GRAD SIRA I NOGOMETA

(FOTO, VIDEO) AZ ALKMAAR Predstavljamo drugog Rijekinog suparnika u grupi F Europske lige: Bili su i finalisti Kupa UEFA!

Foto: Facebook

AZ Alkmaar je u sezoni 1980/81 okrunjen za prvaka Nizozemske. Napravili su to na zavidan način, osvojili duplu krunu, ali i igrali finale Kupa UEFA u kojem su poraženi od Ipswich Towna!

Susret drugog kola EL Rijeka dočekuje uz objavu zabrane gledatelja na tribinama do daljnjega te vijest da je još jedan prvotimac pozitivan na Covid-19.

Preostala tri igrača koja su pozitivna nisu u konkurenciji za susret u Alkmaru, gradu udaljenom oko pola sata vožnje od Amsterdama. Uz nenavedene igrače (no lako je shvatiti o kojim igračima se radi) velika je vjerojatnost da Rijeka na AFAS Stadionu (ili AZ Stadionu kako mu je ime za europske utakmice) neće imati u kadru niti svoj “spiritus movens”, Franka Andrijaševića.

Grad  poznat po siru

Ovotjedni suparnik Rijeke dolazi iz grada Alkmaara koji se nalazi u pokrajni Sjeverna Nizozemska. Grad je to poznat po siru, u kojem je jedna od 5 tradicionalnih burzi sira u Nizozemskoj.

Održava se preko 400 godina, svaki petak do 10:00 do 13:00 sati od travnja do rujna na trgu Waagenpein. Burzu sira vodi ceh proizvođača sira pod imenom Kaasdragergilde počevši davne 1593. godine. Prodaja sira, koji je isključivo lokalni, danas je prvorazredni turistički događaj koji se odigrava na više svjetskih jezika.

U Alkmaaru je i nacionalni muzej sira, ali i, zanimljivo, nizozemski muzej piva. Još jedan razlog više za žaliti da navijači Rijeke nisu u mogućnosti gostovati u Alkmaaru. Ljubitelji rocka neće zaobići niti trivijalni podatak da je prva gitara Johna Lennona napravljena baš u Alkmaaru.

Radi se o gradiću od tek nešto više od 100 000 stanovnika na rubu “commuter belta” Amsterdama koji se ponosi povijesnim događajem iz 1573. godine kada je bitka za Alkmaar u sklopu Osamdesetogodišnjeg rata (rat u kojem je Nizozemska izvojevala samostalnost od  Španjolske) bila prekretnica. U nizozemskom jeziku je od tih dana ostala uzrečica “Bij Alkmaar begint de victorie” (Pobjeda počinje kod Alkmaara). Navijači AZ-a svoj stadion među sobom nazivaju Victorie Stadion te postoji inicijativa da se on tim imenom i službeno nazove.

Povijest AZ-a

Povijest AZ-a, pod trenutnim imenom, počinje 1967. godine i vezana je u braću Molenaar, Ceesa i Klaasa koji su, 10. svibnja 1967. osnovali AZ ’67 i to na način da su fuzionirali Alkmaar ’54 i FC Zaanstreek iz mjestašca Koog an Zaan koje se nalazi na pola puta između Alkmaara i Amsterdama.

Zanimljivost je da su se u sezoni 1966/67 ova kluba natjecala u drugoj nizozemskoj ligi (Eerste Divisie) te da je FC Zanstreek završio na sedmom, a Alkmaar ’54 pet mjesta niže. Već u prvoj sezoni novoosnovani klub, AZ (Alkmaar Zaanstreek), ostvario je plasman u prvu nizozemsku ligu (Eredivisie).

Uz mnogo truda i još više ulaganja, AZ kroz deset godina izrastao u jedan od najačih nizozemskih klubova, a potvrda je došla, prvo u sezoni 1977/78 kada je osvojena prva titula (nacionalni kup), a onda i u sezoni 1980/81 kada je AZ okrunjen za prvaka Nizozemske. Napravili su to na zavidan način, 27 pobjeda, 6 remija i tek jedan poraz od Ajaxa, uz nestvarnu gol razliku 101:30. To je, doista, bila godina AZ Alkmaara koji je osvojio duplu krunu, ali i igrao finale Kupa UEFA u kojem je poražen od Ipswich Towna (4:2; 0:3) u čijim redovima je bio nezaboravni stoper engleske reprezentacije Terry Butcher.

Nizozemski je kup AZ obranio u sljedećoj sezoni (1981/82). U tom je periodu (1978-1982) klub s klupe vodio njemački trener Georg Kessler, a idol navijača bio je plavokosi napadač Kees Kist. Kist je 1978. godine postao prvi nizozemski igrač koji je osvojio Zlatnu kopačku. Za AZ je u 12 sezona, zabio nestvarnih 259 prvoligaških golova (4. na vječnoj listi nizozemske prve lige) u 414 nastupa.

Da uspjehe AZ Alkmaara stavimo u perspektivu, to su bile godine jake nizozemske reprezentacije koja je na EP 1976. bila treća, a 1978. su poraženi u finalu SP od Argentine. Kraj zlatne generacije AZ-a poklopio se sa smrću Ceesa Melenaara i odlaska brata mu Klassa iz kluba 1985. godine. Niz loših sezona kulminirao je relegacijom u drugu ligu u sezoni 1987/88 (u istoj u kojoj uklanjaju ’67 iz imena) u kojoj su proveli 9 od sljedećih 10 godina. 

Renesansa AZ-a

Renesansa AZ veže se uz ulazak Dirka Scheringa u klub sredinom 90-tih. Pod njegovim vodstvom AZ se vratio u prvu ligu, preselio na novi stadion na ljeto 2006., a šećer na kraju bila je druga titula nacionalnog prvaka u sezoni 2008/09 kada je boje AZ-a branio i nekadašnji hrvatski reprezentativac Joey Didulica.

Titula je došla pod vodstvom legendarnog Louisa van Gaala. Bile su to i godine u kojima je AZ bilježio odlične nastupe u Europi (polufinale Kupa UEFA u sezoni 2004/05 te četvrtfinale istog natjecanja u sezoni kasnije) i po svemu je postao četvrti klub Nizozemske.

U posljednjem desetljeću AZ je konstatno pri vrhu nizozemskog nogometa, klub su vodila neka velika imena svjetskog nogometa poput Ronalda Koemana, Dicka Advocaata ili Marca van Bastena,  a zadnji veliki uspjeh bilo je osvajanje kupa u sezoni 2012/13.

Momčad vodi domaći stručnjak Arne Slot

Danas AZ sa klupe vodi domaći stručnjak Arne Slot kojem je ovo prvi posao glavnog trenera u karijeri (bio je pomoćni trener u Cambuuru i AZ-u) čiji su pomoćnici Pascal Jansen i Marino Pušić, hrvatski stručnjak iz Mostara.

Zanimljivo je da je Pušić na mjesto pomoćnosg trenera došao kao osvajač nagrade Rinus Miches za najboljeg trenera Nizozemske u 2019. godini koju je zavrijedio kao trener Twentea s kojim je izborio ulazak u prvu ligu. Pušić je prošao omladinske škole Veleža i Crvene Zvezde, a igračku je karijeru gradio pretežito u niželigaškim klubovima Nizozeske u kojoj je skoro 30 godina i samim time je manje poznat hrvatskoj javnosti.

Kontroverzna sezona

U prošloj sezoni koja je prekinuta zbog pandemije Covid-19 virusa AZ je držao prvo mjesto sa istim brojem bodova kao Ajax (56). Prvak nije proglašen, u Ligu Prvaka je išao Ajax zbog bolje gol razlike, dok je AZ izborio pretkolo Lige Prvaka (pobjeda u produžetku 3:1 doma protiv Plzena i poraz od Dinama Kijev 2:0 u gostima).

Uz odluku da nema prvaka Nizozemske povlači se kontroverza. U AZ-u drže da su zbog boljeg međusobnmog omjera (pobjede 1:0 i 2:0) oni trebali biti ispred Ajaxa. Zanimljivost je da je AZ skoro cijelu proteklu sezonu kao domaćin igrao u Den Haagu. Razlog je urušavanje krova jedne od tribina na njihovom stadionu (sagrađen 2006., prima 17,023 gledatelja).

5 remija u 5 susreta nacionalnog prvenstva

U novu sezonu AZ je krenuo sa 5 remija u 5 susreta nacionalnog prvenstva. U 4 od 5 susreta imali su vodstvo do 87′ susreta, a u gostima kod Sparte u Rotterdamu su do 57′ imali vodstvo od čak 4:0. Sa 5 osvojenih bodova drže tek 10. mjesto na tablici, čak 10 manje od stopostotnih Ajaxa i Vitessea. Puno bolje su krenuli u Europa Ligi gdje su u prvom kolu slavili u gostima kod favoriziranog Napolija na San Paolu.

Ekipa koja je lani žarila i palila ligom izgubila je tek jednog ključnog igrača, Oussamu Idrissija, krilnog napdača koji je za 12 000 000€ prešao u Sevillu. Idrissi je zamijenjen dolaskom Jespera Karlssona iz Elfsborga za 2 600 000€. Karlsson je odmah upao u prvih 11 i u ligi je već zabio 2 pogotka, a isti broj puta je i asistirao.

U ljetnom prijelaznom roku su doveli i stopera Tima Letscherta iz HSV-a, dok je iz Stoke Citya posuđen povremeni reprezentativac Nizozemske, iskusni stoper Bruno Martins Indi.

Glavne zvijezde ekipe su zadnji vezni, kapetan ekipe Teun Koopmeiners koji je ovo ljeto bio povezivan sa transferom u Leeds United te napadači Myron Boadu (lani treći strijelac lige sa 14 pogodaka) i Calvin Stengs (lani 5 pogodaka i 7 asistencija). Od ostalih igrača treba spomenuti lijevog beka, Owena Wijndala koji je nedavno zabiježio debi u reprezentaciji Nizozemske, vratara Marca Bizota koji je na širem spisku izbornika Franka de Boera i Jordyja Clasieja koji je protiv Rijeke nastupio u dresu Feyenoorda i to sa kapetanskom trakom oko ruke.

Vođa ove ekipe je veteran Ron Vlaar, dijete Alkmaara koji se nakon bogate karijere u dresu Feyenoorda i Aston Ville, prije 5 godina vratio u matični klub. Uz već spomenute reprezentativce Nizozemske (Bizot, Wijndal, Koopminers, Stengs, Boadu), u kadru AZ-a je još niz reprezentativaca svojih zemalja: Svensson (Norveška), Chatzidiakos (Grčka), Karlsson (Švedska), Guðmundsson (Island) i Sugawara (Japan).

Posebno vrijedi spomenuti još jednog igrača koji tek kuca na vrata prve ekipe. Riječ je o Maximu Gullitu, sinu legende nizozemskog i svjetskog nogometa Ruuda Gullita, ali i momka koji uz nizozemsko ima i hrvatsko državaljnstvo. Naime, njegova baka, Jadranka Lokas, Hrvatica je iz Šibenika.

Prvih 11 AZ-a slagat će i Covid-19 virus

Prvih 11 AZ-a slagat će i Covid-19 virus. Čak 15 igrača iz šireg kadra prve ekipe je pozitivno. Očekuje se da od udarnih igrača Arne Slot na raspolaganju neće imati Rona Vlaara, Tima Letscherta, Jordija Clasieja, Myrona Boadua i Zakariju Aboukhala.

Arne Slot preferira sustav 4-3-3, a ako je suditi prema susretima protiv Den Haaga (2:2) prošli vikend i Napolija (0:1) u četvrtak, AZ bi mogao zaigrati u sljedećem sastavu: 

Bizot – Svensson, Indi Martins, Chatzidiakos, Wijndal – Midtsjö, Koopminers, de Wit – Stengs, Guðmundsson, Karlsson

Sastav je to sa 4 aktualna reprezentativca Nizozemske (Bizot, Wijndal, Koopminer, Stengs), jednim bivšim (Indi Martins), jednim mladim (de Wit), reprezentativcima Grčke (Chatzidiakos), Norveške (Svensson), Islanda (Guðmundsson) i Švedske (Karlsson) te jednim bivšim reprezentativcem Norveške (Midtsjö).

Dr. Dangubić kao Rožman

I naš sastav sastavlja dr. Dangubić. Sigurno je da neće biti Arsenića, Galovića, Gnezde Čerina i Murića, kao i duže ozlijeđenih Ristovskog i Halilovića, dok još uvijek tinja nada da će u prvih 11 osvanuti Franko.

Vjerojatni sastav Rijeke:

Nevistić – Escoval, Velkovski, Smolčić – Tomečak, Capan, Pavičić, Lončar, Štefulj – Franko, Kulenović 

Susreti Rijeke s nizozemskim klubovima

Bit će ovo tek treći službeni susret Rijeke s predstavnikom Nizozemske (Feyenoord, pobjeda 3;1 na Kantridi uz tri predivna pogotka Andreja Kramarića i poraz 2:0 na de Kuipu).

Iz kadra koji je 6. studenog 2014. godine doputovao u Rotterdam, danas, 6 godina kasnije, u Alkmaar putuje tek Ivan Tomečak (90′ na Kantridi, 79′ na de Kuipu), dok je tada rezervni vratar Andrej Prskalo ozlijeđen.

Luka Stojčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari