DOBAR (RIJEČKI) GLAS DALEKO SE ČUJE: Ekipa 1. Gola u Londonu odigrala s Millwalom i Southamptonom, pozdravio ih i Dario Smoje

Bivši prvotimac Rijeke i jedan od najmlađih igrača Bijelih koji je svojedobno napravio bombastičan transfer (iz Rijeke u Milan!) živi na relaciji Rijeka-London pa je došao pozdraviti mlade riječke nogometaše

Škola nogometa 1. Gol koja djeluje pri NK Grbci 2000 nakon višekratnih gostovanja s raznim generacijama malih nogometaša u zemljama okruženja i šire (Slovenija, BiH, Austrija, Njemačka…) odvažila se s generacijom igrača rođenih 2005. godine posjetiti i kolijevku nogometa, odnosno samu prijestolnicu britanskog Imperija – London!

Šestodnevni boravak u Londonu – na koji su riječki mladi nogometaši krenuli u utorak – organiziran je u suradnji s Nogometnom akademijom Prečko-NK Bubamara (Mala škola nogometa) i britanskom agencijom Pro Touch Soccer, a uz ragledavanje britanske prijestolnice organizirane su i prijateljske utakmice s vršnjacima iz poznatih londonskih klubova Millwall (srijeda) i premijerligaša Southamptonom (četvrtak).

Nimalo impresionirani dječaci!

I nisu se „mali Riječani“ osjetili nimalo impresionirani imenima sportskih suparnika, nesvakidašnjim ozračjem velikih i dobro organiziranih klupskih i općinskih nogometnih centara i činjenicom da igraju u toliko od Hrvatske udaljenoj zemlji – konačno, igrali su oni u manje više istom sastavu i nekoliko puta protiv minhenskog Bayerna i mnogih drugih uglednih suparnika!

Iako je sam rezultat u utakmicama igrača ovoga uzrasta najmanje važan već se traži provođenje kombinatorne i srčane igre kakvu promoviraju treneri i vodstvo Škole nogometa 1. Gol, valja nam pripomenuti kako su Riječani i ovom prilikom osvjetali obraz riječke (zametske) nogometne škole.

Susret s legendarnim Millwallom

S istovrsnim ekipama nogometne škole Millwalla, u njihovom lijepom i funkcionalnom sportskom centru (uz sam stadion prve momčadi), odigrali su u pet utakmica po 15 minuta 2:0, 4:3, 5:1, 2:2, 3:0, u jednoj sportskim nabojem i požrtvovnošću nabijenoj atmosferi, ali istovremeno i silno opuštenoj gdje se promovira uživanje u sportu i nadigravanje, a nema mjesta nikakvoj nervozi i utrci za golim rezultatom.

Mali Riječani dobro su se othrvali i prilagodili i nešto žustrijoj i oštrijoj igri malih Britanaca koja je, kako se čini, svojstvena otočkoj nogometnoj školi od mlađih uzrasta pa nadalje.

Susret sa Southamptonom

U četvrtak je momčad na čelu s voditeljem Škole Domagojem Rađom i trenerom Nikicom Polovinom gostovala u lijepom Westway Sports & Fitness centru u zapadnom Londonu gdje se riječkoj ekspediciji pridružio i Dario Smoje, bivši prvotimac Rijeke poznat široj riječkoj javnosti po tome što je kao jedan od najmlađih prvotimaca Bijelih napravio jedan od najbombastičnijih transfera u veliki klub iz redova Rijeke ikada (kao 18-godišnji stoper s 50-tak utakmica u prvoj momčadi Rijeke prešao je godine 1997. u tada „strašni“ Milan s Maldinijem, Costacurtom, Desaillyem kao stupovima obrane „rossonera“).

Darija je nogometni put vodio po „pola Europe“ i mnogim hrvatskim travnjacima, a karijeru mu je nažalost prerano zaključila, u ranim 30-im godinama života, neugodna ozljeda.

Dario Smoje danas živi na relaciji Rijeka-London a u britanskoj prijestolnici stječe iskustvo treniranjem mlađih uzrasnih kategorija u uglednom Fullhamu kako bi stjecanjem diplome kojoj teži mogao nastaviti i trenerskim poslom koji ga privlači. Tko je jednom bio u nogometu, uvijek je u nogometu!

Smoje: “Odlični ste!”

„Jako mi je drago što sam se danas, na poziv prijatelja iz Rijeke, cijeli dan družio sa sjajnim dečkima iz 1. Gola i što sam im mogao, kao Riječanin, poželjeti dobrodošlicu i podršku na terenu koji je toliko puno kilometara udaljen od domovine i njima poznatih riječkih igrališta. Dečki su odlični, besprijekornog ponašanja, i vidi se da su nogometno odgojeni u duhu fair-playa i poštivanja i nogometne igre i suparnika. Svidjeli su mi se i igrački, sasvim su lijepo odigrali protiv momčadi Southamptona koja je i zbog svoje prošlosti i sadašnjosti perjanica engleskog nogometa.“, rekao nam je Dario i sam sretan što u dalekoj zemlji može pozdraviti i podružiti se s ovako sjajnom ekipom Riječana.

I ovdje ćemo ponoviti da rezultat nije bio najvažniji, bilo je uživanje slušati i suparničkog i našeg trenera kako daju upute igračima orijentirane na držanje pozicije u igri i odigravanje pravih nogometnih poteza, bez ikakvog pritiska na male-velike nogometaše.

Nogomet je – pogotovo ovdje – jednostavno uživanje u nadigravanju i nadmudrivanju – pa tko je u tom trenutku vještiji i nadahnutiji, može se nakraju i radovati ishodu. A ishod je i ovoga puta bio vrlo povoljan za male Riječane – u prvoj utakmici trajanja 2×20 minuta, u igri 8 igrača u polju plus vratar, pobijedili su rezultatom 4:2 dok su u drugoj nadigrani s 1:2.

No stisak ruku poslije susreta, pohvale trenera (i engleske momčadi!) i zajednička fotografija Riječana, „Bubamare“ i Britanaca najvažniji je plod ovakvih susreta s vršnjacima iz raznih zemalja i iz različitih nogometnih podneblja. Uglavnom, neprocjenjivo!

Prestižni turnir u subotu

U subotu, pretposljednjeg dana boravka u Londonu, Riječani će sudjelovati na prestižnom pozivnom turniru Pro International Invitational Festival koji će se odigrati u prekrasnom sportskom centru Market Road Pitches u četvrti Islington (OVDJE).

Na turniru će sudjelovati 15 momčadi podijeljenih u tri grupe, a nakon izvlačenja grupa kojih su nositelji bili ugledni premijerligaši Crystal Palace i Southampton te višestruki europski prvak Liverpool – momčad 1. Gola dopala je grupa A u kojoj će snage odmjeriti s Crystal Palaceom, Queens Park Rangersom, bivšim europskim prvakom Nottingham Forestom i Crown Pro Elite školom nogometa.

Evo i svih sudionika turnira:

Group A
1. Crystal Palace FC
2. QPR FC
3. Nottingham Forest FC
4. Crown Pro Elite (regional finalist)
5. 1. Gol Rijeka (Croatia)

Group B
1. Liverpool FC
2. Norwich City FC – Black
3. Camden Elite FA (regional champions)
4. Reading FC
5. Bubamara Academy (Croatia)

Group C
1. Southampton FC
2. Fulham FC
3. Brighton and Hove AFC
4. Norwich City FC – Yellow
5. Pro Touch SA (host)

Pod vodstvom trenera Nikice Polovine i voditelja Škole nogometa 1. Gol Domagoja Rađe, boje našega grada u višemilijunskom Londonu brane Niko Vučetić, Neo Pejić, Dorian Anušić, Dominik Kefeček, Mirko Valenčić, Maxim Debelić, Ian Benčić, Fran Knežević, Kevin Hrvatin, Borna Panić i Fran Svraka.

„Vi ste jedna od najboljih grupa koja je posjetila naš stadion“, rekao je u petak prijepodne James, jedan od trenera u Arsenalovoj školi nogometa i voditelj obilaska FC Arsenalova Emirates stadiona grupi posjetitelja iz Rijeke.

„Jako ste se lijepo ponašali tijekom cijele ture obilaska, a od vas sam čuo i neka od nazanimljivijih pitanje koja ste postavili o Arsenalu, njegovoj povijesti i igračima. Iz Hrvatske smo i inače imali neke odlične igrače u sastavu Arsenala i drago mi je da ste došli k nama. Želim vam ugodan boravak u Londonu i svu sreću na nogometnom terenu. Pa se jednoga dana možda i ponovno vidimo ovdje, s nekima od vas u svlačionici Arsenala!“, zaključio je James vrlo dobrohotno i posve iskreno.

No to je već neka druga priča koju ćete moći pročitati u sljedećem napisu o boravku male riječke ekspedicije u britanskoj prijestolnici. A nama preostaje samo čestitati 1. Golu na svemu što su dosad prezentirali u kolijevci nogometa!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari