13-godišnja Riječanka ostala posljednji protivnik Kasparovu na simultanki u Puli!

Foto: D. Štifanić

Prvi put u povijesti šaha diljem svijeta mogao se pratiti livestreaming prijenos, a samu simultanku u Domu branitelja pratili su stručni komentari na hrvatskom i engleskom jeziku – prenosi Glas Istre.

Kasparov je simultanku igrao na 19 ploča, a između ostalih protivnici su mu bili i bivši hrvatski predsjednik  Ivo Josipović, pulski gradonačelnik Boris Miletić i ministar Predrag Matić.

Simultanka je ekshibicijska šahovska priredba, gdje jedan igrač (obično majstor) igra odjednom protiv više igrača. Šahovske table u sali postavljaju se u obliku potkovice. Majstor ima pravo vratiti potez dok ne povuče potez na sljedećoj tabli, dok igrač mora povući potez kad majstor dođe do njegovog stola, odnosno  zabranjeno je da igrač dodiruje figure dok majstor nije prisutan. Obično majstor ima sve bijele figure, ali to može biti predmet dogovora. Posljednji put partiju u sklopu ovakve simultanke Kasparov je izgubio daleke 2001. godine.

facebook: Anamarija
facebook: Anamaria

Riječanka Anamarija Radiković – Zapamtite njeno ime! Pred njom je svjetska šahovska karijera!

Posebnu pažnju na sebe je skrenula 13-godišnja Riječanka Anamarija Radiković, učenica 6a osnovne škole Turnić i članica šahovskog kluba Rijeka koja je ostala posljednji protivnik slavnom šahovskom majstoru Gariu Kasparovu! Cijela je dvorana navijala za Anamariju koja ipak nije uspjela pobijediti, ali je dobrano namučila Kasparova. 

Čestitke Anamarija!

 

dsti3131296

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari