EVO I RECEPTA

Igrači Rijeke vole juhu od buče, a panna cotta je uvijek hit!

Svatko tko je barem jednom došao na Rujevicu u neko prosječno radno vrijeme zna da je posebno mjesto, oaza dobrog raspoloženja i domaćinske, gotovo obiteljske atmosfere, tamošnja kantina kojom svakoga dana procirkulira osamdesetak ljudi: što članova prve momčadi, Stručnog stožera, „omladinaca“ koji su na školovanju u Rijeci, upravnog i administrativnog osoblja, te svih njihovih gostiju ili poslovnih partnera.

Dvije kuharice, glavna Bojana i njena pomagačica Dolores – Maja, srdačni i neposredni u svome poslu: konobar Zoran i konobarica Suzi, te voditeljica objekta Dubravka Grašo kojoj u dijelu nabave, pomaže i suprug Boris, svakodnevno gotovo opipljivo obiteljskim pristupom taj prostor čine udobnim poput nekakvog prostranog kauča na koji bi se najradije „zavalio“ i tamo ostao mažen, pažen i tetošen dok sva sila ljubavi koja se osjeti s tanjura ulazi u želudac. Naravno, na posebnom mjestu su, pritom, naši nogometaši koji s osobljem kantine dijele sve one „kućne“ želje oko svoje prehrane, ali i ostale “ćakulice”.

– Mi smo jako vezani uz naše dečke. I prvotimce, ali i dečke iz Omladinskog pogona HNK Rijeka, koji žive u domovima jer se školuju u Rijeci i nemaju „iza leđa“ mamu ili obitelj da im na dnevnoj bazi kuha njihova omiljena jela. Oko njih se posebno trudimo, to su naša djeca, kaže nam u razgovoru za ovaj newsletter Dubravka kojoj sav taj svakodnevni radno – obiteljski „šušur“, naravno, nedostaje.

Menije slažemo prema naputcima Stručnog stožera

Grašo, koja se o prehrani riječkih nogometaša zajedno sa svojim suradnicima brine još iz razdoblja Kantride punih osam godina, otkrila nam je kako se slažu meniji i kako se biraju jela koja su našim igračima ponuđena svakodnevno. Radi se o doručku, ručku i večeri pri čemu se kuhinja strogo pridržava naputaka Stručnog stožera HNK Rijeka i prema njima slaže dnevnu ponudu jela:

– Primjerice, s dolaskom svakog novog trenera ili zbog neke druge aktualne promjene, meniji se mijenjaju ili dorađuju, već ovisno o njihovim odlukama. Tako trenutačno „na snazi“ imamo standard da su za doručak ponuđena jaja „na oko“ ili kajgana, klasična postava marmeladi, putra, meda, jogurta, sirnog namaza, cornflakesa. Od salame tu je pureća šunka, a od sireva – Emmentaler, što odabir koji datira još iz „vremena Keka“. Za ručak i večeru nogometašima je na raspolaganju uvijek pašta napolitana, piletina na žaru i riža s putrom, „na bijelo“, što uz obilje voća i nekoliko vrsti salate, ujedno čini i meni na dan utakmice kojeg mi radno zovemo „Meni utakmica“.  U ponudi im je uvijek barem 4 do 5 vrsta salati: ribana mrkvica, cikla, zelena salata, salatina od rige, matovilca, mladog špinata, a dečki jako vole jesti i salatu od svježeg ribanog kupusa. U ljetnoj na meniju su i šopska salata te povrće na žaru s naglaskom na tikvice i balancane.

Na sam dan utakmice jedu se klasičan doručak te spomenuta jela, dok se u ostale dane našim dečkima nudi i biftek sa žara, čista pečena teletina, razne juhe: domaća goveđa, kokošja, a poseban hit među juhama riječkim je nogometašima ona od buče. Također, redovito, osim na dane utakmica, članovi prvog tima mogu birati i deserte koje im radimo prema njihovim željama. Mogu reći da obožavaju panna cottu, evo, Kvržić je znao „ubijati“ panna cottu s Nutellom, a vole pojesti i profiterole, čokoladni kolač, štrudle s jabukama ili sirom, ispričala nam je Grašo.

Inače, dečki na dnevnoj bazi mogu birati čajeve, koji su posebno popularni, naravno,  tijekom zime, kavu, svježe cijeđeni sok od naranči s malo grejpa, a svakoga jutra im njihovi voditelji rade i smoothije od banana. Posebno se pazi na to da im se nakon utakmica koje su kasnijeg termina pripreme snackovi u obliku toastova, a za prvi jutarnji trening nakon utakmice dana ranije – voće je imperativ.

Predivno nam je raditi i s prvotimcima i omladincima

Dubravka nam je otkrila da naši riječki nogometaši vole malo „škicnuti“ prema loncima i padelama, prokomentirati aktualnosti iz svakodnevnog života „bijelog“ kluba, a osoblje kantine to smatra svojim najvećim uspjehom – osim što su dečki zadovoljni prehranom, oni se u rujevičkoj kantini osjećaju kao kod kuće:

– Ma mi vam ispunjavamo na vlastitu ruku i neke posebne željice koje imaju naši „omladinci“. Kupujemo im sokove koje žele, pazimo na njih kao da su naši vlastiti sinovi.. Ma ne „kao“, mi ih i smatramo svojom djecom. Isto je i s prvom momčadi – to su prava prijateljstva. Dečki nas redovito pozdravljaju zagrljajima, zovu nas svojim drugim mamama ili tetama. Kako odbiti kad te Mate Maleš preko telefona zamoli da mu ujutro skuhaš palentu s mlijekom, Kvržić panna cottu, Puljić griz, a Franko pita kada će biti sarma? Ma ne možeš, govori nam razdragana Dubravka te nastavlja:

– S prvom ekipom nam je predivno raditi, nema ljepšeg nego kada se stvaraju prijateljstva i kada su zagrljaju sastavni dio svakodnevice. Da ne kažem kako su posebno dobro odgojeni, disciplinirani i pristojni dečki iz Omladinskog. Nemam riječi. Ugađamo im u čemu god možemo jer oni žive u Rijeci bez svojih roditelja i hrane se u našoj kantini i za vrijeme zimskih i ljetnih praznika dok im traju treninzi. A, čujte tu su i drugi pojedinci koji vole naša jela, tako među članovima  Stručnog stožera imamo one koji ne mogu, primjerice, bez naših palačinki, ispričala nam je s osmjehom naša sugovornica.

colak8777

Voditeljica „Rijeka kluba“, kako glasi službeni naziv kantine, kazala nam je i kako se izrazita pozornost posvećuje odabiru kvalitetnih namirnica i dobavljača. Tako se meso, voće i povrće nabavljaju uz potporu vanjskih lokalnih malih dobavljača, dok se za dio  namirnica brinu sponzori Kluba „PIK Rijeka“, „Trgovine Krk“ te „Segafredo Zanetti“ za dio toplih napitaka.  Za ribu, posebno petkom onim igračima koji ne jedu tog dana meso, brine se trgovina „Orada Adriatic“.

– Moram spomenuti da su svi naši redovni dobavljači jako susretljivi i na usluzi. Naime, nerijetke su izvanredne situacije u kojima je potrebno brzo reagirati, primjerice – ekipa se vraća s gostovanja te još u autobusu na povratku članovi Stručnog stožera procjenjuju što je najbolje da dečki jedu sutradan, kontaktiraju me, a onda suprug i ja obavještavamo naše dobavljače o tome da nam hitno treba određena količina, određenog mesa, voća ili povrća izvan regularnog rasporeda, a oni se onda zaista uvijek potrude da to našim dečkima i osiguraju te često i dostave na vrijeme. Znate, mi ne koristimo nikakav oblik skladištenja hrane, poput zamrzavanja, već svakoga dana pripremamo obroke sa svježim namirnicama. To možemo upravo zbog spomenutih partnera s kojima smo odavno prerasli relacije poslovnih odnosa, ispričala nam je Dubravka koja je tijekom cijelog razgovora nekoliko puta spomenula i kolegice i kolege bez čijeg truda kantina HNK Rijeka ne bi bila više od neke sportske kantine.

A, ovako? Ovako je savršeno mjesto uživanja u finoj hrani i ugodnim razgovorima toliko potrebnih u inače sportskoj i discipliniranoj svakodnevici naših igrača te ostalih djelatnika Kluba.

I za kraj, dobili smo i hit među receptima, dakako, onaj za popularnu rujevičku panna cottu. Nadamo se da ćete uživati u njoj te i tako prikratiti vrijeme u svojim domovima do prvih navijanja za svoju “Rijeku”:

RECEPET ZA PANNA COTTU

1 litra slatkog vrhnja
15 dkg šećera
4 vrećice vanilin šećera
1 obični jogurt
1 paket listića želatine

PRIPREMA:

Vrhnje treba zagrijati do vrenja (ne smije zakuhati) te dodati šećer. Zatim listiće želatine, koje smo prethodno natopili desetak min. u hladnoj vodi, cijeđenjem rukama dodati u vruće slatko vrhnje te nakon toga sve dobro tući s mikserom i dodati jogurt. Preljev možete odabrati po želji: kuhano šumsko voće, Nutellu, karamelu ili smisliti neki vlastiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari