PRETKVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 2025.

Galerija |Hrvatski košarkaši u Opatiji sredili nedorasle Irce u samo 10 minuta

Idi na originalni članak

Hrvatska košarkaška reprezentacija rutinski je odradila prvi od dva opatijska susreta pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. Pred solidno ispunjenim tribinama dvorane Marino Cvetković riješila je goste iz Irske u samo 10 minuta upisavši na kraju uvjerljivu pobjedu od 89:49.

Oglas

Time su hrvatski košarkaši napravili ono što se od njih tražilo, a Josip Sesar dobio je sjajnu priliku da rasporedi minutažu svojoih izabranika koje već za četiri dana, u subotu 22. srpnja, u istom terminu čeka dvoboj protiv Luksemburga.

U prvu utakmicu pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. hrvatska je reprezentacija krenula petorkom u kojoj su bili Filipović, Gnjidić, Badžim, Prkačin i Branković. Ta je postava vrlo nervozno otvorila dvoboj i na prvi ubačaj iz igre čekali smo dvije i pol minute kada je Prkačin ubacio tricu.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Srećom, gosti iz Irske su napadački bili još gore raspoloženi, tek jedan ubačaj iz igre u prvih šest minuta susreta. Kod Hrvatske su u tim trenucima napadački igrala samo dvojica igrača – Roko Prkačin je ubacio 8 koševa, a Danko Branković pet poena, ali i to je bilo dovoljno za visoko vodstvo domaćina 13:3.

Kada se krajem prve četvrtine još priključio i Roko Badžim sa šest uzastopnih poena Hrvatska je brzo odjurila na dvoznamenkastu prednost (19:3). Do kraja tog razdoblja utakmice Sesarovi izabranici su povećali razliku na gotovo + 20 (24:5) i utakmica je praktički već bila riješena nakon 10 minuta.

U 13. minuti su braća Drežnjak, prvo Mateo, a onda Dario, ubacili tricu i prvi put Hrvatskoj donijeli +30 (36:5), pa je nakon toga jedino pitanje bilo hoće li hrvatski košarkaši zadržati visoki stupanj koncentracije i preciznosti do kraja dvoboja.

Roko Prkacin i Kresimir Ljubicic Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Statističi podaci na poluvremenu pokazali su da je Hrvatska trice gađali visokih 67% (10/15), a šut za dva poena je bio 50% (8/16), pa nije ni čudo da je rezultat bio 56:17 u koristi hrvatrske reprezentacije.

U ponešto ‘revijalnom’ tonu se nastavilo u trećoj četvrtini, s tom razlikom što su i Irci nešto pogodili u napadu. U trećoj četvrti su zabili poena kao u prve dvije zajedno, dok je Hrvatsku malo stao šut, pa je rezultat na ulazu u posljednju dionicu utakmice bio 70:33.

U toj zadnjoj četvrtini, koju je za Hrvatsku odradila danas druga petorka, razlika se uglavnom kretala na granici od +40 sve do konačnih 89:49.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najbolji strijelac kod hrvatske reprezentacije bio je Roko Badžim s 18 koševa i pet skokova, Toni Perković je dodao 17 uz 100% šut za tricu (5/5), dok je Roko Prkačin za samo 16 minuta igre ubacio 14 poena, te skupio 7 skokova i tri asistencije. Kod Irske je jedini dvoznamekasti bio Neal Quinn s 12 koševa.

Autor: Mario Kojundžić
Exit mobile version