KAOS NA MALTI UOČI PRESUDNE UTAKMICE: Uhićena šestorica hrvatskih navijača; navijači pripremaju „ultimativnu sabotažu“?!

Veliki nemir vlada danas na Malti u taboru HNS-ovih izaslanika, izbornika Čačića i hrvatskih reperezentativaca uoči odlučne kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. između Malte i Hrvatske.

Iako je navijačima Hrvatske zabranjeno prisustvovanje utakmici, oni su na razne načine ipak stigli na Maltu, a čini se da su se dokopali i određenog broja ulaznica što su im omogućili malteški navijači zainteresirani za prekid utakmice kojim bi njihova reperezentacija uknjižila tri boda.

neredi malta
Neredi na utakmici Malta-Hrvatska

Uoči večerašnje utakmice već je sinoć izbio veliki incident koji je za posljedicu imao uhićenje šestorice hrvatskih navijača! Oni su se sukobili s redarima u jednom malteškom noćnom klubu, doznaje se neslužbeno iz visokog izvora u ravnateljstvu hrvatske policije.

Na Malti je sinoć došlo do masovnog obračuna hrvatskih navijača i pripadnika osiguranja jednog noćnog kluba, većinom srpskih državljana. Također, neslužbeno se doznaje da u tom sukobu ima ozlijeđenih.

Hrvatski nogometni savez tražio je od domaćina da hrvatskim navijačima ne dozvoli ulaz na stadion na večerašnju utakmicu, a sam nije želio organizirano voditi navijačke skupine u strahu od nereda. No to čini se neće spriječiti grupu od 50-tak hrvatskih navijača da uđu na stadion, i vjerojatno učine sve da „napakoste“ omraženom vodstvu HNS-a u djelu i liku neformalnog gospodara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i marionetskog predsjednika HNS-a Davora Šukera koji su nedavno za izbornika hrvatske nogometne reprezentacije izabrali Mamićevog „potrčka“ Antu Čačića.

To je bila kap koja je prelila čašu strpljenja velike većine navijača reprezentacije koji žele drugačije, poštenije odnose u hrvatskom nogometu a ne stanje u kojem su jedan čovjek i njegov klan „svetu stvar“ pretvorili u svoj privatni biznis.

neredi san siro
Neredi na utakmici Italija-Hrvatska na stadionu San Siro u studenom 2014.

Strah vrhuške HNS-a je opravdan jer se bijes navijačkog puka može osjetiti i u „malteškom zraku“, a Malta već ima svoju povijest divljanja hrvatskih navijača (neredi prije deset godina, također na kvalifikacijskoj utakmici) pa neki čak smatraju i predviđaju da su upravo za Maltu ekstremni navijači nezadovoljni Mamićevim HNS-om pripremili „ultimativnu sabotažu“ kojom će nakon sličnih pokušaja (bakljada i tučnjava na milanskom San Siru, poljudska „svastika“ itd.) izazvati prekid utakmice i onemogućiti odlazak Hrvatske na EURO 2016, što bi po njihovoj logici moralo dovesti do „čišćenja“ u hrvatskom nogometu i konačnog pada „dinastije Mamić“.

[highlight] Reprezentaciju Hrvatske u Valetti je dočekalo desetak policajaca, a utakmicu će osiguravati njih 150. Za Maltežane je to prava akcija. Obično na doček stranih delegacija šalju dvoje ljudi. Hrvatska ima ovakav tretman jer s njom u goste dolaze mnogi problemi. [/highlight]

Do stadiona se jučer zbog opsadnog stanja nisu uspjeli probiti ni pojedini novinari. S dolaskom Hrvata na otok upriličene su scene posve nepoznate lokalnom stanovništvu, ali i profesionalcima koji prate večerašnju utakmicu. Reporteri malteškog Independenta i tv ekipa iz Hrvatske nisu uspjeli ući na press konferenciju jer nisu stigli po akreditacije. Djelatnik press službe koji je dijelio potrebne propusnice ranije je ušao u zgradu, a novinari su ostali pred zatvorenim vratima. Unatoč molbama, čak i pozivima prema predsjedniku malteškog saveza, pomoći nije bilo. Uoči press konferencije izbornika Malte policija je obavila sigurnosnu provjeru svih gostiju. Bio je to naputak UEFA-e. Novinar Henry Brincat napisao je u izvještaju da u svojih 49 godina radnog iskustva ovakvu situaciju još nikada nije doživio. (index.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari