HRVATSKA ITALIJA 10-8 Vaterpolisti osvojili europsku broncu!

Barakude se vraćaju s odličjem koje nedostaje u njihovoj riznici

Hrvatski vaterpolisti u susretu za brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Barceloni igrali su protiv Italije

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je brončano odličje na Europskom prvenstvu svladavši u Barceloni Italiju s 10-8 (4-0, 3-5, 2-1, 1-2).

Hrvatskoj je to prva europska medalja nakon čak osam godina i četvrta ukupno. Na EP 2010. u Zagrebu Barakude su osvojile zlato, a u Firenci 1999. i Kranju 2003. naši vaterpolisti su osvojili srebro.

Za razliku od polufinalnog dvoboja sa Srbima, Hrvatska je protiv Italije izvrsno ušla u utakmicu, a pokazala je igru dostojnu svjetskih prvaka – učinkovito i maštovito u napadu, te čvrsto i koncentrirano u obrani. Barakude su čak četiri puta gubili dvoboj za brončano odličje na Europskom prvenstvu, no u Barceloni je i toj negativnoj seriji došao kraj.

Hrvatska je utakmicu počela bez svog kažnjenog izbornika Ivice Tucka, ali je krenula fantastično – prvu četvrtinu je dobila s 4-0. No, u drugoj četvrtini Barakude nisu uspjeli sačuvati tu veliku prednost, Talijani su zabili čak pet golova i na poluvrijeme se otišlo sa samo dva gola prednosti (7-5), iako talijanski vratari nisu imali nijednu jedinu obranu.

Treća četvrtina je započela važnim pogotkom Fatovića za 8-5, a potom je Andro Bušlje zabio za 9-5, opet velika četiri gola prednosti. U zadnjui četvrtinu se ušlo s 9-6, a Lončar četiri i pol minuta prije kraja postiže gol za 10-6, prednost koju Talijani više nisu mogli stići.

Loren Fatović je s tri gola bio najbolji strijelac kod Hrvatske, Andro Bušlje i Luka Lončar su zabili po dva, dok je kod Talijana Valentino Gallo bio najučinkovitiji s dva gola.

HRVATSKA – ITALIJA 10-8

HRVATSKA: Bijač (8 obrana), Macan, Fatović 3, Lončar 2, Joković 1, Buljubašić 1, Vukičević, Bušlje 2, Miloš, Vrlić, Šetka, Garcia 1, Marcelić.

ITALIJA: Del Luongo (6 obrana), Nicosia; Di Fulvio 2, Molina Rios 1, Figlioli 1, Fondelli, Renzuto 1, Velotto, Gallo 2, Presciutto 1, Bodegas, Echenique, Bertoli,

TIJEK IGRE:

1. ČETVRTINA

U prvoj četvrtini Joković je zabio prvi pogodak za Hrvatsku. Ubrzo je nakon njega mrežu Talijana dopunio Garcia za 2-0. Naši su vatrepolisti pokazali nadmoć u obrani kada su Talijani igrali s četiri igrača više. Sve smo uspjeli obraniti.

Uz sjajnu asistenciju Garcije Buljubašić zabija za 3-0-, a onda je uslijedila kontra i Fatović zabija za 4-0. Sudac je označio kraj prve četvrtine.

2. ČETVRTINA

U drugoj četvrtini Italija je krenula prva u napad. Dvadesetak sekundi igre bilo je dovoljno za Talijane da zabiju svoj prvi pogodak. Ubrzo nakon prvog uslijedio je još jedan – Figlioli zabija za 4-2.

Hrvatska je napokon dobila priliku da zaigra s igračem više. Sjajni vaterpolisti iskoristili su priliku te je Bušlje zabio za 5-2.

Potom se među strijelce upisao Lončar sa sjajnim pogotkom za 6-2.

Ubrzo Italija zabija svoj treći pogodak. Fatović ponovno zabija u drugoj četvrtini za 7-3, a Gallo ubrzo uzvraća pogodak za 7-4. Talijani su se počeli približavati Barakudama pogotkom Molina samo dvije minute prije završetka druge četvrtine.

3. ČETVRTINA

Talijani ponovno imaju prvi napad u trećoj četvrtini. Fatović zabija za 8-5.

Kapetan Bušlje potom zabija za prednost od plus četiri. U situaciji s igračem više Di Fulvio zabija pogodak za 9-6. Talijani su ponovno s igračem više.

Hrvatska odlazi na predah s tri pogotka prednosti.

4. ČETVRTINA

Već na početku posljednje četvrtine Garcia je zaradio isključenje zbog prigovaranja sucu. Ovo je druga utakmica da sudac isključuje našeg igrača zbog prigovaranja.

Nakon nevjerojatne sudačke odluke Bijač ponovno brani, a četiri minute prije kraja Lončar zabija za novih plus četiri razlike.

Tri minute do kraja Talijani smanjuju na tri pogotka. Bušlje isključen zbog trećeg prekršaja. Igra se pet na četiri.

45 sekundi do kraja Hrvatska krenula u napad sa tri gola razlike. Gallo zabija za konačnih 10-8.

KRAJ UTAKMICE!

Hrvatska vaterpolo reprezentacija igra bez izbornika. Ivica Tucak, zbog isključenja u polufinalu, neće voditi momčad, a umjesto njega na klupi je sjedio Mile Smodlak.

Prije početka utakmice izbornik Tucak poručio je kako ova ‘medalja za koju se večeras borimo ima za nas itekako velik značaj i ne smijemo je propustiti’.

Brončana medalja ostala je jedina koja nedostaje u riznicama Hrvatskog vaterpolskog saveza. Hrvatska vaterpolo reprezentacija osvojila je srebro u Firenci 1999. i srebro u Kranju 2003. godine. A barakude su nadgrađeni zlatnim odličjem iz Zagreba 2010. godine.

Hrvatska je u polufinalu izgubila od branitelja naslova Srbije sa 7-9 (3-5, 1-1, 1-1, 2-2), dok je Italiju u drugom polufinalu nadigrala domaća reprezentacija Španjolske sa 8-7 (1-1, 3-2, 1-3, 3-1).

Vijesti.hr
Davor Javorovic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari