HNK RIJEKA Stilinović: Budući prvotimci Rijeke stvaraju se i u drugim klubovima regije

HNK Rijeka U10 na turniru Mladi Dravaš u Ptuju

Škola nogometa HNK Rijeka na početku ove sezone prvi put je organizirala otvorenu selekciju na koju su pozvani svi igrači iz regije koji dobivaju priliku postati dio neke od momčadi HNK Rijeka (od 2003. do 2008. godišta).

Isto tako od ove sezone momčadi Škole nogometa prvi puta se natječu u čak tri natjecanja na državnoj razini budući da Prvu HNL igraju pioniri, kadeti i juniori. U tim uzrastima formiraju se momčadi s manjim brojem igrača, kvaliteta se pretpostavlja kvantiteti s ciljem ostvarivanja veće posvećenosti radu i napretku igrača na individualnoj razini, ali i momčadi kao cjeline.

– Nama je svima u interesu da se primarna selekcija vrši u Gradu i Županiji ponajprije zbog tog osjećaja pripadnosti gradu i klubu koji je kod nas Riječana izražen, tek zatim županijama koje nam gravitiraju (Istarska i Ličko-senjska) i na kraju cijeloj Hrvatskoj odnosno drugim zemljama. Na početku su kriteriji minimalni u kontekstu funkcionalno-motoričkih sposobnosti ili smisla za igru i naglasak je na osjećaju pripadnosti, ljubavi prema klubu… U tom smislu otvorena škola za najmlađe selekcije zamišljena je kao igraonica kroz koju djeca uče osnove nogometa, odgovornosti, fair playa, rada i pripadnosti timu i kroz takav pristup stvaraju se budući nogometaši, ali što je nama još značajnije i budući navijači, simpatizeri možda i sponzori kluba ili klupski djelatnici, dok će u budućnosti, završetkom infrastrukturnih poboljšanja koji su još u tijeku, djeci biti omogućeno i učenje engleskog jezika u sklopu našeg kampa na Rujevici – objašnjava Predrag Stilinović, voditelj Škole nogometa HNK Rijeka.

– U jednom trenutku zbog veličine ulazne selekcije mora doći do diferencijacije između kvantitete i kvalitete. Kako igrači napreduju prema starijim uzrastima gdje je rad puno ozbiljniji i usmjereniji, kao što nama pioniri, kadeti i juniori igraju prvenstvo na državnoj razini, obuka prelazi u trening, a HNK Rijeka kao profesionalni klub pokušava odgovoriti određenom kvalitetom igrača i tu dolazi do prve selekcije. U praksi, s obzirom na broj djece koji se doselekcionira kroz dopunske selekcije, postoji i to da neka djeca koja u primarnoj selekciji otpadnu pa kroz druge klubove, u kojima ih pratimo, ponovo dođu u Rijeku. Nogomet je takav sport u kojem u jednom trenutku može igrati 11 igrača, a nama se dogodi da ih pojedinoj momčadi imamo i 30-ak ili više. Više smisla ima da djeca odlaze u klubove regije gdje se onda diže kvaliteta klubova a kroz igru sebi otvaraju mogućnost da se dokažu i napreduju kao sportaši i ljudi te se jednog dana vrate u Rijeku. Imali smo niz takvih primjera igrača koji nisu igrali u niti jednoj od omladinskih kategorija HNK Rijeka, od Danka Matrljana, Saše Peršona do Gorana Brajkovića i našeg kapetana i najtrofejnijeg igrača u povijesti kluba Darija Kneževića koji su ponikli u klubovima u regiji i tek kao seniori postali igrači Rijeke.

Zanimljivo je i da u Školi nogometa HNK Rijeka trenira oko 400 djece od kojih tek njih 20-ak otpada na igrače iz drugih županija.

– U usporedbi s nekim europskim standardima mi smo klub koji je izrazito lokalno orijentiran budući da veliku većinu naših igrača čine djeca iz Primorsko-goranske županije, igrači koji su prve nogometne korake napravili u nekom od klubova iz regije u kojima primarno gledamo potencijalne igrače. Kao vrh kvalitativne piramide u regiji nekako je logičan slijed da najbolji dođu u Rijeku, ali isto tako treba naglasiti da su i svi ostali konstantno pod našom prismotrom. Dakako, može se dogoditi i da treneri krivo procijene, ali ako se to dogodi nikome vrata nisu zatvorena. Baš naprotiv, radom i igrom u nekom drugom klubu svatko se može izboriti za povratak u Rijeku i dokazati da možda nismo bili u pravu. Na kraju krajeva, u regiji imamo kvalitetne klubove koji dobro rade s mladim igračima i što je najvažnije daju im priliku da igraju u kontinuitetu i da budu zadovoljni – zaključio je voditelj Škole nogometa HNK Rijeka. (hnk rijeka)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari