip kultura, 3D print i elektronika te filmska i “gaming” soba, nastavljat će se na koncept glazbenog stvaralačkog prostora kroz prostoriju za glazbeni editing, prostor za probe bendova i retro LP sobu s ponudom longplay ploča koja će biti oblikovana kao slušaonica.

S desne strane nalazit će se čitaonica, odnosno svojevrsni dnevni boravak za čitanje dnevnog tiska i magazina te izdvojeni prostor multifunkcionalne dvorane za autorske susrete, predstavljanja, predavanja i razgovore

Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Na prvom katu nalazit će se središnji dio ponude književnosti i sve knjige će biti potpuno dostupne korisnicima. Organizacija knjiga temeljit će se na žanrovskoj podjeli, što je značajna novost kojom će fond potpuno postati okrenut čitateljima, njihovim navikama i potrebama. Ujedno, sve posudbe i povratke korisnici će moći obaviti samostalno.

Drugi i treći kat

Na drugom katu nalazit će se odjel stručne knjige, znanosti i publicistike s adekvatnim “boksovima” za tihi rad čime će po prvi puta u knjižnici biti omogućen pravi tihi rad i učenje.

Na trećem katu, u potkrovlju, smjestit će se sve ključne službe Gradske knjižnice Rijeka što će doprinijeti dodatnoj efikasnosti rada knjižnice. Ujedno na toj etaži nalazit će se i prva računalna učionica Gradske knjižnice Rijeka namijenjena za učenje, edukacije građana i stručne zajednice, a sve prema programu koji će biti usmjeren prema sofisticiranim i novim sadržajima.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije. Broji oko 25.000 aktivnih članova i godišnje nudi oko 500 programskih aktivnosti kao što su književni susreti, pričaonice, radionice, predavanja i slično. Zahvaljujući adekvatnoj površini, funkcionalnom dizajnu i kvalitetnom uređenju prostora u obnovljenoj zgradi bivše Tvornice duhana, Gradska knjižnica Rijeka će dodatno ojačati svoju poziciju kulturnog javnog servisa za sve građane.

Cvjetković: ‘Stvaramo novu suvremenu knjižnicu’

Kako je objasnio ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, uz same radove na zgradi knjižnice obavlja i niz drugih paralelnih radova koje je potrebno obaviti kako bi knjižnica, kada bude otvorena, mogla funkcionirati kako je i zamišljeno.

„Bilo je potrebno opremiti 150.000 knjiga novom RFID opremom, osmislili smo novi sustav signatura za beletristiku kako bi se korisnici lakše mogli služiti novih prostorom, djelatnici se obučavaju za rad u novim uvjetima. Želim istaknuti da mi ne selimo knjižnicu sa točke A na točku B, već stvaramo novu suvremenu knjižnicu koja može funkcionirati u kontekstu vremena u kojem živimo i knjižnicu koja će, nadam se, svima nama biti na korist i na koju ćemo svi biti ponosni“, objasnio je Cvjetković.

Zadovoljstvo što će otvorenjem nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka završiti i izgradnja Art kvarta Benčić iskazao je i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

„2017. godine otvoren je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, 2020. Muzej grada Rijeke preselio se u Palaču šećera, 2021. godine otvorili smo Dječju kuću i ove godine očekuje nas otvorenje Gradske knjižnice. Kada pogledamo sada ovaj Art kvart u cjelini, zadovoljan sam što smo uspjeli zadržati duh ovog prostora, napravili smo svojevrsni hommage industrijskoj povijesti nekadašnje tvornice Rikard Benčić“, rekao je Šarar.

Stanje radova

Svi građevinski radovi na konstrukciji osnovnog volumena T-objekta su izvedeni.

Podsjetimo, radi ojačavanja i osiguranja nosivosti buduće knjižnice prije svega se ojačalo temelje s 400 stupnjaka metodom injektiranja cementne smjese u tlo do dubine od 15 metara. Svi vanjski zidovi su zadržani, ali uz dodatna ojačanja armirano-betonskom konstrukcijom stupova i greda, na koju se naslanjaju međukatne polumontažne „Omnia“ ploče.

Lijevano-željezni stupovi koji su prije krasili proizvodne pogone tvornice Rikard Benčić ojačani su iznutra, a restaurirani izvana te ugrađeni kao dio nosive konstrukcije buduće knjižnice. Dodatna ojačanja zidova izvedena su lijepljenjem traka od karbonskih vlakana s unutarnje i vanjske strane zidova. Izvedena je i čelična konstrukcija krovišta, koja je specifična zbog nagiba objekta.

Nakon izvedbe krovnog pokrova, krovnih prozora i ventilacijskih kutija te limarskih radova završavaju se obrtnički i instalaterski radovi u objektu. Izvedeno je gotovo 90% svih radova, odnosno izvedeni su gips-kartonski radovi na zidovima, radovi na izvedbi plivajućih podova, soboslikarski radovi gletanja i bojanja, postava keramike i sanitarne opreme u sanitarnim čvorovima objekta. Izvedene su sve strojarske instalacije grijanja, hlađenja i ventilacije te instalacije zaštite od požara uključujući i sprinkler sustav za gašenje požara. Izvedene su elektroinstalacije i montirana je rasvjeta objekta.

Radovi koji slijede

Slijede radovi na postavljanju toplinske izolacije i gips-kartonski radovi plafona u potkrovlju te soboslikarski radovi. U tehničkim prostorijama i sanitarnim čvorovima preostaje za izvesti glatke obojene elastične podne obloge, a u ostatku objekta će se prije postave namještaja ugraditi elastične podne obloge od sintetičkog kaučuka.

Usporedno s radovima u unutrašnjosti objekta izvedena je fasada osnovnog volumena, odnosno izvedena je zidarska ugradnja novih te reparacija starih fasadnih klupica, nadvoja, vijenaca i ornamenata.

Ukupno 2.200 m2 fasade osnovnog volumena, uključujući i fasadne ornamente izvedeno je tehnikom koja odgovara izvornom načinu gradnje, a to je izvedba grube vapneno-cementne žbuke koja se nakon toga obrađuje finom žbukom i boji silikatnom bojom otpornom na atmosferske utjecaje.

Završeni su radovi na primarnoj i sekundarnoj čeličnoj konstrukciji „nožice“, to jest ulaza u zgradu knjižnice. Trenutno se izvodi oblaganje krova nožice crijepom, nakon čega slijede limarski radovi na krovu.

Izvedeni su plivajući podovi nožice, a započeta je montaža potkonstrukcije fasadnih panela na sekundarnu čeličnu konstrukciju nožice te toplinska izolacija od mineralne vune.

Za razliku od fasade osnovnog volumena, fasada „nožice“ objekta će biti montažnog tipa od prefabriciranih staklobetonskih elemenata koja je, uključujući ornamente, projektirana kao faksimil originalne fasade.

Paralelno s montažnim radovima na fasadi raditi će se i na ugradnji dizala u nožici. Obloga unutarnjih zidova nožice izvest će se od trapeznih limova nakon dovršetka svih instalaterskih radova.

Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o. iz Ljubljane, a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. Zagreb, a glavni projektant je arhitekt Saša Randić.

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Knjižnice je, uz rekonstrukciju Ciglene zgrade u Dječju kuću, dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.

U tijeku je postupak nabave za opremanje knjižnice, a nabavljat će se namještaj, RFID sustav za automatizaciju knjižničnog poslovanja, distribucijski (šinski) sustav knjižne građe, računalna oprema, sustav tehničke zaštite i nadogradnja telefonske centrale za specifične potrebe Gradske knjižnice Rijeka.

Radovi uređenje javnih površina Art kvarta Benčić odvijaju se na ukupnoj površini od gotovo 15 700 m2, a obuhvaćaju uređenje otvorenog dijela javnih površina i izgradnju infrastrukture potrebne za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa i predviđenih sadržaja.

Radovi na 1. fazi uređenja javnih površina i infrastrukturi završeni su u prosincu 2021. godine.

Izgrađena je kompletna infrastruktura potrebna za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa Benčić, odnosno izgrađena je vodovodna mreža sa priključcima za pojedine zgrade kompleksa, fekalna odvodnja sa dvije crpne stanice, tlačnim vodovima i priključnim oknima za zgrade, tri oborinske retencije sa crpnim stanicama i tlačnim vodom sa spojem na postojeće oborinske kolektore u Krešimirovoj ulici i Ulici Nikole Tesle, gravitacijska oborinska odvodnja parkirališta i dijela završno uređenih površina 1. faze.

Unutar kompleksa izgrađeni su energetski kanali u koje su položeni cjevovodi za vodoopskrbu, sanitarnu odvodnju, oborinsku odvodnju, elektroinstalacije, termotehničke instalacije i DTK instalacije. Izgrađena je trafostanica sa agregatnicom i tehničkom građevinom sa srednje naponskim priključkom na mrežu HEP-a te elektro razvodom do svih zgrada kompleksa i svih crpnih stanica fekalne i oborinske odvodnje.

Položeni su elektro kabeli za rasvjetu i javne potrebe kompleksa. Sve zgrade povezane su svjetlovodnim kabelom za potrebe upravljanja. Postavljeni su rasvjetni stupovi i rasvjetna tijela na 1. fazi uređenja. Izgrađen je sustav termotehničkih instalacija sa strojarnicom za potrebe grijanja i hlađenja zgrada u Art kvartu – Muzeja Grada Rijeke, Dječje kuće i buduće Gradske knjižnice.

Uređeno je parkiralište

Uređeno je parkiralište sa 55 parkirnih mjesta i 4 parkirna mjesta za osobe sa invaliditetom. Formirane su i uređene pješačke staze iz smjera Ulice Nikole Tesle i Krešimirove ulice do Muzeja Grada Rijeke i Dječje kuće. Uređene su zelene površine na kojima su posađena stabla, različite vrste trajnica i trava na središnjem zelenom trgu.

Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova na komunalnoj infrastrukturi i uređenju 1. faze javnih površina iznosila je 54.952.373,11 kuna s PDV-om (7.293.917 €). Od toga je Grad Rijeka financirao radove u vrijednosti od 49.734.063,1 kuna s PDV-om (6.601.282 €), dok je preostale radove, koji se odnose na izgradnju sanitarne odvodnje i vodoopskrbe, sufinanciralo KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.

Intenziviranje građevinskih radova 2. i 3. faze uređenja javnih površina u Art kvartu Benčić očekuje se tijekom veljače 2023. godine.

Sve pripremne radnje za početak radova su dovršene nakon što su u studenom 2022. godine zaključeni Ugovor o javnim radovima za nastavak radova 2. i 3. faze uređenja te Ugovor o pružanju usluge nadzora nad izvođenjem radova.

Radovi 2. faze uređenja obuhvaćaju uređenje površina u zoni istočno od Dječje kuće prema Manzonievoj ulici kao i zonu oko izgrađene trafostanice, dok 3. faza uređenja javnih površina obuhvaća zonu oko buduće zgrade Gradske knjižnice Rijeka.

Radove će izvoditi GP KRK d.d. iz Krka dok će stručni nadzor nad gradnjom vršiti tvrtka KARLOLINE-KLing d.o.o iz Liča.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari