VELIKA STVAR

Franjo Ivanović među 30 najboljih mladih napadača na svijetu

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Franjo Ivanović našao se na popisu najboljih mladih nogometaša na svijetu kojeg je objavio Švicarski nogometni institut (CIES).

Radi se o popisu 270 igrača, a Franjo Ivanović se našao na 25. mjestu na popisu napadača.

Uz Ivanovića, svoje mjesto iz HNL-a na popisu su našli Martin Baturina, Niko Sigur i Domagoj Bukvić.

Kako se računa učinak nogometaša

Stručnjaci iz CIES-a učinak nogometaša računaju na temelju broja odigranih minuta tijekom prošle godine u klubu (liga, nacionalni kupovi, međunarodni kupovi) ili reprezentaciji (seniorska, U23 i U21), postotka odigranih minuta kao prvotimca te njihovoj posebnoj metodi koja računa razinu kompetitivnosti u 25 najkonkurentnijih utakmica u kojima su nogometaši sudjelovali.

Svi ti učinci se zbrajaju u konačnu ocjenu, a nogometaši su razvrstani u sedam različitih kategorija u kojoj se bira 30 najboljih, javlja Sportklub.

Tako je Baturina zauzeo 19. mjesto u kategoriji najboljih ofenzivnih nogometaša s ocjenom 70,5 dok je Sigur smješten u kategoriju veznih igrača gdje zauzima 27. mjesto, ali s tek neznatno manjom ocjenom od Baturine – 27,2. Zanimljivo je da je na listi Sigur, ali ne i Rokas Pukštas koji igra važniju ulogu u Hajduku, a rođen je godinu nakon Sigura.

Na listi je zato Domagoj Bukvić, Osijekovo desno krilo koje se nalazi na 14. mjestu na toj poziciji s ocjenom 65,6, a hrvatski kvartet zatvara Franjo Ivanović, Rijekin napadač koji je 25. u svojoj kategoriji s ocjenom 63,9.

Inače, najbolje ocijenjeni igrač po CIES-u je Realov Jude Bellingham s ocjenom 96,2, a više od 90 još imaju Pablo Gavi (Barcelona, 96,0), Alejandro Balde (Barcelona, 95,4), Levi Colwill (Chelsea, 94,5), Giorgio Scalvini (Atalanta, 92,7), Florian Wirtz (Bayer, 90,9), Xavi Simons (Leipzig, 90,6) i Jamal Musiala (Bayern, 90,3).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari