EURO 2016: Ušli u polufinale, a nisu nikoga pobijedili – Portugal na penale izbacio Poljsku

Nogometna reprezentacija Portugala je u svom sedmom nastupu na europskim prvenstvima čak peti put stigla do polufinala, a zanimljivo svih sedam puta je stigla barem do četvrtfinala

U utakmici četvrtfinala nogometnog Eura Portugal je u četvrtak u Marseilleu pobijedio Poljsku sa 5-3 (1-1) nakon boljeg izvođenja penala.

Nakon 120 minuta igre bilo je 1-1. Za Poljsku je zabio Robert Lewandowski u 2. minuti, a strijelac za Portugal bio je Renato Sanches u 33.

Susret je počeo odlično, još nisu prošle dvije minute, a Poljska je povela. Desni branič Łukasz Piszczek poslao je dugu loptu na lijevi bok, koju je portugalski bek Cédric krivo procijenio i time je omogućio Kamilu Grosickom da mu pobjegne i uputi dobar centaršut u kazneni prostor, a najbolji poljski nogometaš Robert Lewandowski znalački je pogodio mrežu.

Prvi gol Lewandowskog na Euru u Francuskoj, i to u najvažnijem trenutku. Također, Lewandowski je postao strijelac drugog najbržeg pogotka u povijesti europskih prvenstava, nakon samo minutu i 39 sekundi igre. Rekord i dalje drži bivši ruski reprezentativac Dimitri Kiričenko koji je na EP 2004. u Portugalu u susretu protiv Grčke zabio pogodak nakon 67 sekundi susreta.

Nakon ranog vodstva Poljske očekivao se pritisak Portugala, ali ništa od toga. Naprotiv, u 17. minuti polukontra Poljske, Milik daje za Lewandowskog koji puca iz teške pozicije, pa nije bilo problema za portugalskog golmana Ruija Patrícija. Pet minuta kasnije lijepa akcija Poljaka, ali dodavanje Grosickog presjekao je Fonte.

U 28. minuti prva suvisla akcija Portugala, Ronaldo puca sa 20 metara, ali ravno u golmana. Ipak, u 33. minuti Portugal je izjednačio. Nani petom ostavlja loptu za 18-godišnjeg veznjaka Renata Sanchesa, kojeg je Bayern kupio za 35 milijuna eura, i mladi portugalski nogometaš pogađa sa vrha kaznenog prostora za 1-1.

U drugom poluvremenu pao je tempo, a najbolju prilika imao je u 86. minuti Cristiano Ronaldo. Moutinho je odlično prebacio poljsku obranu, Ronaldo je utrčao u prazan prostor, ali njegov pokušaj udarca samo je napravio propuh, jer je promašio loptu.

U produžecima najzamljiviji trenutak dogodio se u 109. minuti, kada je susret nakratko prekinut jer je jedan od navijača utrčao na teren. Redari su ga brzo ulovili, pa je utakmica nastavljena.

Prilikom izvođenja penala odlučujućom se pokazala četvrta serija. Udarac Błaszczykowskog obranio je Rui Patrício, a potom je Ricardo Quaresma, koji je presudio Hrvatskoj u produžetku, isto učinio i Poljskoj pogodivši u petoj seriji za plasman u polufinale.

Za Portugal su sa bijele točke bili precizni Ronaldo, Renato Sanches, Moutinho, Nani i Quaresma, a za Poljsku su pogodili Lewandowski, Milik i Glik.

U polufinalu će Portugal igrati protiv pobjednika susreta Belgija – Wales koji je na rasporedu u petak u Lilleu. Preostala dva četvrtfinalna ogleda su ovoga vikenda. U subotu se u Bordeauxu sastaju Italija i Njemačka, a u nedjelju u Saint-Denisu igrat će Francuska i Island.

POLJSKA: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98), Grosicki (Kapustka, 82) – Milik, Lewandowski.

PORTUGAL: Rui Patricio – Cédric Soares, Pepe, José Fonte, Eliseu – João Mario (Quaresma, 80), Carvalho (Pereira, 96), Sanches – Adrien Silva (Moutinho, 73) – Nani, Cristiano Ronaldo.

STRIJELCI: 1-0 Robert Lewandowski (2), 1-1 Renato Sanches (33).

SUDAC: Felix Brych (Njemačka)

STADION: Velodrome

GLEDATELJA: 64.000

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari