Hrvatska se pobjedom protiv Malte plasirala na EURO u Francuskoj

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je posljednjeg, 10. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na EURO kao gost svladala Maltu sa 1-0 (1-0) i tako osigurala izravni plasman na prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Francuskoj. Pomogli su i Talijani koji su uspjeli pobijediti Norvešku u Rimu, i to nakon vodrstva Norvežana u prvom poluvremenu.

https://www.youtube.com/watch?v=HbRcvOTkWos

MALTA – HRVATSKA 0:1

Strijelac: Perišić (25)

MALTA: Hogg – Z. Muscat, S. Borg, Agius, J. Zerafa – Briffa (od 79. Fenech) – R. Muscat, Schembri, Kristensen, Failla – Effiong (od 75. Mifsud). Izbornik: Pietro Ghedin.

HRVATSKA: Subašić – Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić – Badelj, Kovačić – Perišić, Rakitić (od 77. Brozović), Pjaca (od 83. Olić) – N. Kalinić (od 60. Kramarić). Izbornik: Ante Čačić.

Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala izravni plasman na EURO kao drugoplasirana u skupini, jer je u Rimu Italija svladala Norvešku sa 2-1 (0-1). Italija je tako kvalifikacije završila kao prva sa 24 boda, Hrvatska je druga sa 20, a Norveška treća sa 19. Italija i Hrvatska osigurale su nastup u Francuskoj sljedeće godine, dok će Norveška u dodatne kvalifikacije.

Hrvatska je slavila  u utakmici u kojoj su izabranici Ante Čačića odigrali točno onoliko koliko je dovoljno za pobjedu, Maltežanima nisu dopustili nijednu priliku, ali je i naša igra u napadu bila vrlo, vrlo jalova. Ipak, cilj je ostvaren, uz veliku pomoć Talijana, koji su u završnici vodstvo Norvežana od 0-1 preokrenuli u svoju pobjedu i povukli i Hrvatsku na EURO.

Prvu priliku na utakmici propustio je Kalinić u 10. minuti kada je uputio čak tri udarca – prvi pokušaj mu je obranio vratar Hogg, drugi je završio u bloku malteških braniča, a treći pokušaj je otišao pokraj vrata. U 23. minuti ubačaj Srne, Perišić šalje glavom iznad vrata, ali je igrač Intera pogodio za vodstvo Hrvatske dvije minute kasnije. Nakon duge akcije “vatrenih” Perišić je s ivice kaznenog prostora uputio udarac koji je dotaknuo braniča Borga i prevario vatara. U 30. minuti volej Pjace odlazi tik iznad grede, a u 43. minuti nakon ubačaja Perišića, Kalinić iz blizine šalje loptu pokraj vrata, pa je prvi dio okončan tek s minimalnom prednošću Hrvatske, unatoč čak 14 udaraca prema vratima naših.

U 49. minuti Maltežani su uputili prvi udarac na hrvatska vrata, pucao je Failla, a Subašić lako ukrotio loptu. U 60. minuti branič Malte, Zerafa je u zadnji trenutak izbio lopu ispred Perišića, a potom se 15-ak minuta gotovo ništa nije događalao na terenu. U 77. minuti s 20-ak metara je pokušao Pjaca, a njegov udarac brani vratar Hogg, da bi napadača Dinama nekoliko minuta kasnije zamijenio Olić. Zadnjih 20-ak minuta susreta proteklo je više u osluškivanju rezultata iz Rima, nego u pravoj igri, a Maltežani su se ohrabrili i krenuli po izjednačujući pogodak.

Srećom, nisu došli do prilike ugroziti Subašića,pa je mučenje iz Ta’qalija okončano sa sretnim završetkom i prolaskom Hrvatske na EURO.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari