(FOTO & VIDEO) RIJEKA NASTAVLJA U EUROPSKOJ LIGI: Bijeli promašivali nemoguće, Grci se čudom izvukli neokrznuti!

Riječani su u dvama susretima s grčkim Olympiacosom ostali na samom „pragu Raja“, odnosno ulaska u skupine Lige prvaka, i nastavljaju svoju europsku pustolovinu u Europskoj ligi ponajviše zahvaljujući – promašajima svojih napadača

RIJEKA – OLYMPIACOS 0:1 (0:1)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Uzvratna utakmica play-offa Lige prvaka. Gledatelja 8.105. Sudac: Danny Makellie (Nizozemska).

Strijelci: Marin (25)

RIJEKA – Sluga (Prskalo, 50) – Martić, Župarić, Elez, Vešović – Maleš, Bradarić (Matei, 77) – Heber, Mišić, Gorgon (Kvržić, 61) – Gavranović

OLYMPIACOS – Kapino – Elabdellaoui, Retsos, Vuković, Koutris (Figueras, 62) – Gillet, Romao (Fortounis, 80) – Carcela, Odjidja, Marin (Seba, 66) – Ben Nabouhane

Bijeli nisu pozabijali ono što su morali, Olympiacos jest svoje iz nekoliko opasnih kontri koje su izveli večeras na dokraja ispunjenoj Rujevici u veličanstvenom dekoru kakvog mogu stvoriti samo Armada i riječki navijači. Nedostajalo je, netko će reći, tako malo; a netko – previše, cijela klasa. Istina je vjerojatno negdje u sredini, jer – što bi bilo da su Gorgon ili Matei ili Gavranović zabili večeras, što bi bilo da u Pireju nije primljen gol u zadnjim sekundama utakmice. Što bi bilo…

Dosad neviđeni dekor Lige prvaka dočekao je nogometaše i navijače večeras na travnjaku i tribinama Rujevice! Tko se u tim uvjetima ne bi „bacio na glavu“: krenula je Armada neumorno s pjesmom i navijanjem, pridružio se ubrzo cijeli stadion, a zagospodarili su terenom odmah i Bijeli.

https://www.facebook.com/www.rijecan.in/videos/1848774582105315/

Nije se na početku utakmice razaznavalo tko od ove dvije momčadi ima godišnji budžet od preko 60 milijuna eura a tko sedam-osam puta manje – krenuli su Riječani s osvajanjem terena i napadanjem igrača grčke momčadi već na njihovoj polovici, što je u prvih 15 minuta utamice rezultiralo s nekoliko lijepih (polu)šansi za Bijele i žutim kartonom za goste (Alaixys Romao – nogometaš Olympiacosa zaradio je opomenu zbog prekršaja nad Gorgonom). Grci su izgledali opasno kada bi nekako došli na 30 metara od Sluge, no dalje nije išlo – riječki zadnji vezni i obrana bili su mirni, požrtvovni i koncentrirani i sve je mirisalo na povoljan razvoj situacije po domaćina.

U 10. minuti Mišić je izveo slobodan udarac s nekih 25 metara i uspio prebaciti živi zid, ali vratar gostiju bio je na toj lopti. U 13, minuti još bolja prilika za Rijeku: Gavranović se sjajno oslobodio i prevario vratara, ali grčki branič je izbio loptu s gol-crte!

U 22 , minuti prva matna situacija za Riječane: Heber ubacuje s desne strane i pronalazi usamljenog Gorgona na nekih 7-8 metara od gola. Riječki napadač se baca i udarcem glavom po lopti gađa lijevi donji kut grčkog vratara – lopta međutim prolazi nekoliko desetaka centimetara pored stative! Kakva šansa, mogli bi Bijeli itekako žaliti za njom!

I nažalost, staro nogometno pravilo ponovno na snazi – „kada ne zabiješ, primiš“! Gorgon je povukao jednu polukontru ali je na sredini terena bio neodlučan, stvorilo se odjednom četiri igrača u crvenim majicama oko njega koji Gorgonu oduzimaju loptu. Po osvojenoj lopti grčka momčad razvija izuzetno brz i okomit napad kojeg nakon samo jednog dodavanja u dubinu završava Marko Marin, precizno plasiranom loptom iza Sluginih leđa . Gosti vode 1:0!

Međutim, Rujevica ne posustaje! Ori se pjesma, Armada gura igrače prema novom naporu da se preokrene rezultat te s dvama eventualnim pogocima Bijelih utakmica odvede u produžetke. No to će sada biti izuzetno težak zadatak…

U 31. i 32. minuti nove velike prilike za goste: najprije je sjajno pokušao Marin s ruba kaznenog prostora ali Sluga odlično brani lijepo plasiranu loptu. Odmah po izvedenom korneru velika prilika za goste – Vuković je ostao sam u kaznenom prostoru, ali vratnica je ovoga puta spasila domaće.

Drugo poluvrijeme je počelo na najgori način – odmah na početku drugog dijela igre s terena je zbog ozljede morao vratar Rijeke Simon Sluga, a među vratnice je stao Prskalo. Strateg domaćih Matjaž Kek na taj je način izgubio jednu eventualnu mogućnost za taktičku zamjenu igrača.

Odmah potom, u 52. minuti, još jedna sjajna prilika za Rijeku! Olympiacos je nespretno izgubio loptu pred svojim golom, Gorgon je gurnuo za Mišića koji u sjajnoj poziciji na 15 metara puca preko gola. No odmah potom još bolja prilika za Gavranovića – Gorgon je sjajno primio jednu dugu loptu i proigrao Gavranovića koji je ostao sam na 7-8 metara pred grčkim golom, ali vratar Kapino odlično brani!

Prvih 15 minuta drugog poluvremena grčki igrači su “u bunaru”, Rijeka napada u valovima, no kao i u prvom dijelu nedostaje završnica.

U 69. minuti jako sumnjiva situacija pred golom grčke momčadi – na ubačaj s lijeva kreće Kvržić i pada u šesnaestercu nakon malo jačeg „remplanja“, no nizozemski sudac ostaje nijem.

Riječani idu do kraja, traže izjednačujući gol kojim bo možda mogli dodatno stisnuti Olympiacos i isprovocirati preokret i produžetke, no neće ići sve dok promašuju stopostotne prilike. Najveću je imao Matei u 79, odmah po ulasku u igru (umjesto Bradarića). Kvržić ga je izbacio dubokom loptom pred Kapinoa, no Matei oči u oči s vratarem prebacuje grčkog čuvara mreže ali i gađa pored njegova gola. Još jedna velika prilika je propuštena!

U 82, Carcela-Gonzalez sam je izašao pred Prskala, ali Prskalo sjajno brani. U 86. Matei je dodao za Hebera koji je pucao sa ruba šesnaesterca, a lopta je otišla iznad gola

I još jedna šansa u 90. – Mišić izvodi slobodan udarac s desna, Heber je najviši u buketu igrača ali lopta po njegovu udarcu glavom odlazi malo iznad prečke.

https://www.youtube.com/watch?v=zeoaKLMPtWA

Bijelima svaka čast na odličnoj predstavi, a konačni dojam je kako je – usprkos kvalitetama grčke momčadi – prava šteta što se nije iskoristila ova prilika!

Foto: Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari