(FOTOGALERIJA) REMI RAVAN POBJEDI! Bijeli u “predvorju Raja”, play-offu Lige prvaka!

Foto: Bruno Vignjević

U fantastičnoj atmosferi dokraja ispunjene Rujevice Riječani su u drugom susretu sa Salzburgom održali 0:0, rezultat koji im je nakon utakmice u Salzburgu (1:1) donio prolazak u play-off Lige prvaka

RIJEKA – SALZBURG 0:0 (0:0)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka. Gledatelja 8.095. Sudac: Huseyin Gocek (Turska)

RIJEKA: Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Vešović – Maleš, Bradarić – Mišić, Kvržić (Heber, 87), Gorgon – Gavranović (Jelić, 74)

FC SALZBURG: Walke, Leiner, Miranda, Ćaleta – Car, Ulmer, Yabo (Haidara, 68), Samassekou, Berisha, Minamino (Wolf, 81), Hwang, Dabbur (Guldbransen, 74)

Prvi puta preko 8.000 gledatrlja na Rujevici, navijačka sjeverna tribina Armade „u punom pogonu“, atmosfera na stadionu fantastična a početkom utakmice čak je Rujevicom počeo piriti lagani vjetrić što je uvjete za igru i atmosferu učinilo još spektakularnijima.

Početak utakmice onakav kakvom smo se i nadali: Matjažu Keku i njegovim igračima nije ni na kraj pameti bilo nekakvom varljivom „uspavankom“ čuvati rezultat iz Salzburga (1:1) koji ih je i u slučaju rujevičkih 0:0 vodio dalje, u play-off Lige prvaka.

Krenuli su Bijeli prema našim očekivanjima poput osica prema golu Walkea, i u prvih 15 minuta utakmice kreirali svojom prepoznatljivom kombinatornom igrom nekoliko lijepih (polu)prilika gdje je nedostajao samo precizniji zadnji pas za veliku ugrozu Walkeovih vratiju.

Tako je Kvržić u 5, nakon brze kontre Rijeke pucao s ruba kaznenog prostora, ali vratar Salzburga je bio siguran. Nakon kornera Župarić je pucao glavom preko gola .

U 7, minuti Duje Ćaleta Car je zaradio žuti karton zbog prekršaja na silno agilnom Kvržiću. U 11, Ristovski je gurnuo za Mišića koji je pucao iz prve, ali Walke opet brani. U 17. Ristovski je izveo loptu sa strane, Gorgon je spustio za Bradarića koji je pucao s dvadesetak metara ali je lopta po njegovu udarcu otišla pored gola .

Nakon toga polako do daha dolaze i gosti te prijete udarcima iz daljine. Yabo je opasno potegnuo s 25 metara ali Sluga je bio siguran, a u 20, je Minamino pucao s 25 metara – Sluga je uz malu nesigurnost izbio loptu u korner .

U 26. minuti lijepa prilika iz prekida za Rijeku – Mišić je imao slobodan udarac s malo više od 20 metara udaljenosti po sredini Walkeovih vratiju, no lopta je po njegovu udarcu završila u živom zidu. Mišić je ponovno „stisnuo“ odbijenu loptu no ona je ponovno završila u bloku.

U 29. sjajan prodor Ristovskog po desnom krilu no njegov ubačaj bio je zamalo previsok za Gorgona i Gavranovića koji su čekali loptu na rubu peterca. Bijeli igraju presing na polovici Salzburga i ne daju gostima da dođu do daha. Korner za Mišića no lopta ponovno previsoka.

Uzvraćaju gosti – u 32, nakon brze akcije Salzburga, Berisha je pucao s ruba kaznenog prostora no lopta odlazi, nasreću po Bijele, pored gola. Nakon jedne brze akcije gostiju u 34. Berisha trese riječku mrežu, ali pomoćni sudac opravdano poništava zgoditak zbog zaleđa.

Ovo je Kvržićeva noć – Bijeli krilni napadač „ore“ desnom stranom riječkog napada kao u najboljim danima! U 36. je slomio protivničkog braniča i opasno ubacio no lopta je završila u korneru. U 40, novi korner za Rijeku – Mišić je ubacio, Gorgon pucao glavom, ali branič Salzburga izbio je loptu s gol linije.

Prvo poluvrijeme završeno je onako kako je dobrim dijelom i obilježeno, grubim startovima gostujućih igrača koji su očito utakmicu shvatili kao bitku u kojoj se ne biraju sredstva do konačnog uspjeha.

Kontrolori UEFA-e snimali su svaki detalj utakmice…

U drugom poluvremenu kao u utakmici u Salzburgu nešto agilniji gosti – u 50. Minamino je opasno zaprijetio iz kontre, nasreću s desne strane šesnaesterca odaslao je loptu pored gola. Gosti se očito ponovno uzdaju u fizički pad domaćih na što Bijeli i Kek ovoga puta sigurno imaju odgovor „iz rukava“ – još fanatičniju borbenost. No gosti „kose“ igrače Rijeke pri svakom pokušaju kontre a turski sudac vadi žute kartone. Može li netko od gostiju dobiti i drugi?

Atmosfera na terenu je užarena i nakon jednog remplanja Minamina i Vešovića Japanac gubi živce i odguruje Vešovića u gol-aut. Dolazi do gužve i naguravanja igrača. Utakmica s jako visokim ulogom drži igrače na rubu živaca!

Salzburg ponovno konkretniji u drugom poluvremenu i još jedan gol im je poništen iz zaleđa. Vrlo dvojbena situacija!

Japanac i dalje radi vrlo velike probleme riječkoj obrani koja često ostaje brojčano inferiorna probuđenim napadačima austrijske momčadi. No Rijeka i dalje ima veliki kapital iz Salzburga koji u 60, minuti utakmice još uvijek jamči prolaz u daljnju fazu natjecanja…

Austijska momčad je konkretnija u drugom dijelu utakmice ali ni Bijeli ne popuštaju. Iskre frcaju na sve strane. U 57, Bradarić dobro puca, pored gola… U 73. Vešović lijepo zaobilazi suparničkog igrača i s lijevog krila ulazi u šesnaesterac ali njegov ubačaj je previsok za sve…

Najvažnije je da je Rijeka došla do daha nakon minuta u kojima su Bijeli opasno “visjeli”. No minute do kraja utakmice sve sporije teku…

U 80, slobodan udarac za Salzburg s 20-tak metara, lopta završava u živom zidu. U kontri, Rijeka je mogla sve riještiti – po desnoj strani prolazi Ristovski i odigrava povratnu loptu za Gorgona koji je promašio gol u sjajnoj situaciji!

Nakon pet minuta sudačkoga vremena utakmica je gotova sa – za Riječane – “zlatnih” 0:0.

Rijeka ide dalje, u play-off Lige prvaka!

Prolaskom Austrijanaca momčad Matjaža Keka osigurala je najmanje nastup u grupnoj fazi Europske lige.

Rijeka je tako zaradila 50 milijuna kuna te ima priliku prvi put u klupskoj povijesti izboriti Ligu prvaka i zaraditi više od 100 milijuna kuna!

Ždrijeb play-offa je u ponedjeljak.

Foto: Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari