HNK RIJEKA – GNK DINAMO 2:1 (0:1) Rijeka svladala Dinamo u fantastičnoj atmosferi prepunog stadiona na Rujevici!

Foto: Bruno Vignjević

HNK RIJEKA – GNK DINAMO 2:1 (0:1)

Stadion HNK Rijeka, Rujevica. Utakmica 14. kola MaxTV Prve lige.
Suci: Marko Matoc (Zaprešić), Miro Grgić (Osijek), Goran Pataki (Đakovo).

Strijelci: Fernandez (6), Samardžić (50), Sharbini (90+1)

Žuti kartoni: Samardžić (3), Vešović, Antolić

Crveni karton: Taravel (35)

RIJEKA – Vargić – Vešović, Mitrović, Samardžić, Zuta – Maleš, Močinić (Radošević, 78), Moises (Roshi, 65) – Tomasov, Bezjak, Sharbini (Bradarić, 90)

DINAMO – Ježina – Matel, Goncalo, Taravel, Pivarić – Machado, Antolić, Rog – Henriquez (Musa, 36), Fernandes (Čorić, 79), Pjaca (Soudani)

Momčad Rijeke je u 14. kolu MaxTV Prve lige na Rujevici svladala zagrebački Dinamo s 2:1 i na taj način istakla punopravnu kandidaturu za naslov prvaka Hrvatske! Riječani su nakon jedne gluposti Taravela u 35. minuti do kraja utakmice igrali s igračem više, i tu su priliku agresivnim nastupom i dobrom igrom u drugom dijelu i iskoristili!

rijeka dinamo1

Uoči utakmice:  Hajduk 29, Dinamo 27, Rijeka 25 bodova bio je razmak glavnih kandidata za naslov prvaka Hrvatske uoči početka današnje utakmice. Računica je jasna – iako trener Kek i vodstvo Riječana ovih dana nisu govorili o imperativu pobjede u današnjem derbiju, jasno je da je samo pobjeda Riječana „bijele“ (o)stavljala u jednoj od glavnih uloga u predstojećoj utrci za naslov prvaka Hrvatske.

IMG_4211
Prije početka utakmice od bijelog dresa oprostio se bivši kapetan “bijelih” Dario Knežević

Stoga je i Kek postavio prilično ofanzivnu momčad, i sa Sharbom, i Tomasovim, i uvijek ofanzivno raspoloženim Moisesom iza najsiturenijeg napadača Romana Bezjaka. S druge strane niti trener „modrih“ Zoran Mamić nije ušao spuštenog garda – u njegovu napadu bili su i Henriquez, i Fernandez, i strašno opasni Pjaca. Pa kud puklo da puklo!

IMG_4227

I puklo je već u 6. minuti – gol za Dinamo, Fernandez glavom, nakon ubačaja Pivarića s lijeve strane, ali dvojbenog auta za Dinamo. Vargić opet „zalijepljen“ za crtu, Zuta slab u skoku, Fernandez je uistinu imao lagan posao, No prije toga, već u 3. minuti Samardžić je dobio, čini se, neopravdano žuti karton – Još jednom stiče se dojam kao da se od samog početka moralo znati „iz kojeg smjera bura puše“.

Nakon primljenog gola „bijeli“ su, očekivano, pomalo u šoku, i teško prenose loptu na suparničku polovicu, dok Armada burno reagira na svaku procjenu suca kod lopti izbačenih iz terena.

rijeka dinamo4

Riječani igraju u grču, kao da ih je savladao značaj utakmice, uspijevaju nekoliko puta doći do ivice šesnaesterca, no kronično nedostaje zadnji pas koji bi nekoga od bijelih napadača izbacio u gol-šansu. Jedan snažan udarac Maleša iz velike udaljenosti – preko gola – najopasnije je što su Riječani napravili u prvih 20 minuta.

U 22. minuti repriza akcije kod prvog gola! Nasreću, udarac Fernandeza nakon novog ubačaja s lijeve strane Pivarića ovoga puta završio je u vanjskoj strani mreže!

U 27. minuti konačno obećavajući napad Riječana, ubačaj Zute po travi s lijeve strane, ali između tri igrača u bijelim majicama lopta odlazi baš onom jednom u plavoj. Odmah u sljedećoj akciji nova šansa za Dinamo, novi udarac glavom nakon ubačaja Matela, ovoga puta Henriqueza kojeg nije uspio omesti Samardžić, no Vargić boksa loptu u korner.

U 34. minuti incidentna situacija – Zoran Mamić stoji na rubu igrališta gdje nikako ne bi trebao stajati, suci ne reagiraju, a uz desnu aut liniju Vešović i Taravel ulaze u duel, Taravel se unosi Vešoviću u lice i udara ga – sudac Matoc pokazuje dinamovcu crveni karton!

Utakmica se sada rasplamsala, Riječani uz novi elan kreću u napad, a Kek dobija ovacije cijelog stadiona – kako suci Mamiću ne mogu ništa, Kek staje uz njega na samom središtu igrališta uz aut liniju, i tek tada Matoc reagira i opominje trenere – skandalozno!

U sudačkoj nadoknadi još jedna velika šansa za Dinamo – Machado kreće u kontru jedan na jedan, vara Samardžića, ali njegov udarac s ruba šesnaesterca ipak nije prevelika opasnost za riječkog vratara.

Rijeka u drugi dio ulazi puno odlučnije, ima uostalom i igrača više, i nakon dvije prilike „bijelih“ Miral Samardžić nakon Sharbinijeva kornera zabija za 1:1! Bila je to duga akcija upornih Riječana gdje je lopta nakraju završila u korneru, a onda došla došla do braniča „bijelih“ koji lijepo poentira.

U drugo poluvrijeme kao da je izašla neka druga momčad Rijeke – presing na svaku loptu i igrače Dinama koji ne uspijevaju razviti svoju igru kao što im je to polazilo za nogom u prvom poluvremenu. Redaju se napadi „bijelih“ koji su „osjetili krv“, i nakon početnog zaostatka sada žele puni pline, sva tri boda.

Rijeka je stalno u naletu, no iz jedne kontre priprijetio je i Rog čiji udarac iz kaznenog prostora desno iskosa odlazi pored desne Vargićeve vratnice. Rijeka igra puno bolje i odlučnije u drugom dijelu, „bijeli“ lijepo kombiniraju i izlaze do protivničkih 16 metara, no ponovno nedostaje onaj precizni zadnji pas ili udarac prema Ježini.

Rujevica je na nogama, navijači pjesmom tjeraju domaćine do pobjede. Nižu se udarci „bijelih“, Roshi je u 66. ubacio s desne strane, a Tomasov je s desetak metara pucao pokraj gola iz dobre pozicije. Ponovno Tomasov u 73. tuče preko grede, a u 82. sumnjiva sitacija kada Vešovića u prodoru čini se prekršajem na rubu kaznenog prostora zaustavljaju „modri“ braniči.

Gol „visi“ u zraku – u 85. ponovno jedan udarac izvana odlazi tik uz vratnicu, a nakon udarca iz kuta šansa za Roshija čiji udarac Ježina hvata. Nastavlja se opsada Dinamova gola, Sharbini dugo „važe“ braniče „modrih“ na rubu šesnaesterca i priprema udarac, no nakraju lopta završava u bloku.

No u drugoj minuti sudačke nadoknade urnebes na Kantridi – Anas Sharbini postiže pogodak i Rijeka bilježi pobjedu kojom skače na drugo mjesto ljestvice! Vatromet na Kantridi označio je početak velikog slavlja…

Foto: Bruno Vignjević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari