PREKINUO ŠUTNJU

Đoković progovorio: ‘Neću se cijepiti, žrtvovat ću sve trofeje’

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Novak Đoković je prvi put istupio u medijima nakon što je deportiran iz Australije te je objasnio svoju stranu priče i otkrio u kojem će smjeru ići njegova karijera

Nakon što mu je otkazana viza za Australiju i nakon što je izgubio pravnu bitku sa zemljom domaćinom prvog Grand Slama sezone prvi tenisač svijeta Novak Đoković se povukao iz javnosti na mjesec dana uz tek poneko kraće pojavljivanje. Prije desetak dana najavio je da će uskoro ispričati svoju priču, a to se i dogodilo.

Đoković je dao intervju za BBC kojim je pojasnio svoju stranu priče u cijelom ovom slučaju koji je danima bio u fokusu svjetske sportske javnosti. Đoković je istaknuo da nije antivakser, ali da podupire individualno pravo na izbor te je ustvrdio kako je spreman žrtvovati Wimblendon i Roland Garros ako organizatori budu zahtijevali da se cijepi.

‘Nisam antivakser, podržavam pravo izbora

“Da, to je cijena koju sam spreman platiti”, kazao je novinarima osvajač dvadeset Grand Slam naslova.

Australci su, na čelu s ministrom imigracije Alexom Hawkeom, otkazali vizu i deportirali ga jer su smatrali da je prvi tenisač svijeta “opasan za javno zdravlje nacije”. Novak Đoković se osvrnuo i na te navode.

“Cijepio sam se kao dječak, nikad nisam bio protiv cijepljenja, ali sam uvijek podržavao slobodu na to da odlučujemo što ćemo stavljati u naše tijelo”, tvrdi tenisač.

“Meni su principi i pravo na odlučivanje o tome što ću unositi u svoje tijelo važniji od bilo koje titule ili čega drugog što donosi rezultat. Pokušavam biti u balansu, skladu sa svojim tijelom koliko god je moguće”, zaključio je Novak Đoković na kraju.

‘Pogreška je postojala, ali nisam protjeran zbog toga’

Istaknuo je kako je vrlo razočaran kako su stvari završile u Australiji te priznao da mu nije bilo lako. Također, otkrio je da je medicinsko izuzeće zatražio anonimno te da je ono prihvaćeno no njegov zahtjev za vizu je sadržavao pogrešku što je isto tako utjecalo na njegov slučaj.

“Pogreška je postojala, ali ta pogreška nije napravljena namjerno. To je prihvaćeno i potvrđeno od Federalnog suda u Australiji, ali i ministra imigracije osobno”, otkrio je tenisač te je nastavio objašnjenje razloga zbog kojih je protjeran iz Australije, prenose RTL Vijesti.

“Ljudi ne znaju da ja nisam protjeran iz Australije zbog toga što nisam cijepljen ili zbog greške u vizi. Sve su to potvrdili ministar imigracije i Federalni sud. Ja sam deportiran zato što je ministar imigracije iskoristio diskrecijsko pravo da mi otkaže vizu na temelju njegove osobne percepcije da stvaram antivakserski sentiment u njegovoj zemlji s čim se ja ne slažem”, na kraju je zaključio Novak Đoković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari